Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Driedaagse Brugge De Panne is vanaf dit jaar tweedaagse

- (jcs)

De Driedaagse BruggeDe Panne 2.0 is er klaar voor. De koers wordt dit jaar de woensdag (21 maart) na Milaan Sanremo verreden. Een Sprint Challenge werd geannuleer­d wegens te weinig interesse. Het gevolg daarvan is dat er woensdag een mannenweds­trijd wordt georganise­erd, donderdag is er een voor vrouwen. De Driedaagse is dus eigenlijk een Tweedaagse geworden...

De naam blijft behouden en daarvoor hebben de organisato­ren een goede reden. “Iedereen kent de Driedaagse. Mooie voorbeel- den daarvan zijn Parijs - Dakar, dat aan de andere kant van de wereld wordt gereden, en Gent - Wevelgem, dat in Deinze start”, aldus voorzitter Bruno Dequeecker. De eendagswed­strijd voor mannen behoort tot de categorie 1HC. Op woensdag 23 maart start het peloton in Brugge voor een koers van 201,8 kilometer met aankomst in De Panne. Het peloton moet over kasseien, door de gekende Moeren en onder meer over de Kemmelberg. “Wij zijn enorm afhankelij­k van het weer. Als de wind goed zit, hebben we de mooiste wedstrijd van het jaar”, aldus koersdirec­teur Jurgen Van De Walle. “Een sterke spurter kan ook in waaiers rijden.”

Net als vorig jaar zijn met Bora-Hansgrohe, Lotto-Soudal, Quick-Step Floors, KatushaAlp­ecin en Mitchelton-Scott vijf ploegen uit de World Tour present. Qua deelnemers­veld zal de Driedaagse Brugge-De Panne kleppers aan de start brengen. “Greipel komt”, zegt Dequeecker. “Bij Quick-Step rijdt Gilbert zo goed als zeker, qua sprinter wordt het Viviani of Gaviria. Bij Mitchelton­Scott bestaat de kans dat Ewan afzakt naar hier. En Katusha-Alpecin kan komen met Kittel.”

Belofte

In 2019 zou de Driedaagse Brugge-De Panne dan ook tot de World Tour gaan behoren. “Er zijn beloftes gemaakt door de Belgische bond en de UCI tijdens de onderhande­lingen over de nieuwe datum”, zegt Dequeecker. Dan zakt de absolute top van het wielrennen sowieso af naar De Panne.

Last but not least is er ook nog een vrouwenwed­strijd. Die behoort dit jaar al tot de World Tour. Acht renners uit de top tien van de wereld, onder wie Belgisch kampioene Jolien D’hoore en wereldkamp­ioene Chantal Blaak, strijden op donderdag 22 maart voor de zege.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium