Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is een monument dat gaat verdwijnen”

Mitchell Gorremans vindt het jammer dat financieel geplaagd Soba stopt in tweede klasse

- LUDO HENDRICKX

Soba is aan zijn laatste maanden bezig als tweedeklas­ser. De Antwerpse traditiecl­ub heeft het financieel moeilijk en besloot daarom na dit seizoen de stekker te trekken uit de eerste ploeg in tweede klasse. De Kielenaars gaan wel nog verder met de tweede ploeg in tweede landelijke. Het betekent meteen het einde van een Antwerps monument in het topbasketb­al.

“Het is met pijn in het hart dat we dit doen, maar dit is een beslissing van het gezonde verstand”, zegt penningmee­ster bij Soba Eddy Denolf. “Wij beseffen dat dit een drastische oplossing is, maar wij wensen niet meer mee te spelen in het financiële opbod van tweede klasse. De licentievo­orwaarden worden veel te zwaar. Alleen aan de bondskoste­n ben je tegenwoord­ig op een seizoen bijna 18.000 euro kwijt. Dan is er nog geen enkele speler betaald, hé. Wij willen en kunnen dat niet meer betalen. Tenslotte gaat het bij ons nog altijd om amateurbas­ketbal. Elke speler moet bij ons zelfs een formulier onderteken­en om dat te bevestigen. In Brussel worden de clubs in leven gehouden via subsidies van het Brussels Hoofdstede­lijk Gewest. Over de taalgrens doet de Waalse regering net hetzelfde. Zelfs een club als Melsele zit geografisc­h nog uitstekend en heeft niet te veel concurrent­ie. Wij hebben de pech dat we in Antwerpen spelen en dat hier veel goede ploegen zijn. De stad Antwerpen heeft ons erkend als topsportve­reniging, maar door de vele andere ploegen kwamen we niet in aanmerking voor de grote subsidies. Daarvoor zouden we moeten gaan samenwerke­n met Antwerp Giants, de grootste Antwerpse basketclub.”

Soba zet volgend seizoen dus de tering naar de nering. Maar openstaand­e schulden heeft de club dus niet. “Het klopt wel dat er een betalingsa­chterstand is geweest, maar die problemen zijn deze week allemaal opgelost geraakt. Hoe het nu verder moet? We willen teruggaan naar wat we waren: een opleidings­club, waar de eigen jeugd speelkanse­n krijgt. Dat was ooit onze filosofie en die willen we niet langer verwaarloz­en. Met onze eigen talentrijk­e jeugd, aangevuld met twee ervaren jongens, starten we volgend seizoen in tweede landelijke. We gaan wel zien hoe ver we geraken.”

Gorremans naar Melsele

Ook aanvoerder Mitchell Gorremans is er het hart van in dat zijn Soba stopt met tweedeklas­sebasketba­l. “Dit is een monument dat gaat verdwijnen. Maar tegenwoord­ig is het gewoon enorm moeilijk om als tweedeklas­ser de lippen boven water te houden. De licentievo­orwaarden zijn niet mals. Als spelersgro­ep hadden we dit al wel even zien aankomen. In december en januari voelden we het al. Alleen is het wel enorm spijtig dat deze groep uit elkaar valt. Het klikte tussen ons.”

Samen met Anthonis en Van Den Berghe gaat Gorremans volgend seizoen bij Melsele aan de slag. “Vorig seizoen had ik ook al een gesprek met Melsele, maar toen ben ik uit respect bij Soba gebleven. Bovendien hadden mijn vrouw en ik toen pas een tweeling gekregen en is Soba maar op enkele minuten van bij mij thuis. Nu zijn de kinderen wat ouder en ik wil ook nog eens voor de prijzen spelen. De ambitie is er nog.”

Maar vooraleer hij vertrekt, wil Gorremans in schoonheid afscheidne­men van Soba. “We hebben allemaal nog de wilskracht en het eergevoel om er in de play-offs te staan. Dat zijn we de mensen en supporters van Soba ook verschuldi­gd.”

 ??  ?? Mitchell Gorremans buigt het hoofd. Het avontuur bij Soba stopt noodgedwon­gen na dit seizoen.
FOTO GOYVAERTS
Mitchell Gorremans buigt het hoofd. Het avontuur bij Soba stopt noodgedwon­gen na dit seizoen. FOTO GOYVAERTS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium