Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ooit nog geracet tegen Max Verstappen”

Stephen Van Ginneken doet er alles aan om zijn droom in de autosport waar te maken

-

Heeft Wuustwezel binnenkort zijn eigen Max Verstappen? De 19jarige Stephen Van Ginneken is alvast goed op weg om het te maken in de kartingwer­eld. Op het WK in oktober in Le Mans mikt hij op een plaats in de top vijf. “Al zal de Formule 1 toch altijd een droom blijven.”

Negentien jaar is Van Ginneken, maar toch is de jongeman uit Wuustwezel al twaalf jaar volledig in de ban van het karten. Op amper 7-jarige leeftijd kroop hij voor hij eerst in een kart. Sindsdien ging het allen maar crescendo.

“Het was mijn opa die me een keer meenam naar Poperinge. Ik had de smaak te pakken en ging dan naar de Antwerp Karting aan de Boomsestee­nweg. Een jaar heb ik 4-takt gereden. Dan stapte ik over naar de 2-takt, om dan in de Mini Max terecht te komen”, legt Van Ginneken uit.

De Wuustwezel­naar had dan even genoeg van het racen, maar na een inactivite­it van drie jaar stapte Van Ginneken toch over naar de GK4. “We zijn in België met 25 rijders in die reeks. Op de Belgische kampioensc­happen mik ik op een podiumplaa­ts. Op het WK in oktober in Le Mans mik ik op een plaats bij de eerste vijf. Alle karters rijden met dezelfde motor. Dat maakt het zeer spannend. De verschille­n zijn altijd zeer klein.”

Enorm kostenplaa­tje

Van Ginneken doet er alles aan om verder door te groeien, ook al brengt de racewereld heel wat kosten met zich mee. “We doen ieder jaar vier wedstrijde­n. Daarvoor mag je rekenen op een kost van 25.000 euro. Een training op zich kost al rond de 500 euro. Voor een set banden mag je 200 euro rekenen. Dat telt allemaal snel op. En dan moet je uiteraard ook nog het vervoer en de mecanicien betalen.”

Ondanks het dure prijskaart­je droomt Van Ginneken er wel van om actief te blijven in de autosport. “De Formule 1 zal altijd een droom blijven, die budgetten zijn onhaalbaar. Ik heb wel ooit nog een jaar samen gereden met Max Verstappen, in de karting wel te verstaan.”

Nochtans had Van Ginneken het ook kunnen maken in de voetbalwer­eld. De Wuustwezel­naar speelde bij Beerschot Wilrijk en later nog bij Antwerp. “Mijn ouders hebben er soms spijt van dat ik niet ben blijven voetballen. Dat is uiteraard een pak goedkoper. Maar het karten is een passie geworden. Al mijn vrije tijd gaat naar het rijden. Als ik zelf niet rijd, ga ik naar de wedstrijde­n van anderen kijken. Ik wil er zeker nog een tijd mee doorgaan.”

 ?? FOTO JAN BRYS ?? Stephen Van Ginneken.
FOTO JAN BRYS Stephen Van Ginneken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium