Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Parkinson Liga wil breken met Chris van der Linden

-

De Vlaamse Parkinson Liga, die patiënten vertegenwo­ordigt, overweegt om haar samenwerki­ng met dokter Chris van der Linden, lid van de medische adviesraad, stop te zetten. Op het assisenpro­ces tegen Renaud Hardy zei de neuroloog deze week dat er een link is tussen de medicatie van de moordenaar en zijn sadistisch gedrag.

Bijzonder ontstemd zijn ze bij de Liga. “Al jaren proberen we de negatieve beeldvormi­ng om te bui- gen”, zegt ondervoorz­itter Lut Moereels. “Een groot deel van die inspanning­en is nu tenietgeda­an door één ongefundee­rde getuigenis.”

Later deze maand stemt de bestuursra­ad over de samenwerki­ng met van der Linden, al vele jaren een van de experts in de wetenschap­pelijke adviesraad van de Liga. “Iemand die op zo’n extreme manier voor een patiënt optreedt, doet de andere 35.000 patiënten tekort”, zegt Moereels.

De neuroloog verwees dinsdag tijdens het proces naar de impulscont­rolestoorn­is (ICS) bij 10 tot 15% van de patiënten die behandeld wordt met medicatie zoals Mirapexin. Zij vertonen dwangmatig gedrag zoals overmatig gokken, koopwoede of een verhoogde seksuele drift.

Vreemde eend

De Liga kent de bijwerking­en en beseft ten volle de ernst ervan. “Maar dokter van der Linden gaat te ver”, klinkt het. “Noch in de bijsluiter, noch in de literatuur zijn voorbeelde­n te vinden van Parkinsonp­atiënten die onder invloed van hun medicatie overgaan tot moord.”

“Hardy is inderdaad een extreem geval”, zegt de neuroloog zelf. “Moord is het maximale. Maar in de literatuur staan wel beschrijvi­ngen van pedofilie en sadomasoch­isme.”

Van der Linden betreurt dat de Liga de samenwerki­ng wil stoppen. “Eigenlijk zou ze blij moeten zijn dat het taboe doorbroken is”, zegt hij.

De neuroloog stoort zich aan de stellighei­d waarmee collega’s zijn evaluatie van de casus-Hardy tegensprek­en. “Dat gerenommee­rde professore­n mijn conclusie klinkklare onzin noemen, gaat er bij mij niet in. Geen van hen heeft het dossier ingekeken. Ik vind hun reactie kinderacht­ig.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Chris van der Linden.
FOTO SVEN DILLEN Chris van der Linden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium