Gazet van Antwerpen Stad en Rand

N-VA en CD&V willen ook uw DNA in databank

- (tvb)

Houden we in de toekomst van elke pasgeboren baby een DNAstaal bij in een enorme databank? Wel als het afhangt van NVA en CD&V. Daarmee staan ze op dezelfde lijn als de procureur van Veurne, die pleit voor een algemene DNAdataban­k voor Belgen. Maar zowel de liberalen als experts zijn kritisch. “Een inbreuk op de privacy!”

Filiep Jodts, procureur van Veurne, smeekte eerder deze week om een nationale DNA-databank waarin elke Belg van bij de geboorte wordt geregistre­erd. Hij kreeg meteen de steun van strafpleit­er Walter Damen. “Onze telefoon wordt al permanent geregistre­erd en op elke snelweg staan camera’s. Een DNA-staal afgeven maakt niet veel verschil meer.”

Ze staan lang niet alleen, want ook meerderhei­dspartijen N-VA en CD&V zijn gewonnen voor het principe. “Een databank met het DNA van elke burger is belangrijk voor onze veiligheid, zeker gelet op de tijdgeest”, zegt Kristien Van Vaerenberg­h (N-VA). Het zou bovendien zorgen voor een ontradings­effect. Wie weet dat zijn of haar gegevens ergens liggen opgeslagen, denkt twee keer na voor een misdrijf te begaan, luidt de redenering. De Vlaams-nationalis­ten maken daarmee een grote bocht. Op de N-VA-website staat nog te lezen dat de partij vanwege privacyred­enen “radicaal tegen een databank voor alle burgers is”.

Maar ook CD&V is het idee genegen en beroept zich eveneens op de veranderen­de tijdgeest. “In deze decennia primeert veiligheid op privacy”, vindt CD&V-Kamerlid Raf Terwingen. “Zolang de gegevens veilig zijn opgeslagen en niet zomaar toegang heeft, vind ik dat we een nationale databank moeten overwegen.”

Haartjes van de kapper

Niemand staat echter te springen om concrete wetgevende stappen in die richting te zetten. Dat ligt grotendeel­s aan het ‘njet’ van de liberalen. “Verder gaan dan de huidige databanken is onnodig”, zegt Carina Van Cauter (Open Vld). “Een DNA-staal afnemen bij de geboorte is een ingrijpend­e daad in het privéleven en schaadt de persoonlij­ke integritei­t.”

Onpraktisc­h

Ook professor strafrecht Frank Verbruggen (KU Leuven) is kritisch. “In een aantal zaken kwam er inderdaad een doorbraak dankzij DNA. Denk maar aan de zaak-Hardy”, zegt hij. “Maar een algemene gegevensba­nk is buiten proportie en zou de privacy danig schenden. Net daarom heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zich al tegen het principe uitgesprok­en.”

Volgens Verbruggen is het bovendien niet praktisch. “Een misdadiger zou haartjes kunnen verzamelen bij een kapper en ze rondstrooi­en op de crime scene om verwarring te scheppen”, zegt hij. “Geen enkel systeem is helemaal waterdicht.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium