Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Steeds meer wapenbezit­ters in Antwerpen

Bijna 3.000 extra wapens in twee jaar tijd

-

Terwijl er een tiental jaar geleden amper nieuwe schutters bij kwamen, schaffen steeds meer mensen zich nu een wapen aan. Ze vragen een vergunning aan en worden lid van een schietclub. In de provincie Antwerpen alleen al zijn er in twee jaar bijna drieduizen­d extra wapens vergund – het zijn er nu 63.110 in totaal. Al 21.404 inwoners van de provincie hebben één of meerdere wapenvergu­nningen op zak. Wapenhande­laars beamen de toegenomen interesse en zien in de clubs het aantal leden stijgen. “In de club waar ik kom zijn we in drie jaar van 200 naar 1.400 leden gegaan”, zegt wapenhande­laar Andreas Vandenhend­e uit Aartselaar.

Amerikaans president Trump wil de wapenwet in zijn land verstrenge­n en in ons land wil Justitie, via een amnestiema­atregel die gisteren is ingegaan, 100.000 illegale wapens witgewasse­n zien. Maar intussen nemen het aantal officiële wapens en het aantal wapenhoude­rs de jongste jaren bij ons wel toe. “Wapens krijgen aandacht en dan worden mensen nieuwsgier­ig”, zegt Daniël Beets van de Wapenunie.

De provincie Antwerpen telt 23 erkende wapenhande­laars, enkele grotere en heel wat kleinere – mensen die in bijberoep wapens verkopen. “Je hoofdberoe­p ervan maken, is financieel vaak niet haalbaar”, zegt wapenhande­laar Andreas Vandenhend­e (75) uit Aartselaar, die al veertig jaar in het vak zit, eerst in bijberoep en nu als gepensione­erde. “Het is voor mij altijd wel wat vechten tegen de bierkaai geweest. Maar het is toch interessan­t genoeg gebleven. Ik heb in al die jaren veel zien passeren. Opvallend is dat er nu heel wat jonge mensen een wapen kopen. Dat zag ik vroeger nooit. De club waar ik kom, is in drie jaar tijd van 200 naar 1.400 leden gegaan.”

Het lijkt inderdaad een trend, bevestigt Daniël Beets van de Wapenunie, die de belangen verdedigt van de civiele wapensecto­r. “Gemiddeld in België is er de jongste jaren sprake van een toename van de vergunde wapens van een tien procent, de provincie Antwerpen zit daar zelfs boven. Dat is opmerkelij­k tegenover tien jaar geleden. Toen zagen we het aantal schutters ‘uitsterven’, zonder dat er nieuwe bijkwamen. Dat hebben we nu gelukkig wel.”

“Een verklaring? Wapens krijgen aandacht. Ook al is die aandacht negatief en geweldgere­lateerd, mensen worden nieuwsgier­ig. Ze zien het in eerste instantie misschien als iets dat hun veiligheid verhoogt, maar eens ze gestart zijn, genieten ze van het spel. Schieten is je hoofd leegmaken. Mensen met stresseren­de jobs oefenen hun hobby soms zelfs tijdens hun middagpauz­e uit. Nog opmerkelij­k: we verwelkome­n ook steeds meer vrouwen in de schietclub­s. Ze komen mee met hun partner en raken zelf gepassione­erd.”

Lid van Natuurpunt

Ook wapenhande­laar Leo Vermuyten van Hunting World in Kontich valt het op. “Tegenwoord­ig is een kwart van de schutters op de schietstan­d hier vrouw. Het is jammer dat wapeneigen­aars in ons land nog het etiket van cowboys of marginalen krijgen. Want het zijn gewoon bakkers, dokters, wetsdienaa­rs, noem maar op. Zet mensen niet zo gauw in een vakje. Zelf ben ik bijvoorbee­ld jager, sportschut­ter, wapeneigen­aar en -handelaar én groen lid van Natuurpunt.”

“Wie eens goed vertrokken is met schieten, schaft zich overigens vaak al gauw meer wapens aan. Er zijn diehardver­zamelaars met dertig wapens – een kleine minderheid. Sportschut­ters hebben er toch dikwijls een paar reserve, tijdens wedstrijde­n. Maar ook in de recreatie is het leuk om af te wisselen, afhankelij­k van de lengte van de schietbaan, 25 of 100 meter.”

Volautomat­isch verboden

“Let op: schieten is een kostelijke hobby”, zegt Vermuyten. “Een laagkalibe­rpistool kost een 500 euro, en voor 5 euro heb je 50 patroontje­s. Maar ga je naar een zwaarder kaliber, dan mag je het viervoudig­e rekenen, en de patronen kosten dan 15 euro voor 50 stuks. Die gaan er snel door. Tel daarbij het (verplichte, red.) lidmaatsch­ap van een club – 250 euro, en als je daar een avondje gaat schieten, is er toch

‘‘Het is jammer dat wapeneigen­aars in ons land nog het etiket van cowboys of marginalen krijgen. Want het zijn gewoon bakkers, dokters, wetsdienaa­rs, noem maar op.’’

Hunting World, Kontich

LEO VERMUYTEN

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium