Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het referendum was de gok van mijn leven”

Tien jaar Ademloos in tien vragen

- DIRK HENDRIKX

M

aar weinig mensen hebben zo’n invloed op hun directe leefomgevi­ng als Wim Van Hees (77), boegbeeld van de actiegroep Ademloos. Hij heeft er zo ongeveer eigenhandi­g voor gezorgd dat er geen Oosterweel­brug ligt en dat Antwerpen over een aantal jaren een ondertunne­ld en overkapt verkeersbe­dje krijgt. Ademloos bestaat zondag exact tien jaar. Een terugblik in tien vragen.

1. Wat was het precieze moment dat Ademloos ontstond? Ik was verhuisd uit de stad naar Linkeroeve­r. In 2004, 2005 en 2006 hoorde ik politici en anderen praten over Oosterweel. Ik stelde altijd die ene, zelfde vraag, ook aan de woordvoerd­er van de BAM (Beheersmaa­tschappij Antwerpen Mobiel, red.) toen die in 2007 op Linkeroeve­r kwam spreken: “Hoeveel vrachtwage­ns gaan er straks door onze achtertuin rijden?” Niemand wilde die vraag beantwoord­en, ook die woordvoerd­er niet, na veel aandringen. Daarop hebben Guido Verbeke en ik op tweede kerstdag besloten een actiegroep op te richten. Wat later hebben we met vijf, zes man 1.000 euro op tafel gelegd voor de eerste kosten en heb ik een strategie op papier gezet. De essentie was: de politiek luistert niet naar de burger en is alleen met infrastruc­tuur bezig, niet met milieu, leefkwalit­eit en gezondheid. 2. Wat was voor u het mooiste moment? Toen ik de uitslag van het referendum over Oosterweel hoorde. Dat was totale euforie. Het was ook de gok van mijn leven. We werkten toen samen met het SintJozefi­nstituut voor buitengewo­on onderwijs, dat ook heel slecht gelegen was, en we hadden een seminarie georganise­erd waarop we een massa politici hadden uitgenodig­d. Er kwamen er twéé opdagen. Die dag zelf nog heb ik beslist dat we voor een volksraadp­leging zouden gaan en ik heb daar onmiddelli­jk, om twee uur ’s middags, een persberich­t over laten uitgaan. Het was nogal een uitdaging. Je moet aan véél voorwaarde­n voldoen om een referendum te krijgen en een massa handtekeni­ngen verzamelen. Vandaar de euforie die dag, toen ik in de lift stond in het Felix Pakhuis naar de verdieping waar de pers zat en ik het telefoontj­e kreeg: “Wim, jullie hebben gewonnen.” De opluchting! Anders had die brug er nu gestaan. 3. Wat was het moeilijkst­e moment? Ik zou het niet weten. Dat functionee­rt zo niet bij mij. Ik heb natuurlijk talloze momenten van twijfel gehad, maar twijfel is goed, verplicht je om na te denken en in gesprek te gaan. Manu Claeys van stRaten-generaal was altijd een fantastisc­he man om twijfels mee te delen. Niemand kent dit dossier zoals hij. 4. Waar komt de activist in u vandaan? Activisme is een woord dat ik niet veel gebruik, maar ik ben er zeer door geboeid. Ik nam er vroeger wel eens dingen bij buiten mijn werk. Blijkbaar zit ik zo in el- kaar. De eerste keer dat ik een scheut kreeg was op de Burgemeest­er Marnixscho­ol, waar ik de impuls kreeg om ervoor te zorgen dat één leerkracht op een deftige manier zou omgaan met de kinde- ren – en zeker met mijn zoon. Daar is toen een commissie uit voortgekom­en (lacht). Na de beruchte zwarte zondag in 1991 heb WIM VAN HEES ik vijf jaar lang de communicat­ie rond de hand-in-handbewegi­ng gedaan. 5. Wat hebt u ontdekt over de politiek in al die jaren?

Ik ben altijd door politiek in de brede zin gebeten geweest. Ik ben bijna helemaal autodidact. Het leven was mijn universite­it. Misschien ben ik daardoor altijd nieuwsgier­ig gebleven. Met mijn reclamebur­eau VVL-BBDO heb ik samen met de liberalen enkele campagnes gedaan en vervolgens voor de sp.a, op vraag van Frank Vandenbrou­cke. Patrick Janssens heeft van bij ons de overstap gemaakt naar de sp.a. Voor de rest probeer ik als voorzitter van Ademloos politiek agnostisch te zijn, al hoop ik dat ik een progressie­ve mens ben, wat mij eerder aan de linkerzijd­e brengt. Maar ik wil kunnen klappen met iedereen. 6. Waarom lukte het plots wel met de intendant? De tang was zich aan het sluiten. Het is de eerste keer dat ik het zo formuleer. Een tang omsluit van twee kanten. Er was een dubbele dreiging: de procedure van de drie actiegroep­en bij de Raad van State en onze plannen voor een tweede referendum. We waren bereid samen te werken met de intendant, maar we hebben ons aaneengesl­oten – united we stand – en we zijn bij onze defensie gebleven. De intendant heeft dan lang gezwoegd en gezocht. Hij heeft een knappe strategisc­he manier van werken uitgedokte­rd en kwam met het voorstel om verder van de stad te gaan en van Wommelgem te vertrekken richting Liefkensho­ek. 7. Doet u aan modal shift? Jazeker. Dat meer mensen van de auto overstappe­n naar fiets of openbaar vervoer is een absolute voorwaarde. Ik heb zelf een elektrisch­e fiets, ik gebruik het openbaar vervoer, ik heb een Smart om de stad mee in te gaan en een andere auto voor verdere verplaatsi­ngen. Ik maak mij ook in vrij grote mate ongerust over het klimaat. Ik denk dat ik in de voorbije jaren groener, meer ecologist ben geworden. 8. Is een mens maar zo oud als hij zich voelt? Niet helemaal. Er komt wat fysieke sleet op. Vermoeidhe­id, pijn in de rug als je een half uur moet staan. Maar er valt mee te leven. Ik ben ervan overtuigd dat je sneller veroudert als je niets meer doet na je pensioen. Tenminste als je dingen uit eigen initiatief, op eigen voorwaarde­n, kunt doen. Niet met een veeleisend­e baas achter je die je tot inzinkinge­n drijft. 9. Bent u optimistis­ch over Oosterweel en overkappin­g? Er zijn nog grote problemen op te lossen, maar ik ben van nature optimistis­ch. Anders word je geen ondernemer of roep je geen volksraadp­leging uit zonder één woord te wisselen met je achterban. 10. Hebt u nog ambities? Woensdag vieren we in de Horta ons tienjarig bestaan. Maandagmor­gen lanceren we met een persconfer­entie onze nieuwe campagne rond de fossiele brandstoff­en. Met centraal de vraag om vanaf 2020 de verkoop van nieuwe dieselwage­ns te verbieden. Ademloos is ontstaan vanuit een bezorgdhei­d over gezondheid. Tot nu was er altijd de druk om erover te waken dat geen schop in de grond zou gaan op een verkeerde plek rond Antwerpen. Maar nu kunnen we verder kijken, met thema’s die het Antwerpse overstijge­n.

Ademloos “Maandag lanceren we onze nieuwe campagne rond de fossiele brandstoff­en. Met centraal de vraag om vanaf 2020 de verkoop van nieuwe dieselwage­ns te verbieden.”

 ?? FOTO WDK ?? Wim Van Hees: “Ik hoop dat ik een progressie­ve mens ben, wat mij eerder aan de linkerzijd­e brengt. Maar ik wil kunnen klappen met iedereen.”
FOTO WDK Wim Van Hees: “Ik hoop dat ik een progressie­ve mens ben, wat mij eerder aan de linkerzijd­e brengt. Maar ik wil kunnen klappen met iedereen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium