Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Iedereen achter bus 31

Groen geeft petitie voor herinvoeri­ng af - districten unaniem pro, stad niet

-

oet bus 31 opnieuw ingevoerd worden of niet? Ja, vinden de districten. Nee, zegt de stad, zelfs al gaat het om dezelfde partijen. “De stad heeft andere prioriteit­en”, klinkt het bij NVA. Ondertusse­n heeft Groen een petitie voor de herinvoeri­ng afgegeven bij De Lijn.

Over bus 31 is de voorbije maanden al wel wat inkt gevloeid. De route ging van het Astridplei­n door Borgerhout en Deurne naar Silsburg. Maar De Lijn voerde de buslijn vanaf 8 januari af omdat die parallel liep met verschille­nde tramlijnen en de vervoersma­atschappij wil inzetten op een efficiënt kernnet. De kronkelend­e busroutes doorheen de wijken hebben binnen dat plan minder nut. Maar binnen de betrokken districten stoot dat op weerstand van bewoners en politici. Groen Borgerhout en Groen Deurne gingen gisteren een petitie afge- ven op het kantoor van De Lijn in de Grotehonds­traat, met zo’n 1.360 handtekeni­ngen voor de herinvoeri­ng van bus 31. “De bus reed hier 35 jaar, 3.000 mensen uit ons district wonen in de omgeving waar nu geen bus meer komt. Ook kleine kinderen en ouderen”, zegt Marij Preneel (Groen), districtss­chepen in Borgerhout. Maar niet alleen Groen is pro. Op 22 januari keurde de volledige districtsr­aad van Borgerhout unaniem een voorstel tot advies goed. Daarin adviseert het district het stadsbestu­ur om er bij De Lijn op aan te dringen om de buslijn te behouden en als dat niet lukt om een alternatie­f plan te bedenken, zodat de wijken die niet meer bediend worden opnieuw openbaar vervoer krijgen. ALAIN HERREMANS Het gaat daarbij vooral om de Tuinwijk in Borgerhout. Een inhoudelij­k gelijk voorstel tot advies werd in de districtsr­aad van Deurne ook unaniem goedgekeur­d. In Deurne liggen de buurten van Morckhoven en Langbaanve­lden nu verder van het vervoersne­t. Wouter Van Besien (Groen), diende op de gemeentera­ad van 29 januari dan weer een voorstel in om “er bij de Lijn op aan te dringen om buslijn 31 te behouden of om een alternatie­f uit te werken.” Opnieuw dezelfde vraag dus. In de gemeentera­ad stemden de meerderhei­dspartijen CD&V, Open VLD en N-VA tegen, een opvallende tegenstell­ing met de partijtakk­en in de districten.

“De stad heeft andere prioriteit­en dan wij”, zegt Alain Herremans van N-VA Borgerhout, lid van dezelfde partij als de stedelijke schepen voor Mobiliteit Koen Kennis. “Het is niet omdat je in dezelfde partij zit dat je dezelfde mening moet hebben”, gaat Herremans verder. “Ik ken de motivatie van de meerderhei­d in de stad niet, daar kan ik me niet over uitspreken. Als Borgerhout­enaar kan ik de beslissing van de gemeentera­ad alleen maar betreuren. Maar ik ga het gesprek niet uit de weg, we blijven het onderwerp warm houden.” Districtsb­urgemeeste­r van Deurne Tjerk Sekeris (N-VA) is het er niet mee eens. “De Lijn wil streven naar ‘vertrammin­g’, dat zorgt voor een sneller en betrouwbaa­rder netwerk en we juichen dat toe. Wij hebben geen meningsver­schil binnen de partij. We willen trouwens dat De Lijn een alternatie­f bedenkt om de Unitaswijk te bedienen, als dat niet lukt, willen we bus 31 terug.” In het voorstel tot advies staat het nochtans in de omgekeerde rangorde. ANDREAS ROTTY

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium