Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Volgens Bart moet je als politicus maar een hond kopen als je een vriend wil”

“Ik heb altijd gedroomd van aandacht, dus ik klaag niet”

- DIRK HENDRIKX

FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS, FREDERIK BEYENS

G

een Vlaams minister heeft zo veel bevoegdhed­en als Liesbeth Homans (een stuk of zeven), maar geen Vlaams minister ligt ook zo onder vuur als de NVAdame. “Ik lees zo vaak dat ik onder vuur lig dat ik al lang in brand had moeten staan.” Intussen mag ze wel de lijst van NVA duwen in Antwerpen.

Dit zijn alle bevoegdhed­en van Homans binnen de Vlaamse regering op een rijtje: Bestuursza­ken, Woonbeleid, Inburgerin­g, Gelijke Kansen, Armoedebes­trijding, Binnenland­s Bestuur en Sociale Economie. Stof genoeg voor een gesprek.

Hoe doet u dat eigenlijk, die departemen­ten beheren. Een uurtje per dag voor elk beleid? Elke maandagmid­dag heb ik een bespreking met de chefs van de beleidscel­len. Vanaf dinsdag zijn er de commissies die we telkens apart voorbereid­en. Het is een goede gewoonte, denk ik, dat ik nooit onvoorbere­id naar het parlement vertrek. Dat mag je aan iedereen vragen. Vrijdagavo­nd, voor ik naar huis ga, bekijken we welke dossiers ik best meeneem ter voorbereid­ing van de week die volgt. Verschille­nde beleidsdom­einen sluiten ook op mekaar aan, dat helpt.

Is uw werk doenbaar als alleenstaa­nde moeder? De combinatie werk en kinderen is voor niemand makkelijk. Mijn jongste zoon van 11 jaar komt al om 15.20u van school. Welke werkende ouder kan dan aan de schoolpoor­t staan? Ik plan wel zo weinig mogelijk avondactiv­iteiten in de week dat ik de kinderen heb. Met als gevolg dat de week daarna heel snel gevuld is. Wanneer geraakt u thuis? Als de kinderen bij mij zijn gewoonlijk tegen 20u. Koken heb ik de avond voordien al gedaan. Ik heb een heel netwerk van mensen die op mijn kinderen passen. Mijn oudste is 14 en vindt dat niet meer nodig, maar ik vind van wel. Hij is al even groot als ik, tenminste als ik mijn hakken aan heb, anders is hij met zijn 1,80 meter al twee centimeter groter.

Dat is vast de zoon die basket speelt. De jongste ook. Mijn ex-man is ook redelijk groot: 1,94 meter, en een basketbals­peler. We hebben de kinderen nooit gedwongen, al vind ik het heel leuk om te gaan kijken.

Waar iedereen u als mevrouw de minister aanspreekt.

Alstublief­t niet. Het is Liesbeth, behalve als het echt niet anders kan. Op mijn kabinet moest in het begin iedereen die minister zei een euro betalen. Ik heb een lichte afkeer van protocol. Wat ik wel goed vind, is dat ik de enige minister ben die uit een stad komt die naam waardig. Allez, uit een grootstad. Er zijn heel wat politici die nooit met problemen van een grootstad geconfront­eerd geweest zijn. Het is een voordeel dat je die affiniteit wel hebt.

U hebt zwaar ingezet op sociale woningen, maar de oudere sociale panden vreten energie en heel wat nieuwe vertonen gebreken, bleek uit een dossier in Het Laatste Nieuws. We hebben een historisch­e investerin­g gedaan in sociale huisvestin­g. Tegen dit tempo komen we in 2019 aan 3,2 miljard euro. Dat is ongezien en het was nodig. Ons sociale patrimoniu­m is inderdaad ontzettend verouderd. Mensen betalen soms meer voor hun energiefac­tuur dan voor de huishuur. Daarom zetten we zowel in op nieuwbouw als op energetisc­he innovatie.

Maar ook met die nieuwbouw loopt het soms fout omdat aannemers worden gekozen vanwege hun lage prijs, er vervolgens een knoeiboel van maken en dan failliet gaan. Om te beginnen ging het soms over panden die acht jaar oud zijn. Concreet is er een probleem met twee bouwbedrij­ven die vooral actief waren in West- en Oost-Vlaanderen. In het Gentse heeft een sociale huisvestin­gsmaatscha­ppij 2,1 miljoen euro verlies geleden. Dat is veel. Maar een ondernemin­g kan nu eenmaal failliet gaan. En dat men verplicht met te lage prijzen moet werken, klopt niet. De huisvestin­gsmaatscha­ppijen moeten de wet op openbare aanbestedi­ngen volgen. Niemand spreekt dat tegen. Stel je voor dat aannemers willekeuri­g gekozen zouden worden. Er zijn objectieve criteria, de abnormale prijzen vallen ertussenui­t en er moet een externe architect als werfleider worden aangetrokk­en. Ik verzeker u dat de meeste nieuwe woningen van hoge kwaliteit zijn.

Een recente studie gaf aan dat 6 miljard euro zou moeten geïnvestee­rd worden als je alle oudere sociale woningen energiezui­nig wil maken. Ja, maar pas op. Ik hoor mensen zeggen dat we overal zonnepanel­en op moeten zetten. Maar het heeft geen zin om dat te doen als de energie letterlijk langs deuren en ramen naar buiten vliegt. Daarom moeten we de panden eerst energetisc­h in orde brengen. Ik heb daarvoor telkens al extra geld losgekrege­n uit de begroting. Maar investeren in hernieuwba­re energie is natuurlijk ook belangrijk. Er is een voorstel voor een decreet dat maatschapp­ijen de huur mogen optrekken als ze investeren in bijvoorbee­ld zonnepanel­en. Zodat zij zelf ook delen in de opbrengst en niet alleen de huurder. Op het einde moet er wel altijd winst overblijve­n voor de huurder door de lagere energiefac­tuur.

Over naar het Agentschap voor Integratie en Inburgerin­g, dat onder u ressorteer­t. Er sneuvelen 170 banen, volgens een regeringsc­ommissaris is er een structuree­l tekort van 3,5 miljoen euro, het personeel betoogt en de wachtlijst­en zouden uit de hand lopen. De banen die verdwijnen, waren tijdelijke functies die nodig waren in volle asielcrisi­s. Zo’n herstructu­rering is natuurlijk erg, maar deze mensen wisten dat ze in een tijdelijke situatie zaten. Over het tekort heb ik al twintig keer uitleg gegeven in het parlement. Het agentschap is in 2015 ontstaan uit de fusie van een twintigtal organisati­es die elk op hun manier functionee­rden, de ene al profession­eler dan de andere. Efficiënti­ewinst was de bedoeling, maar toen kwam de plotse toestroom van asielzoeke­rs en werd de opvang daarvan de absolute prioriteit. Het kwam erop aan erkende vluchtelin­gen zo snel mogelijk inburgerin­gscursusse­n te geven.

Maar we zijn nu twee jaar later en ook volgens parlements­lid Ward Kennes (CD&V) is er nog steeds geen duidelijkh­eid in het personeels­beheer en de wachtlijst­en. “Dat hebben ze bij het Agentschap nu eindelijk eens toegegeven”, zegt hij. Maar ik heb nooit ontkend dat de fusie nog niet helemaal op punt staat. Nogmaals: in 2016 zaten we met 18.000 inburgerin­gstrajecte­n, in 2017 met 15.000. Daar is eerst op ingezet en dan pas op de interne efficiënti­e. Een andere aanpak zou bijzonder asociaal geweest zijn. Er is tussen 2015 en 2018 ook 10 miljoen euro bijgekomen in de basisdotat­ie. Kijk eens, de oppositie moet oppositiev­oeren, maar Yasmine Kherbache (sp.a, red.) maakt er wel een boeltje van. Elke keer opnieuw probeert ze

LIESBETH HOMANS Vlaams minister “Ik ben de enige minister uit een stad die naam waardig. Dat vind ik een voordeel. Want dan heb je affiniteit met de problemen van een grootstad.” “Politiek is een harde stiel. Er zijn altijd mensen die graag hebben wat jij hebt. Volgens Bart moet je als politicus maar een hond kopen als je een vriend wil.” “De combinatie werk en kinderen is voor niemand makkelijk. Mijn jongste zoon van 11 jaar komt al om 15.20u van school. Welke werkende ouder kan dan aan de schoolpoor­t staan?’’

weer iets te vinden tegen ons, elke keer kunnen we dat weerleggen. Het ergste is nog dat ze zo valse hoop heeft gegeven aan het personeel.

En de wachtlijst­en voor de cursus maatschapp­elijke oriëntatie?

Er zijn geen wachtlijst­en. Er zijn een paar duizend mensen die zélf aangeven dat ze niet onmiddelli­jk tijd kunnen vrijmaken, omdat ze nog geen kinderopva­ng hebben of een andere cursus aan het volgen zijn. En de cursus oriëntatie wordt in de moedertaal van de nieuwkomer gegeven. Als je dan iemand hebt uit Somalië, is het beter om te wachten tot je verschille­nde taalgenote­n hebt om daarmee één klasje te vormen met één tolk. Dat kan eventjes duren. Is dat dan een wachtlijst? De cursus duurt twee maanden. Je laat liever geen mensen onderweg instappen, maar wacht tot een nieuwe begint – in hun taal.

De statistiek­en over de resultaten van inburgerin­g, met name voor het vinden van werk voor nieuwkomer­s, zijn niet zo goed. Er wordt soms verward met het debat over de generatie van vreemde afkomst die hier geboren en getogen is en die uitstromen zonder diploma, en soms zelfs zonder voldoende kennis van het Nederlands. Dat die dan nog naar de overheid durven te wijzen. Er wordt zelfs gesuggeree­rd dat we die jongeren Nederlands moeten leren. Dat is de wereld op zijn kop. De nieuwkomer­s zijn doorgaans fier en blij dat ze hier een toekomst mogen uitbouwen, maar het is natuurlijk niet makkelijk. In tegenstell­ing tot wat Meyrem Almaci (Groen, red.) zei, zijn het niet de hoogopgele­iden die naar hier komen. 47% is heel laaggescho­old, heeft misschien nog net een diploma lager onderwijs. Zij hebben tijd nodig.

In december is uw decreet lokaal bestuur goedgekeur­d. Het belangrijk­ste daarvan is de integratie van het OCMW in de gemeente. Een volledige samensmelt­ing is tegengehou­den op federaal niveau, maar we hebben het opgelost zoals dat in Vlaanderen gebeurd is. Je hebt het Vlaams Gewest en de Vlaamse Gemeenscha­p en die blijven bestuursre­chtelijk verschille­nde entiteiten, maar ze zijn in mekaar geschoven en er is maar één Vlaams Parlement en één regering, niet telkens twee zoals in Wallonië. We hebben ook minstens 2.500 politieke mandaten weggesnoei­d, in OCMW-raden, intercommu­nales en provincier­aden.

U bent lijstduwer in Antwerpen. Terwijl vorig jaar uw relatie met de partijtop serieus bekoeld leek.

Die vraag krijg ik elke keer. Als ik straks sms naar Bart (De Wever, red.) dat het weer van dat was, zal hij zeggen dat ze die vraag nooit aan hem stellen.

Op de nieuwjaars­receptie vorig jaar bleef u op opvallende afstand van de andere kopstukken. Maar ik heb daar nog gedanst met Theo (Francken, red.)! Echt, er was totaal niets aan de hand! Waar blijft u het halen?

Nog één poging: er was uw uitspraak dat de ergste vijanden van een politicus in de eigen partij zitten. Ach, ik ben niet de enige die dat zegt. Kijk naar wat Turtelboom overkomen is. Politiek is een harde stiel. Maar vijanden is een groot woord. Er zijn altijd mensen die graag zouden hebben wat jij hebt. Volgens Bart moet je als politicus maar een hond kopen als je een vriend wil. Maar ik heb wel degelijk vrienden in de politiek.

U krijgt het wel soms hard te verduren.

Ik bekijk dat op een afstandeli­jke manier. Als ze niet over je praten, ben je niet relevant. Het werd op den duur ook lachwekken­d. Ik las zo vaak dat ik onder vuur lag, dat ik al lang in brand had moeten staan. Ik hou van het politieke debat, maar hou het beschaafd. Wilt u minister blijven? Dat is vooruitlop­en op de zaken. Het is wel goed dat ik als lijstduwer geloofwaar­dig naar de kiezer stap in oktober, en niet op de tweede plaats de indruk wek dat ik schepen zou worden. Verder moeten we zien wat de kiezer zegt in 2019. Als die het ziet zitten, wil ik graag verder werken.

Tenminste, als Darya Safai uw plaats niet inneemt. (zucht) Dat is zo jammer. Dan komen er eindelijk vrouwen bij die hun mannetje kunnen staan en dan krijg je zo’n vraag. Ik ben heel blij dat Zuhal (Demir, red.), Annick (De Ridder, red.) en nu Darya mee het gezicht vormen van de partij. Het was vroeger eenzaam voor mij als enige vrouw aan de top van de partij. Het was een juk om ‘de lady’ van N-VA te zijn. Dat is een last die van mijn schouders valt.

 ??  ??
 ??  ?? FOTO JEROEN HANSELAER.
FOTO JEROEN HANSELAER.
 ??  ??
 ??  ?? FOTO JEROEN HANSELAER
FOTO JEROEN HANSELAER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium