Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“In de slotfase waren we fris genoeg voor de genadeslag”

Phantoms Boom verrast vriend en vijand en pakt de Beker van Vlaanderen tegen hoger geklasseer­d Houthalen

- (pvr)

Phantoms Boom beleefde zaterdagav­ond een nieuw hoogtepunt in zijn driejarig bestaan. Na een denderende finale, die uitpakte met een verrassend­e slotfase, pakten de speelsters van trainer Sven Van Camp de Beker van Vlaanderen tegen Houthalen. “Nu gaan we eerst volop genieten van dit succes, daarna pakken we de titel tegen Grimbergen”, sprak speelster Malou Lyssens.

Phantoms startte met vijf punten voorsprong tegen de bezoekers uit Houthalen, die uitkomen in eerste landelijke. Van niveauvers­chil was er echter weinig sprake. De thuisploeg speelde vrank en vrij en wist de voorsprong goed te verdedigen: 34-31 aan de rust en 46-44 bij het ingaan van het laatste kwart.

Omdat Houthalen de indruk gaf fysiek sterker voor de dag te komen, vreesde de thuisaanha­ng voor een afgang in het laatste kwart. Maar het draaide helemaal anders uit. Niet Phantoms, maar Houthalen ging kopje-onder in money time. In een spetterend­e slotfase zorgde spelmaakst­er Charlotte Verwimp voor de nodige rust, terwijl Lieve Rombout, Gaëlle Hertmans en Malou Lyssens de klus afmaakten.

Hertmans, die in de eerste helft met drie driepunter­s op een rij haar ploeg overeind had gehouden, genoot zichtbaar van de overwinnin­g. “Ik hou van zo’n ambiance. Het geeft me een boost”, lachte de aanvoerste­r.

Ook Celien Iliaens stond er lachend bij, hoewel het eerst niet zeker was of ze wel ging spelen. “Ik lag de hele week met een zware griep in bed”, gaf Iliaens te kennen. “Vanmorgen voelde ik me wat beter en besloot ik aan de wedstrijd deel te nemen.”

Malou Lyssens van haar kant zat al met de wedstrijd van komende woensdag tegen Grimbergen in haar hoofd. “We gaan nu wel eerst genieten van dit succes en de bloemetjes buiten zetten, maar daarna focussen we ons op Grimbergen. Daar winnen staat immers gelijk aan de titel. Dat zou de kers op de taart zijn.”

Lieve Rombout, die met 16 punten topschutte­r werd van de wedstrijd, loofde na afloop meteen de sterkte van haar team. “Die bestaat er in dat we over tien volwaardig­e speelsters beschikken”, aldus Rombout. “Bij een vervanging zie je geen verzwakkin­g. Vandaar dat we in de slotfase nog voldoende fris waren om Houthalen de genadeslag toe te dienen.”

?? FOTO TOM GOYVAERTS ?? Phantoms Boom pronkt met de beker.
FOTO TOM GOYVAERTS Phantoms Boom pronkt met de beker.