Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Baby Miguel kan eindelijk zien dankzij ingreep in Amerika

Baby uit Arendonk die blind dreigde te blijven, kan eindelijk zien dankzij dure ingreep in Amerika

- HANS OTTEN

LIEVEKE DE KORT

Mama van Miguel “Miguel reageert op ons en kijkt ons aan. Voor ons is dat bijzonder mooi.”

Goed twee maanden na de complexe dubbele oogoperati­e in Amerika stelt de intussen zeven maanden jonge baby Miguel uit Arendonk het uitstekend. Tot enorme opluchting van zijn ouders. Miguel dreigde blind te blijven als hij niet snel zou worden geopereerd. “Nu kijkt hij ons écht aan. Ons kindje ziet!”

“Miguel is echt een ander kind geworden. Hij ontwikkelt zich nu als een vrolijke baby. Zo ervaren wij dat toch!” Mama Lieveke de Kort en papa Michael Lu zijn in de zevende hemel nu hun zeven maanden jonge zoon uitstekend herstelt van de ingrijpend­e dubbele oogoperati­e in Amerika. De situatie zag er een half jaar geleden veel grimmiger uit.

110.000 euro

Miguel kwam op 26 juli ter wereld met de ernstige oogaandoen­ing sclero cornea. Bij het jongetje groeide het oogwit over de pupil heen. Als hij niet binnen de zes maanden een heelkundig­e ingreep onderging, zou hij voor de rest van zijn leven blind zijn. Eén probleem: volgens de Luikse professor Bernard Duchesne was er maar één man in staat om die complexe ingreep tot een goed eind te brengen: de 85-jarige Amerikaans­e chirurg James Aquavella in New York.

Om die operatie te financiere­n, startten Lieveke en Michael in september vorig jaar een crowdfundi­ng op. Met een onverwacht resultaat: het koppel zamelde in een goeie maand het vooropgest­elde bedrag van 110.000 euro in.

Het verhaal van baby Miguel greep de Nederlands­e profvoet- baller Wesley Sneijder en zijn be- kende vrouw Yolanthe Sneijder- Cabau zo aan dat ze een flinke bijdrage stortten. Midden december werd de dubbele oogoperati­e uit- gevoerd.

Nu pas genieten

“Het resultaat is fantastisc­h”, zegt Lieveke. “Miguel herstelt heel goed. Het is prachtig om te zien hoe hij naar zijn spulletjes kijkt in zijn box en hoe hij alles vastpakt. Dat betekent echt heel veel voor ons. Hij evolueert heel positief. Volgens ons ziet hij echt kleuren. Natuurlijk weten we nu niet zo goed wat hij precies ziet en hoe hij dat ziet. Pas wanneer hij kan lopen en praten, zullen we dat echt weten.”

Voor het koppel betekent de reactie van Miguel een enorme opluchting. “De voorbije maanden hebben we zoveel stress en heftige momenten beleefd. Nu pas kunnen we echt volop van ons kindje genieten, omdat het zo goed met hem gaat. Miguel is een ander kindje geworden. Hij is veel vrolijker, wat het voor ons ook leuker maakt. Hij reageert op ons, kijkt ons aan en heeft plezier. Voor ons is dat heel mooi om te zien.”

Boek in de maak

Met schrijver Harrie Wenting werkt de mama aan een boek. “Dat staat gepland voor september. Met het boek hopen we alles een beetje te verwerken, maar willen we vooral ook alle mensen bedanken die ons zo enorm hebben gesteund. We hadden nooit durven te denken dat die crowdfundi­ng zo’n succes zou worden. In het begin lijkt zo’n groot bedrag niet haalbaar, maar als het dan plots toch lukt, is dat echt geweldig.”

Ook Wesley en Yolanthe Sneijder-Cabau schrijven een bijdrage voor het boek. “Ze beschrijve­n hoe dat Wesleys moeder ons verhaal vertelde en hoe hen dat geraakt heeft. We hebben nog wekelijks contact, ik bezorg hen geregeld foto’s en filmpjes van Miguel. Ze vinden het heel prettig om zo betrokken te blijven. Binnenkort staat er een ontmoeting met de moeder van Wesley gepland. We hopen dat haar zoon en schoondoch­ter daar ook bij kunnen zijn.”

“Iedereen die ons gesteund heeft, houd ik via de sociale media op de hoogte van de evolutie van Miguel. Ik wil hen graag laten zien hoe goed zij ons hebben geholpen, en wil ons geluk met hen delen. Want ons kindje ziet!”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Miguel ziet nu ook kleuren, zegt zijn mama.
FOTO RR Miguel ziet nu ook kleuren, zegt zijn mama.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium