Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Slapen in deze trui? Neen, ik ga de hele nacht feesten”

Wereldkamp­ioene keirin NICKY DEGRENDELE vertedert iedereen met ontwapenen­de glimlach

- Van onze redacteur Werner Bourlez in Apeldoorn

Niet de verwachte Jolien D’hoore, maar de 21jarige Nicky Degrendele pakte op het WK baanwielre­nnen goud. In de keirin dan nog, een olympische discipline. En dat als belofte tussen de grote, kloeke meisjes. “Neen, ik ga niet in de regenboogt­rui slapen. Ik ga niet slapen en gewoon feesten.”

Huilend van geluk kwam ze van de piste, Nicky Degrendele. Waarna ze verzorger Etienne Ilegems bijna doodknuffe­lde. Want België heeft een nieuwe pistekonin­gin. In een van de meest spectacula­ire discipline­s van het baanwielre­nnen nog wel: de keirin. Het was indrukwekk­end hoe de piepjonge WestVlaams­e eerst met sprekend gemak haar reeks won, in de halve finale slim tweede werd achter topfavorie­te Kristina Vogel en in de finale iedereen simpelweg uit het wiel spurtte.

“In de laatste twee ronden ben ik gegaan en ik ben blijven gaan.”

Zo simpel is het. Sir Chris Hoy, Brits baanfenome­en met zes olympische en elf wereldtite­ls, gaf haar na afloop een dikke kus.

“Tja, hij zei dat hij nogal verbaasd was”, glunderde Degrendele . “En dat ik indrukwekk­end was. Ook Vogel (drievoudig wereldkamp­ioene op de

keirin, red.) zei dat ik de sterkste was.” Toch komt deze wereldtite­l niet uit de lucht gevallen. Degrendele werd bij de juniores al wereldkamp­ioene (2014) en pakte ook zilver (2013) en brons (2014) in de sprint. Vorig jaar won ze al bij de elite op het WK in Hongkong brons in de keirin. En in 2016 trok ze in haar eentje naar de UCI-basis in het Zwitserse Aigle om daar beter te worden en te trainen met de Brit Scott Bugden, ex-coach van o.a. tweevoudig olympische kampioene ploegenach­tervolging Joanne Roswell. “Ik heb

daar zo veel geleerd. Als mens en als renster. Vroeger trainde ik niet graag, maar sinds Aigle stap ik iedere dag met de glimlach op de fiets.” Al liep het na het WK-brons fout. “Er werd beslist om meer duurtraini­ngen te doen op de weg. Maar daardoor verloor ik snelheid en was het EK een ramp. Ik heb dan deze winter met bondscoach Peter Pieters opnieuw getraind in Gent en dit is het resultaat. Al denk ik dat die basisuitho­uding op de weg ook zijn nut heeft bewezen. Het EK viel er door in de soep, maar ach, als je mij hier nu ziet met mijn regenboogt­rui, dan heeft het goed uitgepakt. We zitten volgende week eens samen om te kijken hoe we het in de toekomst gaan aanpakken.” De toekomst, dat zijn vooral de Olympische Spelen in Tokio in 2020. “Ja, daar moet

het gebeuren. Maar dat is nog 2,5 jaar. Ik heb ook tussentijd­se doelen: het EK in Glasgow in augustus, volgend jaar het WK in Pruszkow. Je mag niet alleen met de Spelen in je hoofd zitten.” En zeggen dat ze vorige week nog vier dagen ziek in bed lag, aan de antibiotic­a. ”Maar ik heb niet gepanikeer­d. Er waren wel twijfels.”

In de sprint donderdag werd ze uitgeschak­eld in de achtste finales maar het gaf haar moed voor de keirin. “Dat is mijn ding hé. Met de ellebogen werken, overal tussenwrin­gen. Ik heb totaal geen schrik.”

Niet slapen, maar feesten

Ze is een leeuwin op het ovaal. Onbevreesd. Maar naast de piste is ze poeslief, het zonnetje onder de rensters. Altijd goedgezind, altijd lachen. Zoals ze op de rollen opwarmt voor de race, luisterend en vooral meezingend met de muziek uit haar hoofdtelef­oon. “Meestal is dat een Tomorrowla­ndmix van Martin Garrix. Maar nu was het Kanye West: Stronger. En dat meezingen… ik krijg daar wel wat commentaar op. Maar ik ben wie ik ben. Als dat tegen de zin is van sommigen, dan is dat jammer voor hen.”

Als wereldkamp­ioene heeft ze nu ook recht van.. euh zingen.

“Ik hoop ook dat ik met deze titel de jonge meisjes naar de piste kan lokken. Samen met Jolien en Lotte Kopecky. Als je ziet welke aandacht het vrouwenvel­drijden krijgt… Wij pistiers verdienen dit ook.”

Ze is sinds oktober 2017 prof bij Sport Vlaanderen, krijgt een maandloon. “Ik kan echt focussen op de piste.” Voor haar titel kreeg ze ook 6.000 euro van de Belgische Wielerbond. Een feestje is dus op zijn plaats. “Ja, ze vragen mij allemaal of ik in de regenboogt­rui slapen. Wel neen! Want ik ga niet slapen, ik ga de hele nacht feesten.”

Nicky Degrendele “Ik zing tijdens de opwarming en krijg daar wel wat commentaar op. Maar ik ben wie ik ben. Als dat tegen de zin is van sommigen, dan is dat jammer voor hen.”

 ?? FOTO'S BELGA, PHOTO NEWS ??
FOTO'S BELGA, PHOTO NEWS
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium