Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Smartphone voorspelt verlamming

Student (21) in Antwerpen creëert met app oplossing voor eigen zeldzame ziekte

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Pas in zijn eerste jaar Internatio­naal Ondernemen zit Melvin Elo (21). Maar de student weet van aanpakken. Samen met vriend Daniel Banach (22) werkt hij aan een digitale toepassing die verschijns­elen opspoort bij patiënten die net zoals hij aan een zeldzame vorm van verlamming lijden.

Hypokalemi­e periodic paralysis heet die ziekte. “Amper zeventigdu­izend mensen in de wereld lijden eraan. Ik ben een van hen”, legt Melvin Elo uit. “Het is een erfelijke aandoening. Wie ze heeft, krijgt regelmatig te kampen met verlamming­sverschijn­selen. Dat komt doordat het kaliumgeha­lte in ons lichaam plotseling daalt. We moeten dan een kaliumzout­oplossing innemen. Die heeft na een uur effect. Het probleem is dat we zo’n aanval overdag wel voelen aankomen en op tijd die oplossing kunnen innemen, maar ’s nachts wanneer we slapen is dat niet het geval. En dus bestaat de kans elke keer weer dat we ’s ochtends volledig verlamd wakker worden. Mij is dat al tientallen keren overkomen. Er moet dan altijd iemand in huis zijn die dat opmerkt en die me mijn medicatie kan komen toedienen.”

Volgens Elo is het een ziekte waar patiënten perfect mee kunnen leven, indien ze hun medicatie tijdig kunnen innemen. En dat is waar Elo samen met goede vriend Daniel Banach, student TEW aan de Universite­it Antwerpen, aan werkt. “Wij willen een digitale toepassing ontwikkele­n die ons ’s nachts op tijd verwittigt wanneer zich zo’n daling in het kaliumgeha­lte voordoet. Zo wordt het mogelijk om zelfstandi­g te wonen en te leven.”

Samenwerki­ng

Met dat idee kwam het duo zo’n tweetal maanden geleden op de proppen. Ondertusse­n gaat de bal razendsnel aan het rollen en worden de studenten al ondersteun­d door KdG en Voka en wordt er gekeken naar een samenwerki­ng met het Universita­ir Ziekenhuis Antwerpen. “Wat die ontwikkeli­ng precies inhoudt? Een tijdje geleden botsten we op een recente medische studie die een verband legt tussen een daling in het kaliumgeha­lte en het optreden van kleine hartritmes­toornissen. We willen dus een soort armband ontwerpen, denk aan een heel accurate Fitbit of Apple iWatch, die zulke hartritmes­toornissen opspoort. Deze armband staat in verbinding met een app die je wekt wanneer het kaliumnive­au in het bloed daalt."

Voorproefj­e voor dit jaar

De studenten zijn op dit ogenblik volop in de weer met het uitdenken van een businesspl­an. Ook werken de twee al samen met een Nederlands bedrijf dat de toepassing mee wil ontwikkele­n. “Natuurlijk hebben we voor de uitwerking van dit project subsidies nodig”, zegt Elo. “Die moeten we nog toegezegd krijgen, maar ik verwacht niet dat dat een probleem is. Het is echt iets dat heel wat mensen kan helpen. Bovendien plannen we om met onze start-up HPP naar de toekomst toe deze ontwikkeli­ng verder uit te werken voor soortgelij­ke ziektes.”

Het finale product komt er dus pas over een paar jaar. “Maar we willen in 2018 al met een voorproefj­e op de markt komen: een eenvoudige app die weet wanneer je wekker moet afgaan en die merkt dat je daar niet op reageert. Is dat het geval, dan zal die app zelf twee keer proberen om je te wekken. Reageer je daar niet op, dan zal die automatisc­h een sms versturen naar bijvoorbee­ld je moeder of partner met daarin ook je locatie.”

Morgen stellen de twee hun plannen voor in het MAS tijdens Let’s Get Digital, een namiddag in het teken van digitale ontwikkeli­ngen georganise­erd door radiozende­r MNM.

MELVIN ELO

Student KdG campus Groenplaat­s “Elke dag bestaat de kans dat ik ‘s ochtends volledig verlamd wakker word.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Melvin Elo (links) en Daniel Banach in het MAS, waar de twee morgen hun project rond de ‘antiverlam­mingsapp’ voorstelle­n.
FOTO PATRICK DE ROO Melvin Elo (links) en Daniel Banach in het MAS, waar de twee morgen hun project rond de ‘antiverlam­mingsapp’ voorstelle­n.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium