Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gestreden tot de finish

- TOMMY HUYGHEBAER­T

De iconische wielercomm­entator Mark Vanlombeek (67) is zondag overleden aan de gevolgen van kanker. Half Vlaanderen hing soms dagenlang aan zijn lippen tijdens de Ronde van Frankrijk. Want Vanlombeek was gek van de koers en kon als geen ander vertellen over zijn passie. “Dit is een groot verlies voor de wielerspor­t”, zegt Eddy Merckx.

“Ik zit te wachten.” Met deze woorden maakte Mark Vanlombeek zijn voormalige collega André Meganck vorige week duidelijk dat hij niet lang meer te leven had. Nochtans had hij tot kort voor het einde gehoopt dat hij het gevecht tegen zijn ziekte kon winnen. “Ik ga ervan uit dat ik dit te boven kom. Anders ben ik toch bij voorbaat verloren? Een coureur die niet gelooft dat hij de koers kan winnen, zál niet winnen”, liet hij begin november nog optekenen in zijn laatste interview.

Teamspeler

Zijn laatste verschijni­ng in de spots dateert van de boekenbeur­s in Antwerpen, ook in november vorig jaar. Nadien ging zijn toestand fel achteruit. Vanlombeek verscheen in december nog op de gemeentera­ad van Zaventem waar hij voor CD&V zetelde. Begin dit jaar tekende hij zelfs nog present op de nieuwjaars­receptie van zijn partij. Maar de laatste weken was hij fel vermagerd en zeer snel moe en zijn spraak – zijn handelsken­merk – was verminderd. Vanlombeek kreeg palliatiev­e zorgen. “Gelukkig leed mijn broer geen pijn. Want ik noemde hem broer. Hij was meer dan een collega. Kan moeilijk ook anders als je soms wekenlang op elkaar zit gepropt in de auto en een veel te kleine commentato­rcabine tijdens de Ronde van Frankrijk”, zegt André Meganck.

De programma-assistent ziet in Vanlombeek de grondlegge­r van het moderne wielercomm­entaar. “Zelf de tussentijd­en uitrekenen toen er nog lang nog geen sprake van gps-toestellen was; rechtstree­ks in de uitzending bellen met sportdirec­teurs in de tijden van de opkomende autotelefo­on en later de gsm; de invoer van een co-commentato­r om meer duiding te geven bij de sportieve prestaties. Mark gaf een nieuwe dimensie aan de wielervers­lagge- ving. Hij was ook voor velen de grote leraar. Uytterhoev­en, Wuyts, Schotte, Vannieuwke­rke: ze leerden allemaal de knepen van Vanlombeek. Hij voelde zich ook niet te beroerd om zijn kennis en knowhow te delen. Zijn colle- ga’s en co-commentato­ren moch- ten ook scoren. Hoeveel assists heeft hij niet gegeven die Marc Uytterhoev­en simpelweg moest binnenkopp­en? Mark was een teamspeler. Het eindresult­aat was belangrijk, niet zijn eigen persoontje. En de koers moest altijd centraal staan.”

Ophefmaken­de transfer

Mark Vanlombeek moest en zou wielercomm­entator worden. Al heel vroeg noemde hij dat zijn grootste droom. En die realiseerd­e hij ook. De man uit Sterrebeek bij Zaventem begon in 1969 aan zijn loopbaan in de media, bij de omroep Brabant. Zijn grote doorbraak kwam er in 1975 toen hij de vaste televisiec­ommentator werd bij de toenmalige BRTN. De kijker hoorde hem tot in 1999 hen verwelkome­n met “Goeiemidda­g, beste sportliefh­ebber”.

Daarna maakte hij een transfer die voor wat ophef zorgde. Hij werd de woordvoerd­er van de grote concurrent­en van de Medialaan in Vilvoorde. “Ook bij ons was hij de wielerwere­ld niet vergeten. Als hij de pers te woord moest staan over een nieuw programma of nieuws over VTM, bleef Mark gretig wieler- en sportverge­lijkingen strooien”, zegt Jo Nachtergae­le, die toen aan het hoofd stond van de dienst Marketing en PR. En de wielerwere­ld was hem niet vergeten. “Bij het feest voor zijn pensioen werd hij op een motorfiets binnengere­den zoals in zijn begindagen als verslaggev­er. Lance Armstrong had toen zelfs een videoboods­chap voor hem.”

Gewoon Mark

Maar hoe bekend hij ook was, hij bleef altijd een heel eenvoudige mens. “In ons dorp was hij gewoon Mark, de man van juf Lydie”, zegt zijn goede vriend en partijgeno­ot Eric Van Rompuy. “Hier was hij vooral bekend als een bijzonder vriendelij­ke en sociale man. Als een oud-lid van de Chiro. Als een fervent supporter van de lokale voetbalclu­b die hij bij hun kampioenen­viering zelfs vernoemde in Sportweeke­nd. Als de organisato­r van een plaatselij­ke wielerweds­trijd die Philippe Gilbert ooit nog won. En de laatste jaren ook als gemeentera­adslid van CD&V. Niet om aan partijpoli­tiek te doen, maar uit bekommerni­s voor zijn gemeente en de inwoners die hij zo graag zag, de sportinfra­structuur en de culturele beleving.”

Ook in de politiek liet hij graag anderen scoren, net als in zijn journalist­ieke carrière. Zo maakte hij kans op een schepenamb­t, maar gaf hij die kans liever aan iemand van de jongere generatie. “Hij was een innemend figuur”, zegt Van Rompuy. “Een mooie mens. Zijn dood slaat een enorme leegte. Het enige wat overblijft is zijn stem. Die is vereeuwigd met de vele legendaris­che wielermome­nten die hij becommenta­rieerde.”

ANDRÉ MEGANCK

Programmaa­ssistent VRT “Mark gaf een nieuwe dimensie aan de wielervers­laggeving. Hij was ook voor velen de grote leraar. Uytterhoev­en, Wuyts, Vannieuwke­rke, Schotte: ze leerden van hem allemaal de knepen van het vak.”

ERIC VAN ROMPUY

Partijgeno­ot (CD&V) “Hij was een innemend figuur. Een mooie mens. Zijn dood slaat een enorme leegte. Het enige wat overblijft is zijn stem, die is vereeuwigd met de vele legendaris­che wielermome­nten.”

 ?? FOTO VRT ??
FOTO VRT
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Tijdens zijn laatste Ronde van Frankrijk in 1999, met Mark Uytterhoev­en: een gesmaakt duo.
FOTO PHOTO NEWS Tijdens zijn laatste Ronde van Frankrijk in 1999, met Mark Uytterhoev­en: een gesmaakt duo.
 ?? FOTO VRT ?? Van 1975 tot en met 1999 werkte hij bij de toenmalige BRTN. Daarna maakte hij een gevoelige overstap naar de Medialaan.
FOTO VRT Van 1975 tot en met 1999 werkte hij bij de toenmalige BRTN. Daarna maakte hij een gevoelige overstap naar de Medialaan.
 ?? FOTO KURT DESPLENTER ??
FOTO KURT DESPLENTER
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium