Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Veel verder kan een ploeg niet afdwalen

- WIM VOS WIELERREDA­CTEUR

Als iets eruitziet als een eend, zwemt als een eend en kwaakt als een eend, dan is het waarschijn­lijk een eend. De eendentest, heet het officieel. Bij Team Sky zouden ze hem moeten kennen. In het Engels is hij nog bekender. Maar veel goed nieuws brengt die duck test niet voor Sky. Eerst dat pakje aan Wiggins, vervolgens het puffertje van Froome, dan testostero­npleisters en nu beschuldig­t een parlementa­ir rapport de ploeg van het oneigenlij­k gebruik van TUE’s. Allemaal hoogst omstreden dossiers, en telkens keert hetzelfde beeld van Sky terug: dat van een spartelend­e ploeg die met leugens en heel veel advocatenk­osten wanhopig probeert zijn reputatie te redden. Gisteren kregen we alweer de eerste tonen van het bekende Skyriedelt­je: eerst de ontkenning, vervolgens de melding dat er geen enkel bewijs is. Het juridische argument als laatste houvast. Maar het maakt de situatie van Team Sky niet minder pijnlijk. De publieke opinie heeft zijn eendentest allang toegepast. Als iets eruitziet als wantoestan­den, ruikt naarwantoe­standen en klinkt als wantoestan­den, dan zijn het waar

schijnlijk… Gisteren kwam er nog maar eens een aanwijzing bij. Je vraagt je af wat het eerst zal wegsmelten: sneeuw op de Hoge Venen deze week of het laatste restje geloofwaar­digheid bij Sky.

Dat is het ware drama van Team Sky. Dat de ploeg die in 2010 als voortrekke­r van het nieuwe, ultraprope­re wielrennen in de sport stapte, überhaupt in deze mallemolen van aantijging­en, parlementa­ire onderzoeke­n en salbutamol­testen is terechtgek­omen. Wat geboren werd als de antipode van het verfoeide US Postal, lijkt er stilaan een kopie van te worden. We weten hoe dat verhaal is afgelopen. Veel verder kan een ploeg van zijn initiële opzet niet afdwalen dan Team Sky. Het maakt de rol die hoofdspons­or BSkyB speelt, volslagen onbegrijpe­lijk. Dat de UCI niet de juridische middelen heeft om in te grijpen: hoogst bedenkelij­k. Dat het Britse parlement geen wapens heeft om Sky te straffen: jammer. Maar dat een sponsor die de voorbije jaren tientallen miljoenen heeft geïnvestee­rd, dit laat gebeuren, is door geen mens te vatten. Dopinggebr­uik mag dan nog niet zwartopwit bewezen zijn, dat Skybaas Brailsford een griezel is die de leugens aan mekaar rijgt, minstens de grenzen van de grijze zone opzoekt en geen enkel respect heeft voor de beginselve­rklaring van de ploeg, is wél al uitvoerig aangetoond. Elke gerespecte­erde hoofdspons­or zet zo’n man op straat en dwingt zijn ploeg tot grote kuis.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium