Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zelfde job, 30 jaar ouder: 62 procent meer loon

Studie legt enorme loonkloof bloot tussen jonge en oude werknemers

- KRISTOF SIMOENS

In ons land verdienen 55jarige werknemers gemiddeld 45% meer dan hun 30jarige collega’s die krak dezelfde functie in krak hetzelfde bedrijf uitoefenen. “Een gevolg van de koppeling van de lonen aan de anciënnite­it”, zegt Vlerickpro­fessor Xavier Baeten. In een context waarin we langer leven en langer moeten werken, is zoiets op termijn onbetaalba­ar.

Aan ‘loonkloven’ geen gebrek in ons land. Dat vrouwen op jaarbasis soms tot een vijfde minder verdienen dan mannen, is al langer bekend. Dat een Belgische CEO tot zestien keer meer verdient dan zijn werknemer met de laagste functie, evenzeer. Dat de lonen in Limburg bijna 10% lager liggen dan in Brussel, is ook zo’n probleem. Net als het feit dat vijftigers meer verdienen dan twintigers en dertigers. Maar dat het verschil kan oplopen tot ruim 60%, dat is toch meer dan schrikken.

Bij hoogste van Europa

“De loonspanni­ng tussen jongere en oudere werknemers in ons land behoort tot de hoogste van Europa”, zegt professor Xavier Baeten van de Vlerick Management School. In slechts drie landen – Luxemburg, Italië en Portugal – is die leeftijdsg­ebonden loonkloof nóg groter. “Omdat bij ons nog altijd een cultuur geldt waarbij salarissen gelinkt zijn aan barema’s en anciënnite­it. Het principe: hoe meer jaren op de teller, hoe meer ervaring. Maar op een bepaald moment vertaalt die extra ervaring zich niet meer in extra productivi­teit. Alsof een 55-jarige kassierste­r die 30% meer verdient dan haar 25-jarige collega ook 30% productiev­er zou zijn... Bovendien is zo’n systeem niet houdbaar in een context van langer leven en dus langer wer- ken.”

Nu al klinkt het dat ouderen niet meer aan de bak komen omdat ze te duur zijn. Volgens de VDAB is slechts 47% van de Vlaamse 55plussers nog aan de slag, in Zweden is dat 80%. “En, toeval of niet, in Zweden hebben politici en werkgevers eind jaren 80 al beslist om de koppeling tussen loon en anciënnite­it los te laten”, zegt Xavier Baeten.

Op basis van internatio­naal on- derzoek en wetenschap­pelijke literatuur werkten de professor en zijn team een nieuwe loonsystem­atiek uit. “Die is gebaseerd op een mix van ervaring, prestaties en flexibele verloning. Maar ik kan alleen maar suggereren, de politiek wikt en beschikt.”

Nieuw loopbaanmo­del

De bal ligt dus in het kamp van de federale regering. Die beloofde in haar regeerakko­ord werk te maken van een nieuw loopbaanmo­del. “In dat nieuwe model zullen de werknemers een loon ontvangen dat meer overeenste­mt met hun competenti­es en productivi­teit in plaats van een loutere lineaire toename in functie van leeftijd en anciënnite­it”, staat er zwart op wit.

Maar “het zal niet meer voor deze legislatuu­r zijn”, zegt Egbert Lachaert (Open Vld). “Wij hebben eerder al gepleit voor een beperking van de anciënnite­it in de tijd, maar zoiets ligt zeer delicaat en vooralsnog lijkt het onmogelijk om daar een meerderhei­d voor te vinden.” Onder meer coalitiege­noot CD&V ziet dat niet zitten. “Onderhande­lingen over loon horen in de eerste plaats thuis in het sociaal overleg. Enige gereservee­rdheid vanwege de politiek is hierbij op zijn plaats”, zegt Stefaan Vercamer.

Vlerick Management School

XAVIER BAETEN “Alsof een 55jarige kassierste­r die 30% meer verdient dan haar 25jarige collega ook 30% productiev­er zou zijn.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium