Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“2 seconden later was de trein er”

-

Ben De Clercq (49) heeft een drama op de spoorweg in Hemiksem maar net kunnen vermijden. Toen hij merkte dat er een wagen stilstond op de sporen en er een trein aankwam, duwde hij de auto van de sporen.

Loodgieter Ben De Clercq kwam vorige week donderdag in de vooravond terug van een klant, toen hij aan de spooroverw­eg op de grens van Hoboken met Hemiksem merkte dat er een auto stilstond op de sporen. “De slagbomen waren al naar beneden. Ik heb mijn bestelwage­n in allerijl op een grasperkje gezet en ben naar de auto gelopen. Ik zag in de verte de trein al aankomen en hoorde hem toeteren. De bestuurste­r zat op dat ogenblik nog steeds in haar auto en trachtte haar motor herhaaldel­ijk te starten. Dat lukte niet. Ik heb de auto met alle kracht die ik in mij had vooruit geduwd. Tot hij van de sporen was. Nauwelijks twee seconden later schoot de trein achter mij voorbij”, vertelt Ben.

Geen bedanking

“In de auto zat de bestuurste­r en – denk ik – ook een passagier. Maar alles ging zo snel. En toen de auto van de sporen was, bleef de vrouw maar proberen om haar auto te starten. Na de zoveelste poging lukte het en reed ze verder. Zonder uit te stappen, zonder iets te zeggen.”

De trein, die van Antwerpen naar Puurs reed, maakte wel een noodstop. “De machinist stapte uit en bedankte me. Hij had alles gezien en besefte ook dat er een drama was vermeden. De dag nadien ben ik weer gaan kijken en heb ik geklokt dat er welgeteld vijftien seconden tussen het neergaan van de slagbomen en het passeren van de trein zaten.”

Geen hulp

Ben beseft dat hij zijn eigen leven op het spel heeft gezet. “Ik had geluk dat de auto niet in versnellin­g stond. Tijd om de deur open te trekken of de mensen eruit te halen, had ik niet meer. Duwen was de enige optie. Ik heb het puur op adrenaline gedaan.”

Wat de Hemiksemna­ar vooral getroffen heeft, is dat er geen enkele andere automobili­st hulp kwam bieden. “Ik was toch niet de enige die zag dat er een auto op de sporen stond? Er was niemand die aanstalten maakte om uit te stappen te komen helpen.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Ben aan de spooroverw­eg op de grens van Hoboken met Hemiksem, waar hij zijn eigen leven riskeerde omdat van anderen te redden. “Het trof me dat er niemand anders kwam helpen.”
FOTO JORIS HERREGODS Ben aan de spooroverw­eg op de grens van Hoboken met Hemiksem, waar hij zijn eigen leven riskeerde omdat van anderen te redden. “Het trof me dat er niemand anders kwam helpen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium