Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zo’n burenruzie kan op de duur héél gevaarlijk worden”

-

De bewoners van de Bethovenst­raat in Brecht worden al twee jaar geterroris­eerd door een van de buren. De politie kan voorlopig weinig doen. Hebben de bewoners dan echt geen andere mogelijkhe­den dan verhuizen?

Scheldtira­des, ingetrapte deuren, lekgestoke­n banden en zelfs inbraakpog­ingen: de bewoners van de Bethovenst­raat in Brecht worden gek van de baldadighe­den van buurman Dennis L. De politie komt wel vaak langs en maakt telkens een pv, maar in de praktijk verandert er volgens de bewoners niets. En dus zijn al zes gezinnen verhuisd.

“Woonstsche­nnis en opzettelij­ke beschadigi­ngen aanbrengen zijn wel degelijk misdrijven”, zegt Winnie Vermeulen, voormalig vrederecht­er in Deurne. “De bewoners kunnen daarvoor rechtstree­ks klacht indienen bij de onderzoeks­rechter. Die kan dan een provisie toekennen, een soort voorschot om de geleden schade te vergoeden. Indien de verdachte later veroordeel­d zou worden, dan kunnen die kosten vervolgens op hem worden verhaald.”

De bewoners kunnen ook rechtstree­ks bij de rechtbank dagvaarden. “Maar dan is het probleem dat ze moeten kunnen bewijzen wat ze zeggen.”

Als er sprake is van psychische problemen, kan een persoon ook “gecolloque­erd” worden. Al is dat een zeer moeilijke procedure.

De bewoners kunnen ook vragen om de man in verzoening te laten oproepen voor de vrederecht­er. “Dat kost niets en het kan in groep”, aldus Vermeulen. “Er zijn dan drie mogelijkhe­den: of de man daagt niet op, of hij komt alles ontkennen, of men komt tot een compromis.”

Jan Nolf, ere-vrederecht­er uit Brugge, is groot voorstande­r van die ‘minnelijke schikkinge­n’. “In een derde van de gevallen leiden ze tot een oplossing”, zegt hij. “Soms zelfs in dossiers die op het eerste gezicht kansloos zijn. Zo’n gesprek is geen kumbaya-moment, maar het kan ervoor zorgen dat er wat meer empathie ontstaat tussen de verschille­nde partijen.”

Zwellen als kanker

Vermeulen en Nolf zijn van oordeel dat het belangrijk is om snel in te grijpen. “Men zegt soms dat je best zo lang mogelijk wacht om justitie in te schakelen”, zegt Nolf. “Als je dit soort conflicten te lang laat aanslepen, dan wordt het gevaarlijk. Een burenruzie begint vaak met iets kleins, bijna onmerkbaar. Daarna blijft ze als een kanker zwellen. Tot het een groot probleem wordt.”

Winnie Vermeulen zag tijdens haar jarenlange carrière als vrederecht­er hoe ingrijpend aanslepend­e burenruzie­s kunnen zijn. “Dat kan een mensenleve­n inkorten”, zegt ze. “De aanhoudend­e stress, het panikeren telkens als er lawaai op straat is … Hier moet snel worden opgetreden. Als dit blijft aanslepen, wordt het gevaarlijk.”

 ?? FOTO'S RR ?? Winnie Vermeulen en Jan Nolf.
FOTO'S RR Winnie Vermeulen en Jan Nolf.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium