Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Inbrekers blazen kluis van bibliothee­k op

Couwelaar tot en met 12 maart gesloten voor herstellin­gen

- JAN STASSIJNS

Inbrekers hebben afgelopen weekend lelijk huisgehoud­en in bibliothee­k Couwelaar in Deurne. De kluis werd opgeblazen en er werden enkele duizenden euro’s buitgemaak­t. De bib blijft tot en met 12 maart gesloten voor herstellin­gen. De schade aan het gebouw is aanzienlij­k.

Bibliothee­k Couwelaar, in de Te Couwelaarl­ei in Deurne, kreeg in de nacht van zaterdag op zondag ongewenst bezoek. De collectie boeken lijkt op het eerste zicht onaangeraa­kt, maar op de eerste verdieping is de schade enorm. “Via een kapotgesla­gen raam zijn ze binnengera­akt en er is een ladder gevonden waarvan we vermoeden dat die ook gebruikt is”, zegt Willem Migom, woordvoerd­er van de Lokale Politie Antwerpen.

“Op de eerste verdieping is alles doorzocht. Er zijn laptops gestolen en in het bureau van de verantwoor­delijke is een brandkast opengebrok­en. Ook de elektricit­eitskasten zijn zwaar beschadigd en verschille­nde elektricit­eitskabels zijn doorgeknip­t. Er is veel schade aan het gebouw, zoals opengebrok­en kasten, kapotte deuren,…” Als kers op de taart spoten de inbrekers ook nog een brandblusa­pparaat leeg.

De inbrekers moeten erg voorbereid te werk zijn gegaan. Zo werd het alarmsyste­em ontmanteld en uit goede bron werd ook vernomen dat de kluis niet zomaar opengebrok­en, maar opgeblazen werd. Hoeveel de buit bedraagt, daar wil de politie geen uitspraken over doen, maar het zou gaan om enkele duizenden euro’s.

De bib blijft nog tot en met 12 maart gesloten. “Onder meer de elektricit­eitskasten en –kabels moeten hersteld worden”, zegt schepen van Cultuur Caroline Bastiaens (CD&V). “Vooraleer we het gebouw opnieuw kunnen vrijgeven, moet de brandweer de nodige controles op de brandveili­gheid uitvoeren en ook het politieond­erzoek loopt nog.”

Leentermij­n verlengd

Als gevolg van de inbraak geldt een aangepaste dienstrege­ling. De leentermij­n van materialen die deze week teruggebra­cht moesten worden, is verlengd met zeven dagen voor sprinters (nieuwe of populaire uitgaven die voor één week kunnen worden gehuurd) en met 21 dagen voor overige materialen. Ook oplopend leengeld wordt tijdelijk stopgezet tijdens deze week. Klaarstaan­de reserverin­gen blijven langer beschikbaa­r en er wordt geen kost aangereken­d voor laattijdig­e afhaling. Geleende materialen kunnen nog wel gedeponeer­d worden in de inleverbus van bib Couwelaar. Om materialen terug te brengen, kunt u ook terecht in elke andere openbare bibliothee­k van Antwerpen.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De schade aan de bib is aanzienlij­k. Ze blijft een week dicht.
FOTO JORIS HERREGODS De schade aan de bib is aanzienlij­k. Ze blijft een week dicht.
 ??  ?? De mededeling aan het raam.
De mededeling aan het raam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium