Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen rat te vinden aan ’t Kiel

Barça, Fenerbahçe of Antwerp: Abdijstraa­t kleurt allesbehal­ve mauve

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Een stenen rat zit vastgemaak­t op een zitbank in de Abdijstraa­t. Het is de enige link met de strijd van de Kielse ratten naar eerste klasse die hier dinsdag te bespeuren was. Nochtans was het Olympisch Stadion afgelopen zondag volledig uitverkoch­t en kleurde de buurt toen volledig paars. Maar dat zal niet aan deze Kielenaars gelegen hebben. “Beerschot? Oei, nee!”

Judo, kickboksen, cricket. Van sport houden de passanten in de Abdijstraa­t wel. Voetbalfan­s lopen er ook rond, zij het niet in overvloed. Maar van de spanning die de afgelopen week duidelijk voelbaar was in en rond het stadion van Beerschot Wilrijk, is opvallend genoeg helemaal niets te merken. De Kielse ratten zijn ondergedok­en.

“Beerschots­upporter? Nee hoor, ik ben voor den Antwerp”, lacht Fisnik Visoqi (30). Op de foto wil hij daarom liever niet. Visoqi groeide nochtans op naast het stadion van Beerschot Wilrijk en voetbalde in zijn jon- gere jaren bij de jeugdploeg van Wilrijk. “In die tijd hadden we thuis veel last van rellen. Beerschotf­ans maakten van alles stuk. Daarom zal ik nooit voor de ploeg supportere­n. Je kan inderdaad zeggen dat het een beetje uit protest is dat ik nu zo goed als elke thuismatch van Antwerp bijwoon.”

Maar écht anti-Beerschot is hij nu ook weer niet. “De helft van mijn vrienden is pro-Beerschot, de andere helft zit geregeld op de Bosuil. Verliest de ene, dan lacht de andere. Ik hoop dat het Beerschot lukt om naar eerste klasse te stijgen. Dan hebben we weer een derby. Dat zou geweldig zijn.”

Visoqui is niet de enige die rood kleurt in het hart van deze mauve wijk. “Ik woon ondertusse­n tien jaar in België waarvan vier jaar hier. Supportere­n doe ik voor Antwerp. Als ze thuis spelen, dan ga ik kijken met een hoop vrienden”, vertelt Afghaan Sharahman Noory (31).

En het rood blijft maar opduiken. Want ook Malik Bouziane (28) deelt een liefde voor diezelfde rivaal. Ritst hij zijn jas open, dan schuilt daaronder een Antwerp-trui. “En nee, daar poseer ik niet mee voor de foto”, glimlacht hij. “Ik woon op ’t Kiel, maar ik supporter voor RAFC. Eigenlijk gaf ik vroeger totaal niet om voetbal. Ik zag niets in de sport. Maar zeven jaar geleden, toen ik op mijn huidige job begon, ontmoette ik een collega die hevige Antwerpfan is. Hij heeft me overtuigd om eens met hem mee te gaan. Sindsdien doe ik dat geregeld. Het is vooral de sfeer in het stadion waarvoor ik ga.”

“Maar het is wel bewust dat ik niet voor Beerschot ben. Ik heb geen band met deze ploeg. De club heeft te veel ‘rechtse’ supporters. Misschien is het ook daarom dat je hier in deze buurt maar weinig mensen vindt die de club genegen zijn? Want de meeste Kielenaars zijn geen Belgen van origine hé. Vroeger was dat anders: als Kielenaar was je automatisc­h een Beerschotf­an. Dat is nu niet meer zo. Veel fans komen van verder weg.”

Barça of Fenerbahçe

Geen mauve-wit te bespeuren dus in de Abdijstraa­t gisteren. Dat het kampioensc­hap voor de ratten binnen handbereik ligt, zal het gros van deze Kielenaars worst wezen. Eigenlijk kan het hele Belgische voetbal de meeste passanten die we spreken, gestolen worden. “Barça, daar ben ik wel fan van”, lacht uitbater van Cosy Food Center Abdel Hamdaoui. “Hun voetbal vind ik echt sensatione­el. Andere ploegen interesser­en me zo niet.” Een klant die ons bezig hoort, laat vallen enkel fan van Lionel Messi te zijn. “Die is pas echt goed.”

Vrienden Yusuf çakir (17), Sadik Akçaoglu (18) en Ömer Aydogan (18) denken daar net zo over. “De Belgische competitie? Die is toch gewoon saai! Een paar vrienden van ons spelen dan wel bij de jeugd van Beerschot, maar als we samenkomen, is het om te supportere­n voor de Turkse ploegen. Besiktas, Fenerbahçe en Trabzonspo­r.”

MALIK BOUZIANE

Kielenaar en Antwerpfan ‘‘Kijk eens onder mijn jas: een Antwerptru­i. En nee, daar poseer ik niet mee voor de foto.”

SADIK, YUSUF EN ÖMER

Kielenaars ‘‘Een paar vrienden van ons spelen wel bij de jeugd van Beerschot, maar als we samenkomen, is het om te supportere­n voor de Turkse ploegen.” Sadik, Yusuf en Ömer: “De Belgische competitie is saai.”

 ?? FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS ?? De Abdijstraa­t: het Olympisch Stadion is vlakbij, maar ratten waren er dinsdag alvast niet te vinden, op één stenen exemplaar na.
FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS De Abdijstraa­t: het Olympisch Stadion is vlakbij, maar ratten waren er dinsdag alvast niet te vinden, op één stenen exemplaar na.
 ??  ??
 ??  ?? Abdel Hamdaoui: “Barca, daar ben ik wel fan van.”
Abdel Hamdaoui: “Barca, daar ben ik wel fan van.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium