Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Karaktermo­ord op een president

Oneerlijk portret van de man die moest concurrere­n met JFK

- RUBEN AERTS

Van: Rob Reiner Met: Woody Harrelson, Jennifer Jason Leigh 98 min. “Ik had het liever níét gehad, dan op deze manier.” Een tweetal uurtjes na de moord op John F. Kennedy nam Lyndon B. Johnson het presidents­chap al op zich. Woody Harrelson verkneukel­t zich in zijn kleinmense­lijke kantjes, maar deze biopic neemt ook een loopje met de geschieden­is.

Al jaren smult Hollywood zich een indigestie

b aan de kleinste kantjes van de allergroot­sten. Met LBJ komt nu Lyndon Baines Johnson aan de beurt. Op 22 november 1963 legt hij de eed af als 36ste president van de Verenigde Staten, en dat amper 128 minuten nadat twee kogels JFK dodelijk hadden getroffen.

Onderhoude­nd maar vertekend is deze blik achter de coulissen, die ostentatie­f op twee benen hinkt. Het verhaal schiet heen en terug in de jaren rond de moord. Regisseur Rob Reiner vordert Woody Harrelson (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) om Johnson met veel vertoon te kakken te zetten. Hij doet dat ook letterlijk, met de toiletdeur wijd open terwijl hij enkele naaste medewerker­s toespreekt. “Hoe zou iemand niet van deze man kunnen houden”, bemerkt een van hen smalend.

Meer dan wat ook was het LBJ daar om te doen: de liefde van het volk. Hij voelde niet dat hij die had. Dat was anders geweest voor de charismati­sche John F. Kennedy, die hem in 1960 in de race naar het Witte Huis zijn Democratis­che nominatie had afgesnoept. Toen Kennedy vervolgens president werd, had Johnson zich met de vice-stoel moeten getroosten.

Harrelson vertolkt Johnson als een gekrenkte, volkse man uit het Zuiden. In 1963 wordt hij de machtigste man wanneer de fatale schoten in Dallas inslaan als een bom. Maar Kennedy’s vroegere entourage blijft hem met de nek aankijken.

Zijn echtgenote Lady Bird Johnson (een schitteren­d ingetogen Jennifer Jason Leigh) vertrouwt hij toe: “Ik had het liever níét gehad, dan op deze manier.” Maar als kijker krijg je maar weinig aangereikt om dat te geloven.

Deze lichte film portrettee­rt Johnson bovenal als een miezer met meer eerzucht dan visie of integritei­t. Aan Woody Harrelsons gezicht kleven prothesen en tonnen make-up, terwijl hij terloops een platvloers­e boutade spuwt. Dat hij merkbaar in zijn element is, maakt wel iets goed.

Vijf minuten politieke moed

Rob Reiner plaatst de president naar het einde toe alsnog op een voetstuk: in vijf minuten van politieke moed drukt LBJ in 1964 Kennedy’s Civil Rights Act erdoor en kent daarmee gelijke rechten toe aan Afro-Amerikanen.

Maar deze biopic suggereert dat het hem vooral om zijn plek in de geschieden­isboeken te doen was. Het is een schromelij­k kortzichti­ge interpreta­tie van een man met een wetgevend nalatensch­ap dat, ondanks zijn rol in de Vietnamoor­log, nog steeds indruk maakt.

 ??  ?? Ook de beroemde eedafleggi­ng van Lyndon B. Johnson, met naast hem Jackie Kennedy in haar iconische roze pakje, komt aan bod in
LBJ.
FOTO'S ISOPIX
Ook de beroemde eedafleggi­ng van Lyndon B. Johnson, met naast hem Jackie Kennedy in haar iconische roze pakje, komt aan bod in LBJ. FOTO'S ISOPIX
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium