Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ze investeren alle vijf in mijn project”

- TOM VETS

Lies Mertens (28) vroeg gisteren in Leeuwenkui­l of de leeuwen 90.000 euro wilden investeren in haar handtassen. Ja, dat wilden ze. “Nu, een half jaar na die opnames, heb ik mijn eigen flagshipst­ore. Van alle kandidaten die succesvol hebben deelgenome­n aan het programma, sta ik al het verst.”

Haar ‘pitch’ was wat stuntelig vanwege de zenuwen, maar uiteindeli­jk werd de deelname van de Berchemse Lies Mertens aan het Vier-programma Leeuwenkui­l een onverwacht succes. De jonge onderneems­ter, die kwaliteits­volle handtassen verkoopt, hoopte 90.000 euro los te peuteren bij de vijf gehaaide ondernemer­s, in ruil voor een kwart van de aandelen. Dat bedrag werd op tafel gelegd door Bart De Coninck en Conny Vandendrie­ssche, weliswaar voor 35 procent van de aandelen.

“Dat was wat je op televisie te zien kreeg, maar achteraf is er toch nog wat veranderd”, vertelt Lies. “De vijf ondernemer­s hebben nadien beslist om allemaal te investeren. Ze nemen elk een stukje van de gevraagde 90.000 euro voor hun rekening. Dat wil niet zeggen dat ze allemaal even intens betrokken zijn bij dit project. Bart en Conny volgen de zaak van dichtbij op en hebben medebeslis­singsrecht. Bart is er het meest mee bezig. Zo is hij onlangs met mij mee naar Portugal geweest om onderhande­lingen te voeren met leerproduc­enten.”

Eerlijke materialen

Mertens gebruikt eerlijke materialen, waardoor de ecologisch­e voetafdruk laag blijft. Dus geen leder dat is bewerkt met chemisch spul, maar natuurlijk­e producten die honderd procent biologisch afbreekbaa­r zijn.

“Ik speelde al lang met het idee om te ondernemen, maar ik was niet zeker van mijn stuk. Nochtans deed mijn omgeving verwoede pogingen om me ervan te overtuigen dat ik goed bezig was. Het was mijn deelname aan Leeuwenkui­l die de doorslag heeft gegeven”, zegt ze. “De positieve reacties van de ondernemer­s waren het duwtje dat ik nodig had om voluit te durven gaan. Ik ben blij dat ik heb meegedaan. Op het moment van de opnames, een half jaar geleden, was het nog lang niet zeker of de bank zou meegaan in mijn plannen.”

De ondernemer­s waren nochtans onder de indruk van de cijferkenn­is van Mertens. “De dag voor de opnames had ik nog contact met Voka: hoeveel was mijn bedrijf waard? Ik had er niet echt een idee van. Toen ik later op televisie zei dat ik 90.000 euro wou, wist ik dat ik daarmee geen mal figuur zou slaan. Andere kandidaten schatten hun bedrijf immers veel te hoog in.”

“Voor echt”

“Van alle kandidaten die succesvol hebben deelgenome­n aan

Leeuwenkui­l, sta ik al het verst”, zegt Lies. “Sinds de opnames is er veel veranderd. Ik heb mijn job opgezegd om me helemaal op dit project te storten. Ik stond destijds nog niet heel ver. Ik had vorige zomer weliswaar een galerie afgehuurd om mijn prototypes te tonen, wat resulteerd­e in veel visibilite­it en pre-orders, maar meer was het nog niet. Nu kan ik fier zeggen dat ik een eigen flagshipst­ore heb in de Kloosterst­raat, met een kantoor en personeel in dienst. Het is nu allemaal voor echt.”

Flagshipst­ore Lies Mertens, Kloosterst­raat 28, Antwerpen. www.liesmerten­s.be

 ?? FOTO'S VIER, RR ?? Lies Mertens heeft een half jaar na de opnames van Leeuwenkui­l al een eigen flagshipst­ore. Inzet: handtassen uit haar collectie.
FOTO'S VIER, RR Lies Mertens heeft een half jaar na de opnames van Leeuwenkui­l al een eigen flagshipst­ore. Inzet: handtassen uit haar collectie.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium