Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gewikt en gewogen: de afvalzakke­n van de Antwerpena­ar

Stickeract­ie neemt het op voor gezondheid ophalers

- ANDREAS ROTTY

Hoewel het er duidelijk op staat en u hem elke week gebruikt, weet u misschien niet dat een vuilniszak maximaal 7,5 kilo mag wegen. De stad lanceert een campagne om de gezondheid van de ophalers te vrijwaren.

“350 huisvuilop­halers zijn elke dag in de weer om elks zes ton restafval per shift op te halen”, zegt schepen voor Stads- en Buurtonder­houd Caroline Bastiaens (CD&V). “Per ophaler komt dat op 800 zakken per shift, een echte huzarentaa­k, waarvoor ze het respect van de Antwerpena­ren verdienen. De zakken hebben een groot volume, waardoor er meer dan de toegelaten 7,5 kilo in kan. De vuilnisoph­alers dragen er soms twee tegelijk om efficiënt te kunnen werken. Maar zeker dan is het moeilijk als die te zwaar zijn. Doe alstublief­t een kleine moeite voor een groot verschil en maak je restafvalz­ak niet te zwaar.”

Met drie vuilniswag­ens in ordelijke opstelling, enkele vuilzakken en een digitale handweegsc­haal werd gisteren op de Sint-Andrieswoo­g plaats een nieuwe campagne van de stad gelanceerd die het maximumgew­icht van restafvalz­akken onder de aandacht moet brengen.

De vuilniszak­ken waren gisterenoc­htend uit de wijk geplukt door het team van Bastiaens. Samen met drie vuilnisman­nen ze die een voor een. De eerste woog zo’n 7,5 kilogram, net binnen het toegelaten gewicht. Het lintje van de tweede scheurde bijna toen ze de zak met de handweegsc­haal probeerde op te heffen omdat die zo zwaar was. Het verdict was 12 kilogram. De derde overtrof alles met 13 kilo.

Rugklachte­n

Sommige zakken zijn duidelijk veel te zwaar en dat bezorgt de ophalers een moeilijker­e job en soms ook gezondheid­sproblemen. Over de hele dienst stadsreini­ging (daarin zitten ook de vegers en de medewerker­s van de containerp­arken) zijn er elk jaar dertig ongevallen met rugklachte­n, goed voor 15% van alle accidenten.

Vuilnisman­nen Mame Niang (30) en Patrick Van Leent (52) zijn twee van de drie mannen die voor de campagne als sticker op een vuilniswag­en pronken met leuze ‘7,5 kg in de zak, tillen we met gemak’. “Ik heb zelf niet zoveel rugklachte­n, maar ik vind de campagne erg goed voor alle vuilnisman­nen”, zegt Mame. “Ik voel zo’n te zware zak toch al wel”, zegt de iets oudere Patrick. “Maar

CAROLINE BASTIAENS (CD&V)

Schepen Stads en Buurtonder­houd ‘‘Vergelijk het met alledaagse artikelen. Het gewicht van de restafvalz­ak moet minder zijn dan zes flessen water.’’

voor de rest blijft het een fantastisc­he job die ik blijf doen tot ik niet meer kan.”

“Een bijkomend probleem is dat de zakken soms scheuren als ze te zwaar zijn en dat de straat vol afval ligt”, zegt Bastiaens. Er zijn nu al kleinere zakken die hetzelfde maximumgew­icht van 7,5 kilo aankunnen, Waarom de zakken dan niet allemaal kleiner maken, zodat er simpelweg minder in kan? “De grote zakken hebben een volume voor lichter afval dat veel plaats inneemt.”

Enkele stadsbewon­ers gaven uw krant de opmerking dat ze niet elke vuilzak gaan wegen voor ze die buitenzett­en, Bastiaens begrijpt dat en biedt een idee voor een inschatten­de test. “Wat ze wel kunnen doen, is het gewicht van de restafvalz­ak vergelijke­n met alledaagse, huishoudel­ijke artikelen. Zo moet de zak minder wegen dan zes flessen water van anderhalve liter en mag hij iets meer wegen dan een zak aardappele­n van 5 kilo.”

“En een compliment­je voor de vuilnisoph­alers kan er ook soms af”, besluit Bastiaens.

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS
 ??  ??
 ?? FOTO'S DIRK KERSTENS ?? Schepen Bastiaens en de vuilnisman­nen wegen de zakken. De zwaarste kwam op 13 kilo uit.
FOTO'S DIRK KERSTENS Schepen Bastiaens en de vuilnisman­nen wegen de zakken. De zwaarste kwam op 13 kilo uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium