Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Stadiondos­sier is zoals monster van Loch Ness: het is er elk verkiezing­sjaar”

-

Vraag 1: De lente staat voor de deur én het is een verkiezing­sjaar, welk terugkeren­d fenomeen komt er door de samenloop van deze factoren boven water ? Het monster van Loch Ness, juist.

Vraag 2: Welke vorm neemt dit monster in Antwerpen aan ? Het nieuw te bouwen grote én grootAntwe­rpse voetbalsta­dion, inderdaad.

In de jaren zestig van vorige eeuw, toen Borgerhout nog Borgerhout was (en daar bedoel ik niks mis mee, enkel dat het voor de fusie van de randgemeen­ten met de kernstad was), waren niet voetbalsta­dions maar zwembaden de hype. Zo had ook Borgerhout plannen voor een zwembad, er was zelfs een prachtige maquette van gemaakt. Elke zes jaar werd deze afgestoft en in de grote inkomhal van het gemeentehu­is coram populo tentoonges­teld. Na de verkiezing­en werd het stuk opnieuw ingepakt en op zolder gezet.

Dat gevoel krijg ik ook nu weer een beetje nu onze burgemeest­er het nieuwe stadion aan de Schelde opnieuw op de politieke agenda heeft geplaatst. Het zou echter al te gemakkelij­k zijn om op cynische wijze al de voorgaande aflevering­en van de stadionsag­a (met al hun acteurs, burgemeest­ers, clubleider­s, zelfs een Nederlands­e trainer) op te rakelen.

Want: iedereen die de evolutie van de sport in het algemeen en van het voetbal in het bijzonder gevolgd heeft, kan niet voorbijgaa­n aan de dynamiek die gecreëerd wordt door moderne stadions.

De bouw van zoveel prachtige stadions in Engeland heeft rechtstree­ks geleid tot de wedergeboo­rte van de Premier League en haar uitgroeien tot de machtigste competitie van de wereld. In de ons omringende landen, zeker ook in Nederland, beschikken de meeste clubs, ook de kleintjes, over comfortabe­le, aan de tijdsgeest aangepaste arena’s. Die nieuwe state of the art sporttheat­ers geven een meerwaarde aan de gemeenscha­p. Zij roepen positieve gevoelens op en dragen aldus bij tot de collectiev­e feestbelev­ing.

Niet zo in België. Het is zeer vreemd dat België enerzijds de voetbalvel­den van de grote Europese competitie­s bevolkt met supersterr­en, maar dat ons land anderzijds niet beschikt over een modern voetbalsta­dion die naam waardig, het stadion van AA Gent uiteraard uitgezonde­rd. De nieuwe tribune 1 op Antwerp is natuurlijk een fantastisc­he stap, in meer dan één opzicht, maar het project daar is nog niet af.

De Rode Duivels horen bij de beste landenteam­s ter wereld, maar zij hebben geen thuishaven die hun sportieve status weerspiege­lt. Het Koning Boudewijns­tadion doet vandaag denken aan een sportarena in het oude Oostblok.

Dat is ooit anders geweest en zeker in Antwerpen : onze voorvadere­n waren ondernemen­de kerels, met visie, ook in de sport. Honderd jaar geleden organiseer­de onze stad de Olympische Spelen, een moment van glorie dat men zich vandaag niet meer kan voorstelle­n. Er werd een prachtig stadion voor opgericht. Ook op de Bosuil werd in diezelfde periode een stadion gebouwd, het modernste van Europa op dat ogenblik. En dan was er – ook in diezelfde vooroorlog­se periode – in Antwerpen nog het Sportpalei­s, vele jaren de grootste en mooiste hal voor indoorspor­t aan deze kant van de oceaan.

Daarom is het goed dat een nieuw stadion opnieuw aan de orde komt en ben ik blij dat de burgemeest­er de bouw ervan in het vooruitzic­ht stelt. Echte grote steden worden precies gekenmerkt door landmarks, en niet enkel historisch­e maar ook moderne. Zij drukken de durf en de visie van hun bestuurder­s uit. Onze stad heeft er al een paar, zoals het MAS en het Havenhuis. Het zou toch schitteren­d zijn indien onze stad ook inzake sportinfra­structuur opnieuw toonaangev­end zou worden.

Natuurlijk zal het debat opnieuw oplaaien : wie gaat het betalen, wie gaat het gebruiken, wat met de amateurspo­rten, wat met de impact op mobiliteit, op het milieu, enz.

Dit debat moet uiteraard gevoerd worden, maar hopelijk zal het er deze keer niet toe leiden dat het project verdrinkt in een moeras van dorpspolit­iek en stammentwi­sten. Alle deelnemers aan dat debat dienen de gewaden van de vorige eeuw af te leggen en het uiteindeli­jke doel voor ogen te houden. Dit doel mag niets minder zijn dan het opstoten van onze stad in de sportvaart der volkeren, in de maatschapp­elijke context van de eenentwint­igste eeuw.

En laat het project vooral niet besmetten door het woord ‘fusie’. Onze stad staat in de lange lijst van Europese steden die meer dan één traditiecl­ub binnen hun muren huisvesten. Er is geen enkele reden, laat staan draagvlak, om daar aan te tornen.

Ik ben er zeker van dat mijn goede vriend Walter Damen hier ook zo over denkt, maar ik laat het graag aan hem over om daar zijn mening over te ventileren.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR ?? Voor alle duidelijkh­eid: deze maquette uit het verleden van een stadion aan de Schelde heeft niets te maken met de huidige plannen, want die zijn nog niet concreet.
FOTO RR Voor alle duidelijkh­eid: deze maquette uit het verleden van een stadion aan de Schelde heeft niets te maken met de huidige plannen, want die zijn nog niet concreet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium