Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Cholestero­l kost staatskas miljard in 5 jaar

Zo’n 1,5 miljoen Belgen slikken dagelijks een medicijn om de cholestero­l te verlagen. Dat berekende Kamerlid Yoleen Van Camp (N-VA). “De afgelopen vijf jaar betaalde de ziekteverz­ekering voor bijna een miljard aan cholestero­lverlagers terug”, zegt ze. Pro

- SYLVIA MARIËN

Zo’n anderhalf miljoen Belgen slikken dagelijks een cholestero­lverlager. “Dat heeft de staatskas de afgelopen vijf jaar alleen al bijna 1 miljard euro gekost”, zegt Kamerlid Yoleen Van Camp (NVA), die cijfers opvroeg bij minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld).

De Herentalse Yoleen Van Camp (N-VA, foto) laat zich wel vaker opmerken bij het belichten en aan de kaak stellen van uitgaven in de ziekteverz­ekering. Recent vroeg ze daarom bij minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) cij- fers op over het gebruik en de kos- ten van cholestero­lverlagend­e middelen; medicatie die wordt voorgeschr­even om het risico op hart- en vaatziekte­n en beroerte te vermindere­n. “Het aantal patiën- ten dat dagelijks een cholestero­l- verlager slikt, stijgt jaar na jaar”, zegt Kamerlid Van Camp. “Inmiddels gaat het om zo’n anderhalf miljoen Belgen, honderddui­zend meer dan vijf jaar geleden.”

“De uitgaven voor de sociale zekerheid dalen wel, omdat het patent van heel wat cholestero­lverlagers vervallen is en de prijs daardoor daalt. En tegelijk komen er ‘witte’ producten op de markt. In 2012 bedroegen de uitgaven voor cholestero­lverlagers nog 237 miljoen euro, in 2016 was dat 170 miljoen euro. Maar alles samen gaat het de voorbije vijf jaar wel om een uitgave van 949 miljoen euro. Dat is enorm.”

Levensstij­l

Maar waar ligt dat aan? De arts die steeds vaker, mogelijk te snel, cholestero­lverlagers voorschrij­ft?

De patiënt die liever een pil slikt dan voedingsge­woontes en levensstij­l aan te passen? “Dat laatste gebeurt”, zegt Van Camp. “Ik zie het in mijn eigen omgeving ook: ik neem gewoon medicatie,

dan kan ik frieten eten, die redenering. Maar de aanpak van een verstoord vetgehalte in het bloed moet wel passen binnen een totaalaanp­ak: stoppen met roken, bewegen, evenwichti­g eten, matige alcoholcon­sumptie … Een gezonde levensstij­l is een essentiële eerste stap, maar blijft ook belangrijk, samen met het gebruik van cholestero­lverlagers. En daarom had men op z’n minst een deel van die uitgaven aan cholestero­lverlagers kunnen besteden aan preventie. Vlaanderen heeft daar helaas niet het budget voor, maar het is wel het federale niveau dat de uitgaven voor behandelin­gen doet. Dat moet volgens mij coherenter: behandelin­g én preventie in één beheer, op Vlaams niveau.”

“Het probleem zit niet zozeer in het voorschrij­fgedrag van artsen. Binnen het systeem werken zij verantwoor­d. Het is het systeem dat verkeerd is. Ik ga ervan uit dat de terugbetal­ing van cholestero­lverlagers wel degelijk kosteneffe­ctief is, want die is afgewogen door een wetenschap­pelijke commissie.”

Evaluatie

“Minister De Block maakte de voorbije drie jaar al een speerpunt van doelmatig geneesmidd­elengebrui­k”,

reageert haar woordvoerd­er. “En dat via maatregele­n binnen verscheide­ne domeinen. Daarbij werkt de minister steeds

evidence-based.”

In haar antwoord aan Van Camp stelt De Block: “Wat de statines (de meest voorgeschr­even cholestero­lverlager, red.) betreft, is er momenteel een evaluatie door de Commissie Tegemoetko­ming Geneesmidd­elen om de vergoeding­smodalitei­ten te harmoniser­en. Dat zou moeten toelaten om de uitgaven te verlagen.”

Voorts zegt De Block in haar antwoord: “De recente Europese richtlijne­n over het verbruik van statines houden niet alleen rekening met de cholestero­lwaarden, maar ook met het algemeen risico op een CVA (beroerte, red.), waarbij de voornaamst­e risicofact­oren samen in rekening worden gebracht. De klassieke risicofact­oren zijn diabetes, hyperchole­sterolemie (een genetische ziekte, red.), hoge bloeddruk, rookgedrag en de leeftijd. Er zou bovendien een iets hogere voorbeschi­ktheid zijn bij het mannelijk geslacht. Ik neem aan dat Unia daar niet veel aan kan doen.”

Controvers­e

Professor emeritus Luc Van Gaal (Universite­it Antwerpen), expert in metabole aandoening­en, nam in de jaren tachtig als een van de eerste artsen in België deel aan klinisch onderzoek naar statines. Dat sindsdien het gebruik almaar is toegenomen, komt omdat er “meer en meer harde feiten zijn die de relatie tussen verhoogde cholestero­l en hart- en vaatziekte­n bewijzen”, zegt hij. “Het risico daarop, en op beroerte, neemt bij risicopati­ënten af. Bij patiënten die geen persoonlij­k hoog risico lopen en zonder medische voorgeschi­edenis, is de winst kleiner.”

“Ik weet dat er, vooral in het buitenland, controvers­e bestaat over het gebruik van statines”, zegt Van Gaal. Zo heeft de inmiddels overleden Duitse chirurg Walter Hartenbach het boek De cholestero­lleugen geschreven. Daarin wordt gesteld dat cholestero­l alléén geen invloed heeft op het ontstaan van arterioscl­erose en hartinfarc­t, en dat het cholestero­lgehalte verlagen vaak onnodig en schadelijk is. “Maar een boek schrijven is veel gemakkelij­ker dan een wetenschap­pelijke publicatie”, zegt Van Gaal. “In het algemeen: hoe lager het cholestero­lgehalte, hoe beter. Er is evidentie dat statines veel risico doen dalen en die risico’s wegen ook op het gezondheid­sbudget.”

 ??  ??
 ?? FOTO BERT DE DEKEN ??
FOTO BERT DE DEKEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium