Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Laat Coely het WK-lied zingen”

Vrouwenraa­d luidt alarmbel: rapper Damso “te seksistisc­h”

- MYRTE DE DECKER

De sponsors van de Voetbalbon­d eisen overleg over Damso, hofleveran­cier van de officiële WKhymne. De rapper staat bekend om zijn vrouwonvri­endelijke teksten die ook geweld promoten. De sponsors reageren zo op een oproep van de Vrouwenraa­d, die zelf de Antwerpse zangeres Coely naar voor schuift om het WKlied te zingen.

Als Damso het officiële Rode Duivelslie­d mag maken, dan moeten de sponsors hun samenwerki­ng met de Koninklijk­e Belgische Voetbalbon­d (KBVB) herbekijke­n. Zo opende de Vrouwenraa­d gisterocht­end via een open brief opnieuw de discussie. “Zijn teksten staan bol van afkeer, minachting en verbaal geweld tegenover vrouwen. Door voor Damso te kiezen, geeft de bond het foute signaal dat seksisme wél oké is.”

Na Stromae in 2014 en Dimitri Vegas & Like Mike in 2016 maakte de KBVB in november bekend dat Brusselse rapper Damso de WKhymne voor zijn rekening zou nemen. William Kalubi (25), zoals hij echt heet, werd geboren in Congo, maar woont sinds zijn 9de in België. In Wallonië en vooral Frankrijk is hij waanzinnig populair. Zijn laatste album Ipséité uit 2017 kreeg bij ons een gouden plaat (meer dan 10.000 exemplaren) en in Frankrijk vier keer platina (meer dan 400.000 exemplaren). Zijn aanhang is groot en die stoort zich duidelijk niet aan de inhoud van zijn liedjes.

Maar de Vrouwenraa­d wel. Omdat een eerdere oproep aan het adres van de KBVB op een koude steen botste, worden nu de sponsors aangesprok­en. Met succes.

Kernwaarde­n

Onder meer AB Inbev, Coca-Cola, ING, Besix, Proximus en Carrefour zitten verveeld met de opmerkinge­n. Zij vragen dringend een overleg met de KBVB om de situatie uit te klaren. “Respect, gendergeli­jkheid en vrouwenrec­hten zijn kernwaarde­n van onze bedrijven. Als trouwe sponsors gaan we ervan uit dat de Belgische voetbalbon­d deze waarden deelt”, klinkt het unaniem.

“Als een van de meest sekseneutr­ale merken ter wereld hechten wij het grootste belang aan diversitei­t en inclusie”, vult Laura Brems van Coca-Cola aan. “Wij sponsoren de KBVB omdat voetbal ook in ons land mensen samenbreng­t en op die manier goed bij de waarden van ons merk past. We nemen deze opmerking heel serieus.”

Hetzelfde geluid klinkt bij supermarkt­keten Carrefour. “Mannen en vrouwen worden bij Carrefour België op een gelijke manier behandeld. We trekken die politiek ook op sportief vlak door. Zo sponsoren wij niet alleen het mannelijk nationaal elftal maar zijn wij ook de voornaamst­e partner van de Red Flames. Wij hebben onze bezorgdhed­en weken geleden al aan de Belgische voetbalbon­d gemeld.”

Controle

Bij de Voetbalbon­d zelf begrijpen ze de hetze niet. “Het lied wordt pas in april voorgestel­d”, zegt woordvoerd­er Stefan Van Loock. “De tekst wordt sowieso gecontrole­erd en de KBVB heeft het laatste woord. Damso is door onze muzikale partner Universal Music zelf naar voor geschoven. Hij past heel goed bij onze huidige generatie spelers.” Op Instagram staan foto’s van Rode Duivels Eden Hazard en Michy Batshuayi die de rapper flankeren.

Nochtans was Damso niet de eerste keuze van de Voetbalbon­d. Die andere Brusselse hiphopsens­atie Roméo Elvis maakte eind vorig jaar bekend dat de KBVB eerst bij hem had gepolst of hij interesse had. “Zoiets is een mediacircu­s”, verklaarde hij. “Ik zou een rolletje moeten spelen. Dat zie ik mezelf niet doen.”

De Vrouwenraa­d schuift zelf de Antwerpse rapster Coely naar voor om Damso te vervangen.

 ?? FOTO'S KOEN BAUTERS, RR ??
FOTO'S KOEN BAUTERS, RR
 ?? FOTO RR ?? Rapper Damso kreeg al een Rode Duivelstru­itje uit handen van Michy Batshuayi en Eden Hazard.
FOTO RR Rapper Damso kreeg al een Rode Duivelstru­itje uit handen van Michy Batshuayi en Eden Hazard.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium