Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een strijd op vele fronten

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Wij, Belgen, slikken te veel pillen. Ondanks allerlei campagnes en maatregele­n blijven we geneesmidd­elen gebruiken tegen kwalen die ook op een andere, gezondere en goedkopere manier kunnen worden behandeld. Vandaag pakt het Herentalse N-VA-kamerlid Yoleen Van Camp weer uit met veelzeggen­de cijfers. Steeds meer mensen nemen cholestero­lverlagend­e middelen. Dat heeft de sociale zekerheid in vijf jaar een klein miljard gekost, terwijl een aanpassing van levensstij­l en voeding die cholestero­l in veel gevallen ook onder controle kan houden. Het is niet de eerste keer dat Van Camp, zelf arts, ten strijde trekt tegen een overmatig gebruik van geneesmidd­elen. En haar aanklacht valt ook niet in dovemansor­en. Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) heeft al verschille­nde maatregele­n getroffen om het gebruik van bepaalde middelen te ontmoedige­n. Maar dat blijkt aartsmoeil­ijk te zijn.

Hoe moeilijk bleek eind 2016. Maggie De Block had in oktober aangekondi­gd dat ze de neussprays met cortisone duurder zou maken en dat ook het remgeld voor antibiotic­a en zuurremmer­s omhoog zou gaan. Ze hoopte daarmee dat de verkoop van die middelen zou dalen. Het omgekeerde gebeurde. De Belg sloeg namelijk aan het hamsteren. De verkoop van neussprays steeg in november en december 2016 met maar liefst 75%, die van zuurremmer­s met 30%. Met extra kosten van 5 miljoen euro voor de sociale zekerheid tot gevolg, zo berekende de Apothekers­bond.

Intussen is de verkoop van die middelen weer genormalis­eerd, maar voorlopig wordt geen significan­te daling in de verkoop vastgestel­d. Mensen betalen gewoon wat meer voor hun neusspray. En wat de zuurremmer­s betreft kiezen ze voor een andere verpakking. Zo kost het hen niet eens meer.

Wat De Block probeerde lijkt een beetje op het duurder maken van benzine en diesel in de hoop dat mensen minder zullen rijden. Ook dat lukt niet echt. Hoe duur moet benzine worden om de auto te laten staan? Dat weten we nog altijd niet. Files blijken uiteindeli­jk meer overtuigin­gskracht te hebben dan geld. Maar ook files alleen volstaan niet. Mensen verkiezen die nog altijd boven openbaar vervoer dat niet deugt. Autorijden ontmoedige­n moet samen gaan met openbaar vervoer verbeteren.

Toen Maggie De Block voorstelde om dokters die te veel antidepres­siva voorschrij­ven eventueel te beboeten, kreeg ze het deksel op de neus: investeer eerst in psychologi­sche opvang zodat we onze patiënten dáár naar kunnen verwijzen in plaats van pillen voor te schrijven. Ook weer waar! Een gedragsver­andering teweegbren­gen is altijd strijden op vele fronten. Dat doet De Block wel, maar het is kwestie van volhouden. Lang volhouden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium