Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook deze heren kregen de Russische rekening gepresente­erd

-

Alexander Litvinenko werd in november in Londen vergiftigd met polonium. Het Britse onderzoek wees twee Russen aan als daders. In de conclusie van het rapport stond dat Poetin zeker op de hoogte geweest moet zijn wegens het opmerkelij­ke moordwapen en mogelijk zelf de opdracht gaf. Een van de daders kreeg later een onderschei­ding van de president.

Boris Berezovsky, een oligarch die het met Poetin aan de stok kreeg, werd in zijn Brits landhuis dood aangetroff­en. De lijkschouw­er oordeelde dat moord niet uitgeslote­n kon worden.

Alexander Perepilich­ny stierf in 2012. Hij werkte met de Zwitserse politie mee aan een onderzoek naar een wit wascarrous­el die tot de hoogste Russische regionen leidde. Hij stierf tijdens het joggen in de buurt van zijn Brits huis. De politie ging uit van een natuurlijk­e dood tot in zijn maag sporen van gelsemium werden gevonden, een giftige plant. Het onderzoek loopt.

Zelimkhan Yandarbiye­v, een Tsjetsjeen­s separatist, kwam in 2004 om toen in Qatar een bom in zijn auto ont plofte. Twee leden van de Russische militaire inlichting­en dienst werden voor de moord veroordeel­d en uitgelever­d aan Rusland, waar ze op vrije voeten zijn.

Denis Voronenkov, een Russisch parlements­lid dat in onmin was met het Kremlin, werd vorig jaar in Kiev doodgescho­ten.

 ?? FOTO AP ?? Denis Voronenkov.
FOTO AP Denis Voronenkov.
 ?? FOTO EPA ?? Alexander Litvinenko.
FOTO EPA Alexander Litvinenko.
 ?? FOTO BELGA ?? Boris Berezovsky.
FOTO BELGA Boris Berezovsky.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium