Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Weer Ronaldo

Portugees zet Real Madrid op weg naar kwartfinal­es en verbrijzel­t droom van PSG

- KOEN VAN UYTVANGE

PSG heeft het niet gered. Uiteraard niet. Zonder Neymar bleek het niet in staat Real Madrid de weg naar de kwartfinal­es van de Champions League te ontzeggen. De onvermijde­lijke Ronaldo bezegelde het lot in wat alweer een kleine afgang werd. De Qatarese droom zit weer een jaar in de koelkast.

Negen jaar. Zo lang deed Chelsea erover om de Champions League te winnen nadat Roman Abramovich in Londen was geland met een achterzak vol roebels en een hoofd vol luchtkaste­len. De Rus had Chelsea op dat moment al zeker een half miljard euro toegeschov­en. Tot op heden is Abramovich de enige in deze moderne tijden die een club artificiee­l groot maakte en vervolgens de meest prestigieu­ze clubcompet­itie ter wereld won.

Manchester City kan de volgende te zijn. PSG, toch al sinds 2011 in het bezit van een zak geld uit Qatar, wordt het niet. En het is maar de vraag hoe lang de Financial Fair Play nog kan worden omzeild met een ploeg die in principe financieel niet in staat is om te concurrere­n met teams uit grotere (lees: commerciee­l lucratieve­re) competitie­s. Binnenkort maakt de UEFA de resultaten bekend van het onderzoek naar de transfers van Neymar en Mbappé. Ondertusse­n moet PSG zich maar tevredenst­ellen met de jacht op een vijfde titel in zes jaar. Schietgebe­djes ten spijt was de afwezighei­d van Neymar een te grote aderlating om Real echt aan het wankelen te brengen. Aan de bal toonde Real zich voortduren­d superieur. En dat terwijl Modric en Kroos – hart en aorta van de Koninklijk­e – op de bank begonnen omdat ze niet 100 procent fit waren. PSG wroette, maar Cavani liep zich op te jagen, terwijl Mbappé vooral te gejaagd speelde. Di Maria kreeg hen niet in stelling. En het middenveld miste al evenzeer een man die de lijnen uitzette. De egotripper Neymar werd gemist, tot spijt van zijn ploegmaats.

Meunier op de bank

De betere kansen voor de rust waren dan ook voor Real. Ramos duwde de bal op Aréola, Benzema vond ook al een been van de Frans-Filipijnse doelman op zijn weg. Het was een voorbode voor het tweede luik. Dani Alves, die een oorlogje uitvocht met Ronaldo, verspeelde de bal knullig en zette zo de ondergang in. Asensio en Vazquez speelden het knap uit, Ronaldo had zijn twaalfde van deze Champions League maar binnen te koppen. Zo is hij de eerste sinds Ruud van Nistelrooy die in negen opeenvolge­nde Champions Leaguematc­hen scoort.

CR7 is voor Real als God voor een diepgelovi­ge: je ziet hem nooit, maar hij bepaalt wel je lot.

Voor de vorm weerde PSG zich nog wel, maar toen Verratti zijn tweede geel pakte wegens protest, stevende de thuisploeg af op een afgang. Cavani maakte nog gelijk, maar het was slechts een doekje voor het bloeden. Rode Duivel Thomas Meunier moest vanaf de bank zien hoe een afgeweken schot van Casemiro nog de 1-2 opleverde. Coach Zinédine Zidane, nog op koers voor een derde opeenvolge­nde Champions Leaguefina­le, behoudt zo zijn krediet, ondanks een verloren seizoen in de competitie. Of hoe Real bewijst dat winnen in hun cultuur zit ingebakken.

Dat PSG-voorzitter Nasser El-Khelaïfi dit debacle zomaar laat passeren, lijkt een utopie. Het mislopen van Europees succes dreigt op de nek te komen van trainer Unai Emery. Vorig seizoen was er het remontada-trauma tegen Barcelona. Dit keer een 3-1-nederlaag in een heenwedstr­ijd waarin de vervanging van Cavani helemaal verkeerd uitpakte. Want kampioen zijn in de Ligue 1 is niet langer genoeg. Europees staat PSG na al die miljoenen geen stap verder. Een kwartfinal­e, verder raakte het de laatste jaren nooit. Succes, dat koop je niet. Vraag maar aan Abramovich.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Ronaldo zette met een rake kopbal Real op weg naar de kwartfinal­es.
FOTO PHOTO NEWS Ronaldo zette met een rake kopbal Real op weg naar de kwartfinal­es.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium