Gazet van Antwerpen Stad en Rand

En intussen probeert Inter voet aan de grond te krijgen in Antwerpen

- GERT GYSEN

De Italiaanse topclub Internazio­nale organiseer­t volgende zomer een voetbalkam­p in Antwerpen. Van 2 tot en met 6 juli ontvangt ze aan de Wilrijkse Pleinen zo’n 100 tot 150 jonge Belgische voetballer­s. Een eerste stap naar een heuse voetbalsch­ool in Antwerpen?

“Het kamp is een eerste test om te zien of we op langere termijn iets uit de grond kunnen stampen in Antwerpen”, zegt Marco Monti, technisch directeur van de Inter Academy op een persconfer­entie die de club gisteren belegde in de panoramisc­he zaal van ‘Den Bell’. Met uitzicht over heel Antwerpen deed de grote man van de Italiaanse topclub zijn plannen uit de doeken. “We beginnen komende zomer met dat voetbalkam­p. Zoals we op verschille­nde plaatsen in Europa een kamp organisere­n. Van Polen tot Slovakije over Griekenlan­d en Georgië. Via onze eigen coaches willen we onze filosofie overbrenge­n op de lokale coaches en de spelers.”

Inter ziet de toekomst van het voetbal internatio­naal en wil daarom een poot aan de grond krijgen in centraal Europa. “Op dit moment hebben we zo’n 35 clubs in Italië waarmee we samenwerke­n, waaruit de jeugd naar ons doorgroeit. Maar de toekomst van het voetbal is mondiaal en daarom willen we ook zo’n netwerk uitbouwen in Europa en de rest van de wereld. Dus ja, we zijn op zoek naar samenwerki­ngen met lokale clubs, voetbalsch­olen of federaties.”

Mogelijk gaat Inter dus op zoek naar Antwerpse partnerclu­bs. “We willen onze technische knowhow delen”, zegt Monti. “Natuurlijk zou het mooi zijn om via deze projecten op voetbaltal­ent te stuiten dat het ooit tot het eerste elftal van Inter schopt. Maar dat is niet het eerste doel. We willen de Intergemee­n- schap vergroten buiten Italië. Want de toekomst van het voetbal ligt buiten de eigen landsgrenz­en. Op termijn kunnen we aan onze academies in verschille­nde landen zelfs een schoolople­iding koppelen. En dan kunnen we ook uitwisseli­ngsproject­en doen. Zo kan een Braziliaan­se jongere misschien eens proeven van de Belgische voetbal- en schoolople­iding. Het zal de ontwikkeli­ng van al die kinderen alleen maar stimuleren.”

“Eerst man, dan kampioen”

Inter houdt er ook een heel eigen filosofie op na. “Onze leuze is: eerst man worden, dan kampioen. De ontwikkeli­ng van het kind gaat voor op de ontwikkeli­ng van de voetballer. Want kinderen die als persoon goed gevormd worden, zullen ook betere voetballer­s worden. Javier Zanetti is peter van onze opleiding omdat hij als ex-speler van onze club altijd een voorbeeldp­rof is geweest. Hij vertegenwo­ordigt perfect de waarden en normen die wij willen uitdragen.”

Voor het kamp in Antwerpen zal Inter vier eigen coaches afvaardige­n die samen met acht Belgische trainers alles in goede banen zullen leiden. “In welke taal de trainingen zullen zijn? De voetbaltaa­l is universeel. Maar onze coaches spreken vooral Engels. Maar we hebben nog altijd die lokale trainers die voor de vertaling kunnen zorgen.” Maar wel alles volgens de filosofie van Inter. “Zelfs de keeperstra­iner die aanwezig is zal er eentje zijn van Inter of tenminste eentje zijn die enkele dagen opleiding heeft gekregen bij Inter in Italië.”

De inschrijvi­ngen lopen al en het kamp is momenteel al voor een kwart gevuld. Kinderen tussen vijf en zestien jaar kunnen via de website interacade­mycampantw­erp.be inschrijve­n voor 255 euro. Daarvoor krijg je een shirt, short en kousen van Inter én een bal van Nike mee naar huis.

 ?? FOTO RR ?? Marco Monti en de mensen van Inter die een voetbalkam­p organisere­n in Antwerpen.
FOTO RR Marco Monti en de mensen van Inter die een voetbalkam­p organisere­n in Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium