Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Paul Gheysens: “Ik zeg niet nee tegen een gemeenscha­ppelijk stadion”

-

De clubleider­s van zowel Antwerp FC als Beerschot Wilrijk hebben wel oren naar een nieuw gemeenscha­ppelijk stadion in Antwerpen. Zowel Paul Gheysens, de sterke man achter Antwerp, als Walter Damen, bestuursli­d bij Beerschot Wilrijk, reageren positief.

Antwerps burgemeest­er Bart De Wever was maandag duidelijk: “Er komt een nieuw, modern voetbalsta­dion aan de Schelde voor 2024. Er is voldoende interesse om te zeggen dat ik dit de volgende legislatuu­r, als het mij nog gegeven is, ook zal realiseren.”

Paul Gheysens, die al gesprekken voerde met het stadsbestu­ur, bevestigt die interesse. “Ik vind dit een goed signaal van de burgemeest­er”, klinkt het “Het toont aan dat hij voetbalmin­ded is. Ik zeg zeker niet zomaar nee tegen dit gemeenscha­ppelijk stadion. Maar overleg is cruciaal. Ik ben ver- rast door de uitspraken van Bart De Wever omdat die er kwamen zonder ons te raadplegen. Als er al plannen zijn, hadden we die ook graag kunnen inkijken.”

De timing is niet toevallig. Met Beerschot Wilrijk kan zaterdag ook de tweede Antwerpse club naar eerste klasse promoveren. En ook beide clubs weten dat de houdbaarhe­id van hun Olympisch Stadion en de Bosuil – zeker qua mobiliteit – tanende is. Dat beseft ook Gheysens: “De Bosuil, dat moet voor ons op termijn een opleidings­centrum worden. De thuis van de jeugd. Het DNA van de club zal altijd daar blijven. Maar een volledig nieuw stadion is nodig en moet er komen. Liever morgen dan over zes jaar. Of we dat zelf bouwen of huren? Wat dat betreft zijn alle opties mogelijk.”

Paul Gheysens beseft wel dat de kwestie gevoelig ligt. Enkel een hoofdzetel houden op de Bosuil, met trainingsc­omplex, maar ook jeugdinfra­structuur en - mogelijk slaapgeleg­enheid, én daarnaast voor alle thuiswedst­rijden uitwijken naar een stadion dat kilometers verder ligt (Petroleum Zuid blijft dé uitverkore­n optie): de fans zullen zich roeren. “De supporters staan daarin centraal”, geeft Gheysens toe. “Alles zal in overleg met hen gebeuren. Voetbal blijft een sociaal evenement en je mag hen met het nieuwe stadion niet zomaar uit hun comfortzon­e halen. Wij zullen luisteren naar onze supporters.”

‘Gelijkwaar­dige partner’

Ook Beerschot Wilrijk staat niet weigeracht­ig tegenover een gemeenscha­ppelijk stadion. “Wij zijn zeker niet tegen”, zegt bestuursli­d Walter Damen. “Ook wij zijn verknocht aan ons gezellige Olympisch Stadion op het Kiel, maar iedereen beseft dat de infrastruc­tuur daar verouderd is. Vooral qua parkeerpla­atsen is het momenteel een ramp.”

“Een groot nieuw voetbalsta­dion geeft ons meer uitstralin­g en mogelijkhe­den, maar we willen wel altijd als een evenwaardi­ge gesprekspa­rtner behandeld worden”, gaat Damen verder. “We staan dus wel degelijk open voor een gesprek met het stadsbestu­ur en wachten geduldig de volgende stappen af.”

Het Olympisch Stadion, waar de stad Antwerpen eigenaar van is, wordt in de tussentijd onder handen genomen. De stad investeert 1,2 miljoen euro, Beerschot Wilrijk zelf 600.000 euro. “Als we zaterdag kampioen worden op het veld van Cercle, kunnen de verbouwing­en snel opgestart worden”, besluit Damen.

 ?? FOTO GMAX AGENCY ??
FOTO GMAX AGENCY

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium