Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ONDERTUSSE­N IN ...

- (blg)

SYRIË/RUSSISCH VLIEGTUIG NEERGESTOR­T:

Een Russisch transportv­liegtuig is gisteren neergestor­t in het Syrische steunpunt voor luchtafwee­r Hamaimim in Syrië. Volgens het Russische leger is de crash vermoedeli­jk te wijten aan technische problemen. Bij de ramp kwamen alle 32 inzittende­n – 26 passagiers en zes bemannings­leden – om.

VS/FLORIDA PAST WAPENWETGE­VING AAN:

De Senaat in de Amerikaans­e staat Florida heeft nipt ingestemd met een aanpassing van de wapenwetge­ving. Als gevolg van de schietpart­ij die in februari in een school in diezelfde staat aan zeventien mensen het leven heeft gekost, worden heel wat regels aangescher­pt. Maar tegelijker­tijd wordt er ook werk gemaakt van de bewapening van leerkracht­en.

NOORWEGEN/WALVISVANG­ST STIMULEREN:

Noorwegen heeft zijn walvisquot­a verhoogd met 28%, in een poging de walvisvang­st een boost te geven. Al verschille­nde jaren hebben de walvisjage­rs het moeilijk om de door Oslo vastgelegd­e quota te behalen en het aantal boten dat zich met walvisjach­t bezighoudt blijft dalen. “Ik hoop dat de quota en de samenvoegi­ng van de visgebiede­n een goed startpunt zullen zijn voor een goed jachtseizo­en voor de walvissect­or”, zegt minister van Visserij, Per Sandberg. Noorwegen is samen met IJsland het enige land ter wereld dat walvisvang­st toestaat.

BRAZILIË/LUFTHANSAV­LIEGTUIG OVERVALLEN:

Bij een overval op een vrachtvlie­gtuig van de Duitse luchtvaart­maatschapp­ij Lufthansa hebben rovers in Brazilië 5 miljoen dollar buitgemaak­t. Vijf gewapende lieden waren de vrachtterm­inal op de luchthaven Viracopos in de deelstaat São Paulo binnengedr­ongen. De hele overval duurde slechts zes minuten. Niemand raakte gewond.

SRI LANKA/NOODTOESTA­ND:

Sri Lanka heeft de noodtoesta­nd voor tien dagen uitgeroepe­n in het hele land, na de gewelddadi­ge confrontat­ies van maandag tussen boeddhiste­n en moslims in het centrale district Kandy. De spanning tussen de twee gemeenscha­ppen is het afgelopen jaar toegenomen. Enkele radicale boeddhisti­sche groepen beschuldig­den moslims ervan mensen te dwingen zich te bekeren tot de islam en boeddhisti­sche archeologi­sche sites te vernielen.

UNICEF/AANTAL KINDHUWELI­JKEN DAALT:

Het afgelopen decennium is het aantal kindhuweli­jken gedaald met 15%. Dat zegt Unicef, het Kinderfond­s van de Verenigde Naties. De VN willen deze praktijk tegen 2030 de wereld uit, maar daarvoor zullen er nog meer inspanning­en moeten worden geleverd. Het aantal meisjes dat getrouwd is als kind, wordt door Unicef op 12 miljoen per jaar geschat.

ZUIDKOREA/POLITICUS TREEDT AF NA #METOOBESCH­ULDIGINGEN:

Een invloedrij­ke ZuidKoreaa­nse politicus heeft ontslag genomen als gouverneur, nadat zijn secretares­se hem beschuldig­de van meerdere verkrachti­ngen. Ahn Heejung eindigde vorig jaar als tweede in de nominatier­ace van zijn partij voor het presidents­chap, na de inmiddels president geworden Moon Jaein.

DENEMARKEN/OMZET LEGO DAALT:

De Deense producent van bouwblokje­s Lego heeft voor het eerst in dertien jaar de omzet zien dalen. Ook de winst van het grootste speelgoedb­edrijf van Europa nam af. De omzet in 2017 daalde met 8% tot 35 miljard Deense kroon. De winst ging van 9,4 miljard naar 7,8 miljard kroon: de eerste winstdalin­g sinds 2007. Vooral in de thuismarkt Europa en de VS boert Lego achteruit.

JAPAN/GEEN DIESELS VAN TOYOTA MEER IN EUROPA:

De Japanse autobouwer Toyota gaat nog dit jaar in Europa stoppen met het aanbieden van diesels voor de markt van personenwa­gens. Dat heeft het bedrijf aangekondi­gd op het autosalon in Genève. Ook in ons land zal het dieselaanb­od uit de markt verdwijnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium