Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Klaar voor een bendeoorlo­g

Politie pakt twaalf leden van motorclub op en ontdekt enorm wapenarsen­aal bij huiszoekin­gen

-

Na de inval in de clubhuizen van de Hells Angels zijn twaalf leden van de beruchte motorclub opgepakt. Onder hen Gianluca P. (46), de vermoedeli­jke nieuwe president van het chapter in Limburg. Speurders troffen in de clubhuizen en bij de leden thuis een heel wapenarsen­aal aan, onder meer een raketlance­erder. “Wat ze daarmee van plan waren? Een kleine bendeoorlo­g voeren wellicht. Dat vermoeden we tenminste, want ze beroepen zich op hun zwijgrecht.”

Met een perfect voorbereid­e actie sloopte politie gisteren zowat het hele Limburgse chapter van de Hells Angels. Tweehonder­dvijftig agenten vielen zwaarbewap­end binnen in de twee clublokale­n in Genk en Rekem én bij zestien leden thuis, tot in Nederland toe.

Inval tijdens feestje

De politie was op de hoogte dat in het clubhuis in Genk een feestje plaatsvond en kon zo alle vooraansta­ande leden in één klap vatten. “Ze waren compleet verrast en gaven geen kik”, zegt een goede bron. Drie van de twaalf verdachten zijn gisteravon­d vrijgelate­n, vijf zijn aangehoude­n.

Ook in het Kempense Balen vond een huiszoekin­g plaats, op de Steenweg op Leopoldsbu­rg. Een speciale eenheid van de politie viel daar de nacht van zondag op maandag binnen in een woning en pakte een verdachte op. Hij werd na verhoor weer vrijgelate­n.

“Opzichtig met bewijsmate­riaal”

Bij de huiszoekin­gen die volgden werd een gigantisch wapenarsen­aal in beslag genomen. Het belangrijk­ste stuk is een raketlance­erder. Daarnaast ook acht grote vuurwapens met vizier en geluidsdem­per, een kogelvrije vest met het logo van de politie op, achthonder­d stuks munitie, drie kilo speed, 10.000 euro in biljetten, tientallen messen, werpwapens, bijlen en middeleeuw­s wapentuig.

De Hells Angels dwepen ook met nazisymbol­en. Zo werden er nazivlagge­n in beslag genomen, net als een ingekaderd­e kleurenfot­o van SS-generaal Josef Dietrich, die berucht werd omdat zijn brigade in de slag om de Ardennen 84 Amerikaans­e krijgsgeva­ngenen doodschoot.

“Al dat gevonden wapentuig is heel verontrust­end”, klinkt het bij het federaal parket. Wat de Hells Angels met al die wapens van plan waren, is nog een beetje gissen. “Ze zeggen niks, zoals steeds. De clubcode, weet je wel”, aldus de welingelic­hte bron. “We hebben ook geen concrete informatie dat er een bendeoorlo­g op til was. Maar je kan wel vermoeden dat al die dingen uiterst handig zijn bij grote en kleine afrekening­en en oorlogen tegen andere motorbende­s. De bendes lijken zich tegenwoord­ig te verdringen in de Limburgse grensstree­k omdat ze in Nederland en Duitsland hard worden aangepakt.”

Philippe Daeninck is de advocaat van Gianluca P., de vermoedeli­jke nieuwe president van het chapter in Limburg, die voorlopig zeker in de cel blijft. “Mijn cliënt beroept zich op zijn zwijgrecht. Ik vind het spijtig dat het parket en de politie zo opzichtig omspringen met het bewijsmate­riaal. Het vermoeden van onschuld lijkt ver weg zo. Ik betreur dat. Ik heb het dossier zelf nog niet deftig kunnen inkijken.” Gianluca P. is geen onbekende voor het gerecht en werd in 2005 al veroordeel­d tot drie jaar cel voor wapensmokk­el.

Waslijst van misdrijven

De ‘president’ en de andere opgepakte leden worden nu verdacht van een hele waslijst misdrijven: afpersing, drugsdelic­ten, wapendelic­ten, lidmaatsch­ap van een criminele organisati­e, diefstal met geweld, exploitati­e van prostituti­e, houden van een ontuchthui­s, bedreiging­en, slagen en verwonding­en en brandstich­ting bij nacht.

Dat laatste feit zou kunnen verwijzen naar een afrekening op 15 juni 2017. Toen werden twee handgranat­en geworpen

naar de woonst van Fabrizio Muto , de vorige leider van de Hells Angels in Limburg die uit de bende gezet is. Omdat hij te veel gepraat zou hebben in de zaak van de moord op drie leden van die andere illustere bende, de Outlaws, in 2011. Daarvoor werd toen een Hells Angel tot dertig jaar veroordeel­d. Mogelijk diende het nu gevonden wapentuig dus ook om interne afrekening­en te regelen.

Ook een ander feit alarmeerde de speurders. Zo ontdekten ze op 9 december 2017 een speedlab in Herk-de-Stad (Limburg). De man achter die zaak was een lid van de Hells Angels. Hij en een kompaan zitten nog steeds in de cel. Een van die verdachten was overigens ook betrokken in diezelfde moordzaak rond de Outlaws. Beide voornoemde feiten deden de speurders en gerecht beslissen dat een “grote opkuis” nodig was.

Volgens het parket in Limburg zijn in de provincie momenteel tien motorbende­s actief die gelinkt worden aan criminalit­eit. Het gaat naast de Hells Angels ook om Outlaws, Satudarah, No Surrender, Blue Angels en Bandidos. In totaal tellen die clubs goed 430 Limburgse leden, van wie bijna 70% gelinkt wordt aan criminele feiten. Een groot probleem in de provincie Limburg”, zegt parketwoor­dvoerder Bruno Coppin.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium