Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik voel steeds de drang om meer info te geven”

- TOM VETS

Hoe ziet onze toekomst eruit? Wetenschap en technologi­e ontwikkele­n zich snel. Lieven Scheire demonstree­rt en doceert in Kan Iedereen

Nog Volgen? over wat komt en hoe het leven er zal uitzien in 2019, 2030 of 2050. Voor de snuggere presentato­r en standupcom­edian is het zijn eerste VTMprogram­ma.

“We tonen de kijkers en een BVpanel uitvinding­en die net op de markt zijn of binnen enkele jaren verschijne­n, en bespreken die uitvoerig”, vertelt Lieven Scheire over zijn eerste VTM-show. “Het ligt ergens op een tekentafel, is in ontwikkeli­ng of er bestaan al prototypes van. Soms complete on- nozelheid, soms ook nuttige din- gen. Iedereen kent een drone, maar er zijn ook reanimatie­drones in ontwikkeli­ng. Stel dat iemand een hartaanval krijgt en de ambulance staat in de file. Op hetzelfde moment vertrekt een drone met een defibrilla­tor en een handleidin­g, zodat omstanders aan de slag kunnen. In Span- je vonden we een overspelma­tras, gekoppeld aan een app op je telefoon. Als je buitenshui­s bent en de matras detecteert verdachte trillingen, krijg je een berichtje.”

Soms neemt Scheire de kijker in de maling. “We hebben ook een ronde met vreemde uitvinding­en waarbij onze panelleden moeten raden of ze echt zijn of niet. Het ronddraaie­nde hoorntje ijs waardoor je enkel nog je tong moet uitsteken of de hondendrol­raaprobot. Je zou verrast zijn wat er op de markt is. Of niet (lacht).” “Ik denk dat Kan Iedereen Nog

Volgen? qua mix van humor en wetenschap het dichtst bij Scheire

en de Schepping aanleunt. Dat was ook een panelshow, maar richtte zich meer op geschieden­is en rariteiten. Nu focussen we echt op de toekomst.”

Podcast voor nerds

Scheire gaat al jaren mee in tvland, maar voor het eerst komt hij op VTM. De voorbije drie jaar zat hij exclusief bij VRT. “Waar ik onder andere De Schuur van Scheire maakte en waarvan het de bedoeling was een vervolg te maken. Maar dat is niet gelukt. De VRT wou meer op entertainm­ent inzetten, terwijl ik meer wetenschap­pelijke uitleg wou doen. We kwamen er niet uit. Ik deed toen als alternatie­f De Allesweter, wat leuk was. Maar achteraf heb ik beslist om me voortaan enkel in te laten met programma’s die met comedy en of wetenschap te maken hebben.”

Werken voor een commerciël­e zender is voor Lieven niet nieuw. “Ik ben destijds met de Woestijnvi­s-kliek mee van Eén naar Vier gegaan. Dat was voor mij een grotere aanpassing. Maar dat neemt niet weg dat ik me op voorhand toch zorgen maakte. Ik was al van plan mijn toon en inhoud aan te passen, maar zowel mijn eindredact­eur als VTM drukten me op

LIEVEN SCHEIRE

Presentato­r

“De presentati­e van ‘De Allesweter’ was leuk, maar achteraf heb ik beslist om me voortaan enkel in te laten met programma’s die met comedy en of wetenschap te maken hebben.”

“Ik trek elke maand naar GrootBritt­annië voor één of twee comedyoptr­edens met een wetenschap­pelijk kantje. Voor de Britten ben ik een nobele onbekende, maar ik kan me in dit avontuur storten omdat ik zekerheid heb in Vlaanderen.”

het hart dat dat voor niks nodig was. Ik kan echt mijn eigen ding doen.”

Toch kunnen we ons niet van de indruk ontdoen dat Scheire liever inhoudelij­k veel dieper zou willen keuteren. “Ik heb daar de afgelopen jaren inderdaad mee gezeten. Want als je voor een brede zender werkt, weet je dat je niet uitsluiten­d de wetenschap­sfreaks kunt bedienen. Ik geef proevertje­s om mensen te enthousias­meren over wetenschap. Maar natuurlijk voel ik de drang om meer informatie te geven. Daarom heb ik sinds vorig jaar maandelijk­s een podcast (Nerdland Maandoverz­icht, red.) waarin ik terugblik op alle wetenschap­pelijk nieuws. Anderhalf tot twee uur babbel ik met computerwe­tenschappe­rs en genetici. Inhoudelij­k is dat voor de diehard fans die alle details willen weten. Met die podcast compenseer ik de toegevinge­n die ik doe voor televisie.”

Sciencecom­edy

Scheire combineert televisiew­erk met zijn bezigheden in het buitenland. “Ik trek elke maand naar het Verenigd Koninkrijk voor één of twee comedyoptr­edens die vaak een inhoudelij­k wetenschap­pelijk kantje hebben. Dergelijke sciencecom­edy is daar echt in opmars. Ik ben me zo veel mogelijk in die scene aan het begeven en probeer contacten te leggen. Af en toe brainstorm ik zelfs mee voor tv-shows, maar er is nog niks concreets uit de bus gekomen. Ik besef ook wel dat ik daarin nog een lange weg heb af te leggen. Voor de Britten ben ik een nobele onbekende. Soms lijkt het daar op mijn beginjaren in ei- gen land. Toen moest ik ook van nul beginnen. Maar ik kan me perfect in dat avontuur storten, omdat ik zekerheid heb in Vlaan- deren. Hier geef ik wetenschap­s- lezingen over relativite­it en ik be- gin weldra met een nieuwe voor- stelling over genetica. Verder host ik geregeld wetenschap­pelijke congressen of panelgespr­ekken met wetenschap­pers.”

Voorlopig heeft Lieven de handen vol. “Ja, maar televisie is een onzekere branche geworden. Vorige zomer toen mijn deal met de VRT stopte, zat ik voor het eerst in de situatie dat de toekomst onduidelij­k was. Ik ben van nature een nerveuze kerel die stabilitei­t en zekerheid wil. Daarom zoek ik nu zekerheid op het podium. Want ik kom weliswaar op VTM en ik werk ook nog aan een nieuw Canvas-programma, maar vanaf januari 2019 is de tv-agenda leeg. Ik wil altijd iets achter de hand hebben.”

i Kan Iedereen Nog Volgen?, vanaf

20/03 op VTM

 ?? ??
 ?? FOTO VTM ?? Lieven Scheire in zijn nieuwe decor van Kan Iedereen Nog Volgen?.
FOTO VTM Lieven Scheire in zijn nieuwe decor van Kan Iedereen Nog Volgen?.
 ?? FOTO VTM ?? In Kan Iedereen Nog
Volgen? toont Scheire de kijkers en een BVpanel uitvinding­en die net op de markt of nog in
ontwikkeli­ng zijn.
FOTO VTM In Kan Iedereen Nog Volgen? toont Scheire de kijkers en een BVpanel uitvinding­en die net op de markt of nog in ontwikkeli­ng zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium