Gazet van Antwerpen Stad en Rand

En zeggen dat Poels nog beter klimt...

5 conclusies na eerste weging van deze Parijs Nice

-

Het zit er dik in dat we na Richie Porte, Geraint Thomas en Sergio Henao voor het vierde jaar op rij een andere renner van Team Sky als eindwinnaa­r krijgen van Parijs Nice. Wout Poels, de tijdritwin­naar van gisteren in SaintEtien­ne, hoeft dit weekend in de bergen boven Nice enkel maar de oude Luis León Sánchez de genadeslag te geven.

1 Poels perfect op koers voor eindzege

Nooit eerder reed Wout Poels Parijs - Nice. Nooit eerder won de 30-jarige Nederlande­r zelfs een tijdrit in de World Tour. Dat gebeurde gisteren voor het stadion van eersteklas­ser AS Saint-Etienne, en hij deed het met evenveel bravoure als destijds Michel Platini met de bal. Nooit eerder manoeuvree­rde Poels zich in de rol van enige leider bij Sky. “Ik ben om verschille­nde redenen blij. Dit is pas mijn tweede tijdritwin­st ooit (hij won in de Ronde van Valencia twee jaar geleden,

red.). Weliswaar op een parcours dat me lag, maar toch ben ik positief verrast. Ik pak veel tijd terug op Sánchez, die dinsdag kon uitlopen toen ik problemen kreeg met mijn achterwiel. Bovendien hebben we met Henao

(9e) en De la Cruz (15e) nog enkele pionnen met wie we tactisch kunnen spelen.” Perfecter kan moeilijk, want Poels is meer klimmer dan tijdrijder en de bergen komen eraan. Bovendien moet Astana met Sánchez het gewicht van de wedstrijd dragen.

2

Geen sleet op ouwe Sánchez

Maar de 34-jarige Spanjaard is wel geweldig op dreef. Hij won niet alleen een maand geleden de Ronde van zijn bloedeigen Murcia, gisteren bekende hij met een zevende plaats in de moeilijke tijdrit ook kleur. Hij is dé kopman van Astana en niet Jakob Fugslang, die zondag in de buurt van Parijs nochtans in die rol startte. “Door die crash van Jakob is dat nu eenmaal zo. Hij kan me nog geweldig van pas komen in de vier zware dagen die volgen. Parijs - Nice is zo’n rittenkoer­s die je van het ene op het andere moment kunt verliezen of winnen. Ik weet waarover ik praat”, zei de winnaar van 2009, die twaalf jaar geleden debuteerde met de jongerentr­ui. “Na vandaag lijken Poels en Alaphilipp­e mijn zwaarste tegenstand­ers, maar ik sluit ook Wellens nog niet uit.”

3

Wellens mag blijven hopen

De kopman van Lotto-Soudal eindigde achtste, net als in de Ruta del Sol. Al was het soortelijk gewicht van de tegenstand in deze tijdrit groter. De Truienaar strandde op twee seconden van de vijfde plek, maar kon leven met het resultaat. “Ik ben sterker geworden. Dit kon ik vorig jaar nog niet. Ik heb stappen vooruit gezet. In de Ruta deed ik al dingen die ik vorig seizoen niet kon.” De vraag is wel waar Wellens - nu achtste – tijd kan terugnemen op Poels en leider Sánchez. “Poels had dinsdag het geluk dat er geen samenwerki­ng was met Alaphilipp­e. Anders kon hij na zijn materiaalp­ech nooit terugkomen. Maar dat is nu eenmaal koers. De vrijdagrit is mijn grootste kans op een ritzege. Dan dient dat ene doel ook het andere.”

4

Teuns geslaagd in eerste zit

De Halenaar bewees in de Loire dat zijn megamaand augustus van vorig jaar – toen hij drie rittenkoer­sen op rij won, waaronder de Ronde van Polen (World Tour) – geen toeval was. Teuns staat na de tijdrit van 18,4 kilometer veertiende. Op één minuut van Poels. Na het uitvallen van Tejay van Garderen slaagde hij dus in zijn eerste zit als gelegenhei­dskopman van BMC. “Het was mijn beste tijdrit ooit, maar toch kon ik nog beter. Die laatste afdaling deed ik gewoon niet goed. De koninginne­nrit van zaterdag is voor mij nog een vraagteken, maar Vence vrijdag is een rit die me heel goed ligt”, zei Teuns. “We zullen wel zien waar ik uitkom.”

5

Gallopin zakt door het ijs

De voormalige Lotto-Soudal-ren- ner weet ondertusse­n hoe laat het is. De kopman van AG2R-La Mondiale had erg veel verwacht van deze tijdrit – die hij grondig had verkend – maar net als dinsdag op de Côte de Char- bonnières gaf hij niet thuis. Hij wond er ook geen doekjes om. “Ik had geen goede dag. Eerlijk, ik voelde het dinsdag al. Ik moest me bergop al rep- pen.”

De Franse hoop om 21 jaar na drievoudig­e winnaar Laurent Jalabert nog eens een landgenoot als eindlaurea­at te krijgen, rust dus op de schouders van Julian Alaphilipp­e van Quick-Step Floors. Maar dan moet die Sánchez, maar vooral Poels er bergop af rijden.

HUGO COOREVITS

 ?? FOTO
BELGA ?? Wout Poels won gisteren de tijdrit, maar eigenlijk excelleert hij in het klimwerk. En laat net dat de opdracht zijn de komende dagen.
FOTO BELGA Wout Poels won gisteren de tijdrit, maar eigenlijk excelleert hij in het klimwerk. En laat net dat de opdracht zijn de komende dagen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium