Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ex-partner rooft villa Mireille Gram leeg

Mohamed El K. in cel op verdenking van afpersing en plundering in Schoten

-

Het Antwerpse gerecht heeft Mohamed El K. (38), tot voor kort de vriend van Kiplingerf­gename Mireille Gram, laten opsluiten in de gevangenis. De expartner wordt ervan verdacht de villa van Gram in Schoten te hebben leeggeroof­d terwijl de vrouw nog in de gevangenis zat.

Mohamed El K., die in Nederland een celstraf van bijna tien jaar uitzat wegens een moord, wordt ook verdacht van afpersing. Hij zou de voorbije weken geprobeerd hebben om door middel van bedreiging­en en geweld tienduizen­den euro af te troggelen van multimiljo­nair Tony Gram én van de voormalige advocaat van Mireille Gram. El K. werd donderdagm­iddag door een zwaarbewap­end arrestatie­team klemgerede­n en in de boeien geslagen. El K. was op dat moment in het gezelschap van een jeugdvrien­din, die ook werd opgepakt. Na verhoor werd de vrouw vrijgelate­n. Ook Mohamed El K. werd ver- hoord, maar nadien opgesloten in een politiecel. “Vrijdagmid­dag is hij voorgeleid bij de onderzoeks- rechter”, bevestigt parketwoor­d- voerder Ken Witpas. “Die heeft beslist om de man aan te houden voor een hele reeks tenlastele­ggingen, waarvan diefstal en afpersing de belangrijk­ste zijn.”

Charmante hitman

De correction­ele rechtbank van Antwerpen veroordeel­de Mireille Gram op oktober 2017 tot veertien jaar gevangenis­straf, voor de dubbele moordpogin­g in september 2015 op haar tweelingdo­chters, die toen 14 jaar waren. Na het vonnis beval de rechtbank haar onmiddelli­jke aanhouding, waardoor de 52-jarige miljonairs­dochter onmiddelli­jk werd overgebrac­ht naar de gevangenis in de

ANONIEME BRON BIJ FAMILIE GRAM

Antwerpse Begijnenst­raat. Gram had op dat moment al een tijdje een relatie met Mohamed El K., een charmante dertiger van Marokkaans­e origine uit Berchem. Dat ‘Mo’ een zwaar verleden met zich meesleepte, zorgde voor heel wat spanningen in de familie Gram. Mo heeft in het criminele milieu de reputatie van ‘hitman’ te zijn, en had in Nederland een lange celstraf uitgezeten omdat hij iemand had doodgescho­ten. Mireille Gram trok zich niets aan van de bezwaren van haar familie, ze was vooral blij met de aandacht die ‘Mo’ haar schonk.

Miljoenenb­uit

Mireille Gram hoopte in de gevangenis dat ‘Mo’ op haar zou wachten, maar die hoop bleek ijdel. Kort na de aanhouding van Mireille Gram bleek de villa van Gram in Schoten vakkundig te zijn leeggeroof­d. De familiejuw­elen, ter waarde van 700.000 euro, bleken verdwenen, net als kostbare kunstwerke­n en een reeks peperdure horloges. Ook dure meubels, de kostbare collectie schoenen en handtassen en de collectie exclusieve kleding van Gram, ter waarde van vele tienduizen­den euro, bleek te zijn gestolen. Een deel van de kledingcol­lectie dook later op in een tweedehand­szaak in Schoten. Het spoor leidde naar ‘Mo’. Een opkoper die was ingeschake­ld om de villa van Gram leeg te halen, rook onraad en verwittigd­e de advocaat van de familie Gram. Het spoor leidde opnieuw naar een Marokkaans­e dertiger, van wie de beschrijvi­ng overeenkwa­m met die van ‘Mo’. “Mo heeft ook drie exclusieve wagens van Mireille gestolen en verkocht”, aldus een bron dicht bij de familie. “Daarna is hij geld beginnen te eisen van vader Tony, omdat ‘Mo’ vond dat hij ‘kosten had moeten doen voor Mireille’.”

Opnieuw zware klap

Het hof van beroep in Antwerpen sprak begin februari een veel mildere straf uit in de zaak van Mireille Gram: vijf jaar cel, waarvan één jaar met uitstel. Gram moest zich wel intensief laten behandelen voor haar psychiatri­sche problemen. Ze mocht ook geen contact meer hebben met figuren als ‘Mo’, maar die laatste liet het daar niet bij. ‘Mo’ slaagde er opnieuw in om contact te leggen met Gram, en probeerde haar weer in te palmen. “Iedereen die dat probeerde te verhindere­n, zoals vader Gram en de advocaat, kregen te maken met onaangekon­digde en onaangenam­e bezoekjes van Mo. Godzijdank is hij nu eindelijk van de straat gehaald. Hopelijk voor een hele tijd.” Voor Mireille Gram betekent de affaire opnieuw een zware klap. De vrouw ondernam kort na haar vrijlating opnieuw een poging om zich van het leven te beroven en werd een tijdje opgenomen in een gesloten psychiatri­sche instelling. JORIS VAN DER AA

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Mohamed El K. zat in Nederland een celstraf van bijna tien jaar uit wegens moord.
FOTO RR Mohamed El K. zat in Nederland een celstraf van bijna tien jaar uit wegens moord.
 ?? FOTO RR ?? De villa van de Kiplingerf­gename in Schoten.
FOTO RR De villa van de Kiplingerf­gename in Schoten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium