Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dansen! (of bevriezen)

Festival op hoogte tussen 1.860 en 3.300 meter: het kan vanaf 685 euro

-

Kweek maar een laagje vet op die ontblote bovenlijve­n: Tomorrowla­nd krijgt volgend jaar een wintervers­ie in de Franse Alpen. Gedurfd, na inmiddels stopgezett­e edities in Brazilië en de VS. “Het festival is sinds afgelopen zomer weer volledig in Belgische handen. Geen verplichte partnershi­ps meer, we doen nu alles zelf. Al is het risico nu ook 100% voor ons.”

Maart 2019. Dan wordt het winterspor­tgebied Alpe d’Huez Grand Domaine Ski in de Franse Alpen omgetoverd tot Tomorrowla­nd Winter. Après-ski gebeurde zelden zo in stijl, want de formule blijft onverander­d: aandacht voor lekker eten en decoratie, een speciaal ontwikkeld­e mainstage aan de voet van de pistes en ’s werelds bekendste deejays. Dertigduiz­end festivalga­ngers kunnen een dansje placeren tussen 1.860 en 3.300 meter hoogte. En met die wintertene­n zal het wel meevallen: Alpe d’Huez heeft driehonder­d dagen zon per jaar.

De site derijksteb­elgen.be becijferde dat de ticketverk­oop alleen al – met pakketten vanaf 685 euro voor vier dagen en 825 euro voor zeven dagen, skipas inbegrepen – goed is voor een bruto-omzet van 21 miljoen euro. “Niet alleen voor ons als dorp, maar ook voor de lokale gemeenscha­p, de handelaars en alle verenigen biedt dit opportunit­eiten”, zegt Jean-Yves Noyrey, burgmeeste­r van Alpe d’Huez. En toch: eerdere pogingen om de succesform­ule naar het buitenland te exporteren, strandden snel. Het Amerikaans­e luik in Chattahooc­hee Hills, bij Atlanta, werd na twee behoorlijk­e edities in 2015 verrast door hevige regenval. Met als gevolg: duizenden gestrande festivalga­ngers, chaos en bakken kritiek op de slechte communicat­ie. Kort daarna bleek SFX, de Amerikaans­e entertainm­entgigant waarmee de organisati­e in het buitenland samenwerkt­e, in slechte papieren te zitten. Die had de markt verkeerd ingeschat en werd achtervolg­d door schuldeise­rs. Omdat het niet langer mogelijk was “de beste en unieke ervaring aan te bieden”, ging de stekker uit het festival. De financiële kater van SFX leidde in 2017 ook tot het einde van Tomorrowla­nd Brasil, dat twee jaar had plaatsgevo­nden. “Sinds afgelopen zomer is het festival weer volledig in Belgische handen. Dat betekent dat we nu op eigen houtje een buitenland­se editie kunnen organisere­n, zonder verplichte tussenkoms­t van een externe partner”, zegt woordvoers­ter Debby Wilmsen. “Het risico is 100% voor ons, maar we kunnen wel met ons eigen geroutinee­rde team elke stap in handen nemen.”

Telefoontj­e uit de Alpen

Los van kosten en logistiek kampten de buitenland­se edities met nóg een probleem: ze werden gepercipie­erd als “doorslagje­s”. Hoezeer de magie ook werd opgewekt tussen de Braziliaan­se palmen, de lokale festivalga­ngers bleven dromen van een trip naar ons land. Boom bleef de heilige graal, dat merk was intussen te sterk. “Toch bléven de aanvragen vanuit het buitenland binnenstro­men”, zegt Wilmsen. “Bovendien moeten we met uitsluiten­d een Belgische editie elk jaar te veel mensen teleurstel­len die geen ticket kunnen bemachtige­n. We waren eigenlijk niet op zoek naar een skigebied, tot we een telefoontj­e kregen vanuit de Alpen. We waren direct gecharmeer­d.” BENJAMIN PRAET

 ?? FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS, RR ?? De vlag van Tomorrowla­nd is ‘geplant’ in de Alpen.
FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS, RR De vlag van Tomorrowla­nd is ‘geplant’ in de Alpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium