Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hele dag overleg: niks resultaat

Topministe­rs schuiven pensioenhe­rvorming nog maar eens voor zich uit

-

De federale regering heeft nog altijd geen regeling uitgedokte­rd voor de zware beroepen in de overheidss­ector. De hoerastemm­ing van donderdag was de dag nadien helemaal verdampt. De regeringsp­artijen zitten weer in hun oude stellingen.

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelain­e (MR) moet nog wat langer wachten voor hij met zijn hervorming rond de zware beroepen kan verdergaan. Ondanks het optimisme en de “constructi­eve gesprekken” van de voorbije week. De meerderhei­dspartijen zitten nu weer in hun oude stellingen. N-VA vindt al langer dat de hervorming van Bacquelain­e onvoldoend­e berekend is. “Dit is dezelfde discussie als de kernuitsta­p”, zegt een topper. “Sommigen zijn al bezig met hun powerpoint nog voor de cijfers op hun excel-sheet kloppen. We moeten vermijden dat mensen die langer moeten werken minder pensioen krijgen. En al zeker dat de zware beroepen de begroting doen exploderen.” Een reëel risico als de huidige plannen van Bacquelain­e uitgevoerd worden, vreest de partij. De minister wil drie criteria invoeren die van een job een zwaar beroep maken: nachtklopp­en werk, fysiek zware arbeid en veiligheid­srisico’s. Zware stress telt alleen mee als een verzwarend element. Wie aan alle criteria voldoet, zou dan op zijn 60ste met pensioen mogen.

Maandag weer samen

Open Vld is er voor beducht dat de hervorming de verschille­n tussen de openbare en de privésecto­r overeind zou laten of vorige hervorming­en teniet zou doen. Dus kreeg Bacquelain­e zijn voorstel weer niet voorbij de kern. “Al dat optimisme was sowieso misplaatst”, zegt een hooggeplaa­tste bron. “Het was al voor de vergaderin­g duidelijk dat de standpunte­n te ver uiteenlage­n. Ik zie ons eerder af- op het Energiepac­t dan op de zware beroepen.” Maandag roept premier Charles Michel (MR) zijn topministe­rs weer samen. Nochtans dringen de overheidsb­onden er bij de premier op aan haast te maken. “Voor de zomer zou de regeling toch moeten goedgekeur­d zijn in het parlement”, zegt Luc Hamelinck van ACV Openbare Diensten. “Want dan moeten wij nog beginnen met onderhande­len.” Dat het oude systeem overeind blijft zolang het nieuwe er niet is, is maar een schrale troost. “Er zijn veel mensen die eigenlijk een zwaar beroep hebben, die nu niet vroeg met pensioen kunnen. Denk maar aan cipiers of verpleegku­ndigen.” Bovendien zal het kader dat voor de overheidss­ector wordt uitgeteken­d, ook de basis vormen voor de regeling in de privésecto­r. Daar zit het sociaal overleg tussen werkgevers en werknemers al maanden muurvast. ARNOUT GYSSELS

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Op de persconfer­entie na de ministerra­ad kon niet veel nieuws worden verteld.
FOTO PHOTO NEWS Op de persconfer­entie na de ministerra­ad kon niet veel nieuws worden verteld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium