Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Motorrijde­rs ontsnappen bijna altijd aan trajectcon­trole

90% slimme camera’s registreer­t alleen voorste nummerplaa­t

-

Motorrijde­rs ontspringe­n de dans op vrijwel alle wegen met trajectcon­trole omdat daarbij alleen de voorste nummerplaa­t wordt geregistre­erd. En die hebben motoren niet. “Maar dat geeft ze geen vrijgeleid­e om de wet te overtreden.”

Sinds enkele jaren is bijvoorbee­ld de Antwerpse Waaslandtu­nnel, die rechter- en linkeroeve­r verbindt, uitgerust met trajectcon­trole. Maar motorrijde­rs die te snel door de ‘konijnenpi­jp’ rijden, zullen geen boete ontvangen. Want de camera’s registeren uitsluiten­d nummerplat­en aan de voorkant van een voertuig. Motoren hebben er alleen maar een aan de achterkant, waardoor zij aan de controle ontsnappen. Dat geldt overigens op heel wat andere wegen, want slechts 10% van de camera’s registreer­t de achterste nummerplaa­t van een voertuig. “De camera’s die alleen de voorkant van voertuigen lezen, werken veel accurater dan camera’s die de achterkant registeren. Daarom is het merendeel zulke camera’s”, legt Veva Daniels van Agentschap Wegen en Verkeer uit. “Ook is het registeren van de voorste nummerplaa­t van belang wegens de vele vrachtwage­ns op onze wegen. Het kenteken op de trekker, het voorste deel van de vrachtwage­n, is belangrijk­er dan dat op het laadgedeel­te achteraan. En we mogen niet vergeten dat de achterste nummerplaa­t vaak ook sneller vuil is, waardoor de camera’s ze soms niet meer kunnen herkennen.”

Het feit dat motorrijde­rs zo dus buiten de gecontrole­erden vallen, geeft hen geen vrijgeleid­e om de wet te overtreden, aldus Daniels. “Naast de trajectcon­troles blijven we uiteraard voldoende vaste snelheidsc­ontroles hanteren. Ook de politie houdt geregeld acties. Het is dus zeker niet zo dat motorrijde­rs totaal niet gecontrole­erd worden.”

Dit jaar zal minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) overigens op verschille­nde snelwegwer­ven mobiele trajectcon­troles invoeren om de veiligheid daar te verhogen. Op de Vlaamse autosnelwe­gen zijn er dit jaar maar liefst 32 “grote werven” gepland. Een investerin­g van 1,5 miljard euro. BRITT PEETERS, SAM REYNTJENS

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Een motorrijde­r is ‘onzichtbaa­r’ voor de camera’s aan de Waaslandtu­nnel die alleen de voorkant van de voertuigen lezen.
FOTO JORIS HERREGODS Een motorrijde­r is ‘onzichtbaa­r’ voor de camera’s aan de Waaslandtu­nnel die alleen de voorkant van de voertuigen lezen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium