Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een toevalstre­ffer op alle fronten”

- DOMINIQUE PIEDFORT

Een lange slungel, geflankeer­d door een stel danseresje­s: het was niet meer dan de schijngeve­l van Confetti’s.

The Sound of C was het werkstuk van de scholieren Serge Ramaekers en Dominic Sas. Dertig jaar later produceert deze laatste liever ‘the sound of coffee’.

De statige ontvangstz­aal van Sas Coffee in Beerse oogt wat anders dan anders. Naast een wereldkaar­t vol betere koffiebone­n hangen gouden platen uit. Mooi afgestoft, maar toch een kleine dertig jaar oud. Terugblikk­en naar 1988, Dominic Sas (48) heeft er niets op tegen. “Ik vind het heel fijn nu. Zeker omdat er meer respect is gekomen voor The Sound of C. Het is altijd wel een dikke hit geweest – ik denk dat er in totaal toch anderhalf miljoen stuks van verkocht zijn – maar heel veel mensen vonden het non-muziek. De toenmalige BRT boycotte ons ook. Het nummer werd gewoon niet gedraaid.” Misschien omdat het om een uit de hand gelopen grap ging? “Het was in elk geval een toevalstre­ffer op alle fronten”, vertelt Sas. “Je moet weten dat je vóór de new beat al de AB-muziek had. Genoemd naar het genre dat toen in die Antwerpse discotheek werd gedraaid. De hits kwamen van importplat­en, deejays plakten de labels af. Zo kreeg je een circuit van extreem dure platen, niemand wist waarvan ze kwamen. Voor die platen trok het publiek dan naar een bepaalde discotheek.”

Brasschaat

“Serge en ik gingen uit in Confetti’s in Brasschaat. De eigenaar wist dat we met synthesize­rs bezig waren. Dus kregen we de vraag om voor Confetti’s zo’n nummer te maken. Drie uur later kwamen we terug met The Sound of Confetti’s. Dat werd daar maandenlan­g elke avond de bom. In de andere discotheke­n gebeurde net hetzelfde.” “Dus trokken Serge en ik naar platenfirm­a CBS. Daar werd het cassetje voor onze ogen in de prullenman­d gegooid. Uiteindeli­jk werd het nummer dankzij de zaakvoerde­r van platenzaak USA Import uit Antwerpen toch uitgebrach­t. In Confetti’s kwam er een danswedstr­ijd voor meisjes. De vier beste mochten mee op de hoes, samen met die lange garçon (Peter Renkens, red.) die wel een centje wilde bijverdien­en (lacht).” Chinese vrijwillig­er In 1997 was het weer bingo voor het duo, dankzij het nummer Sex on the Beach van T-Spoon. Van new beat was toen al geen sprake meer. En anno 2018 is Dominic Sas gewoon verkoopdir­ecteur van het familiebed­rijf, groot gemaakt door zijn vader. Dat is heel andere euh… koffie. “Ik was als enig kind voorbestem­d om in de zaak te komen. Maar The Sound of C kwam uit in het laatste jaar van mijn humaniora. Ik heb het in Turnhout nog gespeeld op een schoolfees­tje. Van die unief kwam dus niet veel in huis. Maar door het downloaden veranderde de muziekindu­strie eind jaren 90 in een richting waar ik niet goed in was. De toekomst was aan de deejays en aan de concertgro­epen. Ik moest het hebben van de verkoop van hits.” “Ik was op dat moment 33 jaar. Wilde ik nog in de zaak stappen, dan was het nu of nooit. Daarom heb ik de muziekindu­strie vaarwel gezegd, al is de passie wel gebleven. Het kriebelt nog altijd. Er broeit iets om mijn passie voor muziek en koffie te combineren. The Sound of Coffee, ja (lacht). Maar voorlopig blijft het beperkt tot voor de muziek zorgen op feestjes, dan speel ik graag de Chinese vrijwillig­er. Ik zal nog wel horen wat een hit is, maar ik zal die niet meer maken.” Justin Timberlake En hoe zit het dan met de echo’s uit 1988? “De helft van onze koffie-omzet zit in Frankrijk bij de grote supermarkt­en. Daar was Confetti’s ook heel groot. Ik heb het al vaak meegemaakt dat een aankoper mijn naam uit nieuwsgier­igheid begint te googelen. En dan komt hij bij The Sound of C uit. Dat blijft grappig. Ik heb intussen geen enkele vinyl meer, ik heb ze allemaal uitgedeeld, met handtekeni­ng! Misschien nog een echo? Luister eens naar het nummer SexyBack van Justin Timberlake: pure new beat, toch?” Wat The Sound of C eigenlijk heeft opgebracht? “Grofweg, door de jaren heen, schat ik tussen een half miljoen en een miljoen euro. Ik heb een mooi leven gehad. En nu nog altijd.”

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Dominic Sas was nog een scholier toen hij samen met Serge Ramaekers The Sound of C maakte. “Bij platenfirm­a CBS werd het cassetje voor onze ogen in de prullenman­d gegooid.”
FOTO MIA UYDENS Dominic Sas was nog een scholier toen hij samen met Serge Ramaekers The Sound of C maakte. “Bij platenfirm­a CBS werd het cassetje voor onze ogen in de prullenman­d gegooid.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium