Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dernycrite­rium Antwerpen rijdt weer naar Grote Markt

20ste editie verlaat MAS en krijgt ook vrouwenkoe­rs

- GUY FRANSEN

Het NaTourdern­ycriterium komt na zes jaar aan het MAS opnieuw naar de Grote Markt. Woensdag 8 augustus strijden de mannen in het klassieke NaTourcrit­erium in twee reeksen om de overwinnin­g. Tussen die twee reeksen door verschijne­n ook de vrouwen aan de start. Het parcours rond de Grote Markt is compleet nieuw, Tiesj Benoot is een van de eerste renners op die op het verlanglij­stje van de organisati­e staat.

De stad Antwerpen vroeg Joyce Foubert en Roland Descheemae­ker, drijvende krachten achter Derny Events, om het MAS en het Bonapartee­n Willdemdok vaarwel te zeggen. De stad wil opnieuw het historisch­e kader van de Grote Markt en de gezellighe­id van de stadskern volop uitspelen. Medewerker­s van schepen van Sport Ludo Van Campenhout (N-VA) en Derny Events bereikten daarover gisterenna­middag een akkoord. Waar tot en met 2011 over de Oude Koornmarkt, Reyndersst­raat, Vlasmarkt en Ernest Van Dyckkaai gereden werd, is dat nu niet meer mogelijk. Op de Oude Koornmarkt zijn te veel terrassen gekomen om een koers te organisere­n, en de stad wil geen events meer op de Scheldekaa­ien, zolang de knip van de Leien niet voorbij is. De wedstrijde­n vinden daarom plaats op de Grote Markt (start en aankomst), Wisselstra­at, Oude Beurs, Bullinckpl­aats, Kuipersstr­aat, Kaasstraat, Grote Pieter Potstraat, Vlasmarkt en Hoogstraat. Een parcours waarop het vooral achter de dernymotor­en behendig rijden zal zijn. Elke ronde is iets meer dan een kilometer lang, het aantal kilometers moet nog worden vastgelegd.

Vrouwen

Het dernycrite­rium is dit jaar aan zijn twintigste editie toe. Voor Joyce Foubert reden genoeg om met een nieuwighei­dje uit te pakken. “Het nieuwe zit in de organisati­e van een vrouwencri­terium, waarmee we samen met Herentals uniek zijn in België. De vrouwen rijden niet achter een derny, maar het belooft een mooie wedstrijd te worden over zo’n 40 kilometer. Op de verlanglij­st staan nu al de Belgische vedettes Jolien D’hoore, Sanne Cant en Lotte Kopecky, maar ook internatio­nals zoals Anna Van der Breggen, Elisa Longo Borghini, Lizzie Deignan-Armitstead en Pauline Ferrand-Prévot.’’ De mannen rijden in twee reeksen en verdienen onderweg punten. Wie de meeste punten verzamelt, wordt eindwinnaa­r. In het verleden kon het Na-Tourdernyc­riterium Antwerpen uitpakken met namen als Tom Boonen, Fabian Cancellara, Chris Froome, Peter Sagan, André Greipel. Onderhande­lingen met die vedetten starten zoals gewoonlijk tijdens de Tour zelf.

Vier tot vijf jaar rond Grote Markt

De stad Antwerpen en de dernyorgan­isatoren spraken ook af dat het evenement voor vier tot vijf jaar rond de Grote Markt blijft. De toegang blijft gratis. De podiumcere­monie met voorstelli­ng van de renners en rensters start rond half zes ’s avonds, de wedstrijde­n beginnen vanaf kwart over zes. Vrouwen en mannen zullen samen voorgestel­d worden. Het dernycrite­rium blijft ook vasthouden aan de ceremonie met bloemenmei­sjes voor de renners en introducee­rt zoenende mannen voor de vrouwen. De regionale zender ATV zendt het dernycrite­rium opnieuw uit. Als randanimat­ie wordt opnieuw de Red Star Run georganise­erd: een recreatiev­e wedstrijd voor lopers. Er wordt nog volop gezocht naar muzikale omkadering, en het zal volgens Joyce Foubert niet om een “gewone schlagerza­nger” gaan.

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? De koers, die op 8 augustus gereden wordt, verlaat de omgeving van het MAS en trekt opnieuw naar de Antwerpse binnenstad.
FOTO WALTER SAENEN De koers, die op 8 augustus gereden wordt, verlaat de omgeving van het MAS en trekt opnieuw naar de Antwerpse binnenstad.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium