Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geslaagde testdag

Belgische klassieke kopmannen laten zich zien, Benoot imponeert opnieuw

-

Ruim voor Thomas, Uran, Landa, Bardet en Froome knalde Tiesj Benoot gisteren naar de derde plaats. De net naar Italië overgevlog­en Marc Sergeant kon dit keer live zien dat zijn jonge kopman over de vorm van zijn leven beschikt. Benoot is niet alleen. Ook Greg Van Avermaet, Philippe Gilbert, Jasper Stuyven en Sep Vanmarcke gebruikten de langste etappe in de Tirreno om te testen voor de voorjaarsk­lassiekers.

De Spaanse verzorger Peptoni kon nog net zijn fiets aannemen, maar dan plofte Tiesj Benoot – zoekend naar adem – tegen het asfalt. Hij was heel diep gegaan, maar na zijn zege in de Strade Bianche imponeerde Tiesj Benoot gisteren opnieuw in Italië. Na de dubbele beklimming van de Muur van Trevi (1,5 km aan 11,5 procent) eindigde hij derde. Zes seconden achter winnaar Primoz Roglic en drie seconden achter Adam Yates, maar ruim voor ronkende namen als Thomas, Uran, Landa, Bardet én Froome. De Tourwinnaa­r haalde in de laatste kilometer een gemiddeld vermogen van 497 watt gedurende drie minuten, maar kon Benoot niet volgen. “Ik had niet verwacht dat ik dit kon tegen renners die toch lichter wegen dan ik. Zouden Roglic en Yates 60 kilo wegen? Roglic kon vertrekken vanop de eerste rij. Ik zat iets verder en moest lang wachten op een gaatje. Maar ik ben hoe dan ook superconte­nt. Ik was gestart met de gedachte dat top tien supergoed zou zijn”, aldus Benoot. Ondanks de matige ploegentij­drit van Lotto-Soudal sluipt Benoot naar de veertiende plaats in de stand. Een kwartier na de etappe reed hij de spieren al los op de rollen met het oog op wat nog komt. Mits hij vandaag overeind blijft op de Sassotetto zit er finaal een toptienpla­ats in. “Ik ben vooral blij met mijn test. Het was een beetje zoals op de Oude Kwaremont, maar dan veel steiler. Ik weet dat een inspanning van vijf minuten mij heel goed ligt, dit was een mooie bevestigin­g.”

Van Avermaet valt aan

Ook Van Avermaet testte in de heuvelacht­ige etappe van 239 kilometer, ongeveer dezelfde afstand als de klassieker­s. “Omdat je de eerste uren vooral in spaarmodus afwerkt, kan je dit niet vergelijke­n met een klassieker. Maar het aantal uren op de fiets zijn dezelfde. Deze test kan je op training nooit simuleren.” De kopman van BMC versnelde op 500 meter van de finish, maar werd al snel overvleuge­ld. “Ik wist op voorhand dat dit te steil voor mij was. Misschien was het een domme aanval, maar soms is het juist goed om eens fysiek met de kop tegen de muur te lopen. Ik wilde kijken hoe goed ik ben. En het gevoel is goed. Dat is voor mij het belangrijk­ste in deze koers”, aldus Van Avermaet die in dezelfde tijd staat als Geraint Thomas, maar geen leider is omdat de Brit de voorbije dagen betere noteringen boekte. Ook de andere Belgische klassieke kopmannen voor de komende weken maakten er een testdag van. Philippe Gilbert eindigde dertigste. De Waalse kopman van Quick.Step Floors vat deze Tirreno aan zoals hij dat de voorbije jaren deed in Parijs-Nice: Fare fatiga. Jezelf vermoeien om die laatste procentjes te verbeteren. Donderdag zorgde hij er in zijn eentje voor dat Jungels na de massale valpartij geen tijd verloor. Gisteren viseerde hij in de laatste vijftien kilometer voortduren­d het wiel van Sagan en bolde ook in het zog van de wereldkamp­ioen over de streep. Een test voor op de Poggio in Milaan-Sanremo volgende zaterdag? Een minuut na Gilbert eindigde Jasper Stuyven als 43ste. “Ik wist dat die slotklim te steil was. Maar ik ben tevreden dat ik na de eerste passage probleemlo­os kon volgen in de groep der favorieten. Het is in dat opzicht een goeie test dat ik niet diep moest gaan om te rap te worden gelost”, aldus Stuyven, die had opgemerkt dat ook Stybar er in Trevi een testdag van maakte.

 ?? FOTO'S BELGA ?? Tiesj Benoot imponeert opnieuw, dit keer met een derde plaats.
FOTO'S BELGA Tiesj Benoot imponeert opnieuw, dit keer met een derde plaats.
 ??  ?? Van onze redacteur Bram Vandecapel­le in Trevi
Van onze redacteur Bram Vandecapel­le in Trevi

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium