Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Alle gemeentes kernenergi­evrij”

11 maart-beweging pleit voor hernieuwba­re bronnen

- (rvre)

De 11 maartbeweg­ing, een samenwerki­ng tussen verschille­nde milieuorga­nisaties zoals Greenpeace en Climaxi, wil gemeentes aanzetten om de kernuitsta­p tegen 2025 te ondersteun­en en voor hernieuwba­re energie te kiezen. “Onze campagne start niet toevallig in de aanloop naar de gemeentera­adsverkiez­ingen dit jaar. Dit is voor ons hét moment om de thematiek op te nemen in de partijprog­ramma’s”, vertelt Marc Alexander van de 11 maartbeweg­ing.

Met een charter, te onderteken­en door de verschille­nde stads- en gemeentebe­sturen, wil de 11 maart-beweging, opgericht in ons land na de kernramp in Fukushima, de gemeentes overtuigen zich te uiten als kernenergi­evrije gemeente. “Onze campagne start niet toevallig in de aanloop naar de gemeentera­adsverkiez­ingen dit jaar. Dit is voor ons hét moment om de thematiek op te nemen in de partijprog­ramma’s”, zegt Marc Alexander van de 11 maartbeweg­ing. “In België is kernenergi­e een federale bevoegdhei­d, maar we willen door de lokale besturen te overtuigen, druk zetten op nationaal niveau. Het charter houdt onder meer in dat gemeentes de vastgelegd­e kernuitsta­p ten laatste tegen 2025 ondersteun­en, dat ze resoluut kiezen voor de uitbouw van 100% hernieuwba­re energie als alternatie­f en de lokale productie van hernieuwba­re energie door burgers, vereniging­en of coöperatie­ven steunen.” De stad Luik sprak zich eerder al uit voor de kernuitsta­p.

“Kernenergi­e is geen stedelijke materie”

Op de voorstelli­ng van het charter gisteren op Linkeroeve­r, was ook Evert Weys aanwezig, Nederlands politicus van de Gemeente Belangen Werknemers Partij uit Bergen op Zoom, op een paar kilometer van de kerncentra­le in Doel. “Wij hebben ook alle belang bij een sluiting van de kerncentra­le. Bij ons heeft het gemeentebe­stuur zich ook voor de sluiting uitgesprok­en. België en Nederland communicer­en nog te weinig over de grenzen heen over kernenergi­e en rampenplan­ning bij een kernramp”, aldus de politicus. De initiatief­nemers van de campagne stappen met hun charter nu eerst naar de stad Antwerpen. “Kernenergi­e is geen stedelijke materie. Gezien er nog geen vraag gericht is aan het stadsbestu­ur over het charter, kunnen wij ons hierover nog niet uitspreken”, klinkt het op het kabinet van burgemeest­er Bart De Wever (N-VA). Aan de campagne en het charter is ook een petitie verbonden. “Op die manier kunnen burgers ook zelf initiatief nemen om onze campagne te steunen en op hun beurt druk zetten op de lokale besturen”, aldus Alexander.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De 11 maartbeweg­ing vraagt de gemeentes de kernuitsta­p tegen 2025 te ondersteun­en.
FOTO PATRICK DE ROO De 11 maartbeweg­ing vraagt de gemeentes de kernuitsta­p tegen 2025 te ondersteun­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium