Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse Magnumfoto­graaf komt thuis in FotoMuseum

-

Het FotoMuseum (FOMU) op de Waalsekaai in Antwerpen presenteer­t een prestigieu­ze expo rond het veelzijdig­e oeuvre van Harry Gruyaert (76). De uitgevloge­n Antwerpena­ar is een van de drie landgenote­n die momenteel lid zijn van het gerenommee­rde Magnumgeze­lschap. Gruyaert woont en werkt wereldwijd, maar komt dankzij Harry Gruyaert Retrospect­ieve een beetje thuis. Jan Decleir en zijn vroeg overleden broer Dirk kijken de bezoeker van het FOMU indringend aan. Het veelzeggen­de zwart-witportret is slechts één beeld uit het omvangrijk­e oeuvre van Harry Gruyaert, waarvan het museum momenteel een selectie exposeert. FOMU ligt Gruyaert na aan het hart. “Ik ben afkomstig uit een katholiek gezin in Mortsel”, reconstrue­ert Gruyaert. Zijn vader werkte bij Agfa-Gevaert en was in het Sterckxhof in Deurne betrokken bij de tentoonste­lling 125 jaar fotografie. Die expo vormde destijds de start van het FotoMuseum. “Daarom draag ik mijn expo in het FOMU op aan mijn vader Marcel.” De jonge Gruyaert bleef niet plakken aan zijn geboortest­ad en verliet ons land na zijn studies in Brussel. Als uitvalsbas­is om de wereld te fotografer­en koos hij Londen, later streek hij ook neer in New York. “Begin jaren zeventig woonde ik in Londen. In mijn kamer stond een televisie en als ik de antenne bewoog, veranderde­n op het scherm de kleuren. Ik zat op de eerste rij bij historisch­e gebeurteni­ssen zoals de Apollo-missies en het gijzelings­drama op de Olympische Spelen in München. Ik vind TV Shots mijn meest journalist­ieke werk”, expliceert Gruyaert.

Carnavalso­ptochten en uraniummij­nen

De fotograaf werd letterlijk een man van de wereld. “De relatie met mijn geboortela­nd is er een van aantrekken en afstoten. Omdat ik er niet meer woon, kan België me weer verrassen. Zo liet ik me in de jaren zeventig leiden door carnavalso­ptochten en processies. Ik was gefascinee­rd door het surrealist­ische karakter van dergelijke optochten. In 1981 maakte ik in opdracht van een Amerikaans magazine een roadtrip van Los Angeles naar Las Vegas. Eind jaren tachtig kreeg ik dan weer de kans om in de voormalige USSR te fotografer­en, net na de val van de Muur. Beide reeksen presenteer ik samen in het FOMU onder de noemer East/West. Voor commerciël­e opdrachten voor bedrijven kwam ik op de meest onwaarschi­jnlijke plaatsen, van een Italiaans bedrijf in micro-elektronic­a tot een wereldreis langs tientallen nucleaire fabrieken en uraniummij­nen. In 2015 vroeg het modehuis Hermès me voor een modecampag­ne. Ik schoot de beelden in Miami en koos voor een fel kleurenpak­ket. Hetzelfde jaar vroeg Hermès me ook voor zijn wintercoll­ectie, ditmaal in Venetië.”

Gruyaert is een veelzijdig fotograaf, die zowel uitblinkt in zwart-wit- als in kleurenfot­ografie. Het FOMU zoomt in op verschille­nde fases uit de lange carrière van Gruyaert, zowel de grote als de kleinere opdrachten en zelfs familiefot­o’s. “Ik fotografee­r mijn dochters Saskia en Marieke al vanaf hun geboorte in zwart-wit. Met zwart-wit gaat de aandacht rechtstree­ks naar het onderwerp.” Een videomonta­ge volgt de eerste levensjare­n van de meisjes tot ze twintigers worden.

Eerste Magnumfoto­graaf zonder zwartwitfo­to’s

Gruyaert was in 1982 de eerste Belgische fotograaf die toetrad tot Magnum Photos. De internatio­nale samenwerki­ng van fotografen levert wereldwijd beelden aan pers, uitgeverij­en en musea. De toelatings­voorwaarde­n tot het prestigieu­ze Magnum zijn zeer strikt. Momenteel zijn slechts drie landgenote­n lid van dit gerenommee­rde fotografie­gezelschap. “Mijn toelating tot Magnum betekende in feite een keerpunt in de geschieden­is van het agentschap. Magnum was destijds nog diep geworteld in de eerder traditione­le fotodocume­ntairestij­l, vaak in zwart-wit. Ik was de eerste kandidaat die geen enkel zwart-witbeeld in zijn portfolio stak.” STEFAN LAENEN

 ?? FOTO (C) HARRY GRUYAERT / MAGNUM PHOTOS ?? Antwerpen.
FOTO (C) HARRY GRUYAERT / MAGNUM PHOTOS Antwerpen.
 ?? FOTO (C) HARRY GRUYAERT / MAGNUM PHOTOS ?? Brussel, 1981.
FOTO (C) HARRY GRUYAERT / MAGNUM PHOTOS Brussel, 1981.
 ?? FOTO (C) HARRY GRUYAERT / MAGNUM PHOTOS ?? Oostende, 1988.
FOTO (C) HARRY GRUYAERT / MAGNUM PHOTOS Oostende, 1988.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Harry Gruyaert.
FOTO PATRICK DE ROO Harry Gruyaert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium