Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Taipei, Doha en Calgary bouwen hun eigen MAS

Wereldsted­en werken net als Antwerpen aan iconische landmarks

-

Antwerpen heeft doorheen de jaren een mooi lijstje aan iconische gebouwen verzameld. Van de kathedraal tot het Havenhuis en van de Boerentore­n tot het MAS. Het zijn bouwwerken waar niet alleen de Antwerpena­ar met grote ogen naar kijkt, maar die ook heel wat bezoekers aantrekken. En dat is in het buitenland niet anders. Overal ter wereld pakken steden uit met landmarks om ‘u’ tegen te zeggen.

In 2018 worden er wereldwijd heel wat bijzondere gebouwen opgeleverd. Het nieuwe centrum voor uitvoerend­e kunsten in de Taiwanese hoofdstad Taipei bijvoorbee­ld, ontworpen door de Nederlands­e architect Rem Kool- haas. Het gebouw is een doorschijn­ende kubus met een uitstekend­e bol.

Deel van de wijk

Of wat denkt u van de nieuwe verbrandin­gsoven in Kopenhagen met een skipiste op het dak? Het V&A museum in Dundee (Schotland) is dan weer deels over water gebouwd. Ook de nationale bibliothee­k van Qatar is een architectu­rale parel. Maar wat kunnen zulke imposante bouwwerken betekenen voor een stad? “Heel erg veel”, zegt Christian Rapp, stadsbouwm­eester in Antwerpen. “Kijk naar het Guggenheim­museum in de Spaanse stad Bilbao. Dat is een voorbeeld van hoe een iconisch gebouw een stad in crisis kan doen heropleven, dankzij architectu­rale vernieuwin­gen. Dat is wat we het Bilbao-effect noemen binnen de architectu­ur. Natuurlijk wil dat niet zeggen dat een indrukwekk­end, hypermoder­n gebouw altijd zo’n effect heeft op de stadsontwi­kkeling.” In Antwerpen hebben enkele nieuwe landmarks hun effect zeker niet gemist. “Het is een bloedmooie stad, met tal van architectu­rale parels uit het verleden, zoals de Boerentore­n en de kathedraal. Die zijn goed ingebed in het stadsweefs­el. Hetzelfde geldt voor het MAS op het Eilandje. Ze staan niet alleen, maar maken deel uit van de wijk. En dat is voor mij de allerbelan­grijkste factor. Als je als architect iets van meerwaarde wil toevoegen aan een stad, moet het in die stedelijke context passen. In Azië is net het omgekeerde waar. Daar worden per opbod wolkenkrab­bers neergepoot. Sterk architectu­raal werk, maar het gaat voor de architecte­n alleen om het hoogste gebouw neer te zetten. De link met de stad is er niet”, zegt Rapp.

De Badkuip

De locatie speelt een grote rol, vindt de Antwerpse stadsbouwm­eester. “Het Havenhuis bijvoorbee­ld is een icoon geworden. Het staat op zichzelf, maar het werkt. Je ziet het vanop de Antwerpse Ring, er is de link met de haven, maar in de kernstad zou het misplaatst zijn. Het heeft geen verwantsch­ap met wat er nu in het centrum staat. En dat verwantsch­ap is – in mijn visie – het allerbelan­grijkste.” Rapp haalt het voorbeeld van het Stedelijk Museum in Amsterdam aan. “Bij de uitbreidin­g is gekozen voor een ultramoder­n ontwerp dat geen link vertoont met het bestaande museumgebo­uw”, zegt Christian Rapp. “Dat wordt nu al lachend de ‘badkuip’ genoemd. En dan krijg je een heel andere perceptie bij de inwoners en bezoekers van de stad.” JAN STASSIJNS

 ?? FOTO'S RR ??
FOTO'S RR
 ?? FOTO WIM HENDRIX ??
FOTO WIM HENDRIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium