Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Waarom Moskou voor gif kiest

- DOMINIQUE MINTEN

De Russische president Poetin toont de macht van zijn geheime dienst én grijpt terug naar een oude traditie door tegenstand­ers te vergiftige­n.

Vladimir Poetin is een meester van de provocatie. Dat bewees hij deze week opnieuw. Twee dagen nadat in het Engelse Salisbury de overgelope­n Russische dubbelspio­n Sergei Skripal en zijn dochter vergiftigd werden met een zeldzaam zenuwgas, liet Poetin optekenen dat “vijanden van Rusland die ons proberen te vergiftige­n, uiteindeli­jk zelf vergiftigd worden”.

Hij gebruikte daarbij de term ‘vergiftige­n’ in de figuurlijk­e betekenis. Poetin sprak over de sancties die het Westen heeft ingesteld tegen Rusland na de annexatie van de Krim. Volgens hem zijn die “hoogst onrechtvaa­rdig”, maar zullen ze op termijn als een boemerang terugkeren.

Dat Poetin het woord ‘gif’ gebruikte, was natuurlijk niet toevallig. Hoewel er nog altijd geen hard bewijs is dat de aanval op Skripal het werk is van de Russische geheime dienst, wijst alles in de richting van Moskou. Sinds Poetin de lakens uitdeelt, is de lijst met vergiftigd­e tegenstand­ers lang geworden, maar Moskou ontkent telkens er iets van af te weten. Op de Russische staatstele­visie deed de nieuwspres­entator er een cynisch schepje bovenop. Kirill Kleimenov waarschuwd­e verraders niet naar Groot-Brittannië te verhuizen. “Misschien komt het door het klimaat, maar daar zijn de jongste jaren vreemde dingen gebeurd, met een slechte afloop.” Maar dan blijft de vraag: waarom doen de Russen zoveel moeite om speciale soorten gif te gebruiken? Een tegenstand­er gewoon neerschiet­en is makkelijke­r en anoniemer. Of vindt Poetin dat soort afrekening beneden de stand van zijn land?

Door tegenstand­ers te vergiftige­n, geeft hij het signaal dat zijn geheime diensten tot erg gesofistic­eerde moorden in staat zijn. Dat past in de obsessie van de president om Rusland opnieuw een prominente plaats op het wereldtone­el te geven. Dat doet hij met zijn kernwapenp­rogramma, maar ook met de ontwikkeli­ng van nieuwe soorten gif. Wie in de straten van Groot-Brittannië gifgas kan gebruiken, toont zijn kracht. Bovendien grijpt de nationalis­t Poetin – gevormd door de geheime diensten – terug naar een eeuwenoude Russische traditie. Al in de vijftiende eeuw stierf de grootherto­g van Moskou nadat arsenicum in zijn kip was gedraaid. In 1610 werd een Russische prins die volgens de tsaar te ambitieus was, vergiftigd door zijn vrouw. Maar het was Vladimir Lenin, de stichter van de moderne Sovjet-Unie, die het gif een prominente plaats gaf in het wapenarsen­aal van de geheime dienst. De aanleiding daarvoor was erg persoonlij­k. In 1918, een jaar na de revolutie, werd Lenin neergescho­ten. De drie kogels die hem raakten, bleken gedoopt in het gif curare. De schutter, Fanny Kaplan, had de mosterd gehaald bij de Amerikaans­e indianen. Die maakten met curare, een plantenext­ract, hun pijlen dodelijker. Lenin overleefde de aanslag en had meteen een idee: zijn geheime dienst moest zich toeleggen op de ontwikkeli­ng van giffen. Daarvoor werd een aparte cel – de Kamera – opgericht met een eigen geheim laboratori­um. Lenins opvolger, Jozef Stalin, perfection­eerde de dienst. Boris Volodarski, een voormalig Russisch spion, bracht in een gelijknami­g boek de ‘KGB-giffabriek’ nauwkeurig in kaart. Hij vergeleek de methoden met de ergste Gestapo-praktijken. “Nieuwe gifsoorten werden uitgetest op gevangenen en terdood- veroordeel­den.” Zo ver drijft Poetin het niet meer, maar nog altijd worden nieuwe soorten gif ontwikkeld. En elk moord wordt geregissee­rd. “Zodra het doelwit vaststaat, treedt een plan in werking. Het Kremlin geeft de opdracht aan het hoofd van de geheime dienst en vandaar gaat het naar de Kamera. Een specialist

kiest op basis van het gewicht van het slachtoffe­r, diens eetgewoont­en en andere gegevens het gif en een precieze dosis.” Maar soms gaat het fout. De voormalige Oekraïense president Viktor Joesjtsjen­ko, die zijn land aansluitin­g wilde laten vinden bij het Westen, overleefde een dioxinever­giftiging. Ook een poging om de bekende journalist­e Anna Politkovsk­aja te vergiftige­n mislukte. Twee jaar later werd ze doodgescho­ten. Bij de voormalige geheim agent Alexander Litvinenko lukte het wel. Hij stierf in 2006 na een vergiftigi­ng met polonium 210. Sergei Skripal en zijn dochter vechten nog voor hun leven.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO EPA ?? Alexander Litvinenko.
FOTO EPA Alexander Litvinenko.
 ?? FOTO AP ?? Anna Politkovsk­aja.
FOTO AP Anna Politkovsk­aja.
 ?? FOTO BELGA/AFP ?? Viktor Joesjtsjen­ko.
FOTO BELGA/AFP Viktor Joesjtsjen­ko.
 ?? FOTO EPAEFE ?? Sergei Skripal.
FOTO EPAEFE Sergei Skripal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium