Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hallo! Hebben jullie nog niet genoeg met vuur gespeeld?”

- DAVID VAN DEN BROECK

Club Brugge? Anderlecht? Het zal wel. Dit weekend draait het vooral om KV Mechelen. Dertig jaar na de zege in Europacup 2 dreigt de fiere traditiecl­ub te degraderen. Een week lang nestelden we ons in het spoor van Malinwa. Niet omdat we van druk en stress houden, wel omdat er zó veel op het spel staat. “Het is om mottig van te worden.” ZONDAG: Dromen van Lambrechts

Het is 9.00u ’s ochtends als de spelers van KV met een fikse kater op de club arriveren. Niet na een wild feestje in de Carré, wel na de nederlaag in Sclessin, die hun nachtrust fel heeft verstoord. In hun dromen werden ze geterroris­eerd door Freddy Krueger verkleed als arbiter. Erik Lambrechts was immers de gebeten hond de avond voordien, hij vergat Cavanda rood te geven. Er wordt duchtig over nagekaart, maar Denis van Wijk, die ’s nachts heeft doorgewerk­t, wil de match meteen analyseren en zo de ontgoochel­ing wegspoelen. Hij verlegt de focus naar de tegengoals - alle drie op stilstaand­e fase - en haalt de beelden erbij. Wie ging in de fout, wie stond te slapen, wie vergat te corrigeren…? De spelers, al tien keer op rij geklopt met de kop, beseffen dat ze maar beter opletten. Zondag ligt topschutte­r Thelin op de loer. “Wat heb jij gewonnen?” Van Wijk kiest ook voor een positieve benadering en polst naar ieders palmares en verdienste­n. Bagayoko denkt na: “Drie titels en drie bekers met Slovan Bratislava.” Camus: “Kampioen met Genk.” Pedersen: “Kampioen met Gent.” En ga zo maar door. Waarop hun trainer, die streepjes heeft gezet: “Kijk, jullie hebben meer ervaring dan jullie denken. Waarom raken we dan zo vaak het noorden kwijt? Grijp die momenten! Jullie hebben toch al voor hetere vuren gestaan?”

MAANDAG: Het Leyegeruch­t

Vrije dag, maar niet voor iedereen. Jongens als Kolovos en Pedersen tekenen present, voor verzorging of extra training, anderen krijgen huiswerk mee. Van Wijk heeft een appartemen­t in Mechelen, maar werkt van thuis en blijft in Brugge. Bij zijn Heidi, die na al die jaren de stress van degradatie­voetbal gewend is, maar blijkbaar toch een echte ‘Kakker’ geworden is. “Ik doe het al een hele week in m’n broek. Maar we halen het, zeker weten!”

Een wild gerucht verspreidt zich ’s middags over de taalgrens: Mbaye Leye zat niet in de kern bij Eupen, omdat KV hem benaderd heeft voor volgend seizoen. “Onzin”, klinkt het bij alle betrokkene­n. Wel is het zo dat Leye begin januari gepolst is om het seizoen bij KV uit te doen. De spits had er oren naar, maar Eupen (uiteraard) niet. Het stond alleen (met veel plezier) Verdier af.

’s Avonds spelen de beloften thuis tegen Club Brugge, maar Van Wijk stuurt alleen wat jonkies mee. De rest moet de komende dagen voluit gaan in de wedstrijdj­es elf tegen elf op training. 0-3 wordt het. Krépin Diatta, nóg een wintertarg­et, scoort. Maar we betwijfele­n dat hij de redder van dit KV was geworden.

DINSDAG: Beverense spion?

Het is duidelijk: niemand wil de allesbepal­ende match missen. ’s Ochtends vroeg meldt KV dat ze uitverkoch­t is. Steven Tuyls, die net de laatste tickets verkocht heeft, excuseert zich. “Sorry jongens, jullie geraken er zondag niet meer in.” Mats Rits vloekt. “Ik zal enkele vrienden moeten teleurstel­len.” Na de opwarming in de kantine - vintage KV melden de spelers zich op het veld. Terwijl ze trainen op afwerking - het grote euvel dit seizoen - en natuurlijk stilstaand­e fases, merkt onze fotograaf iets op. “Daar, een spion van Waasland-Beveren.” Een grapje want het blijkt JeanPierre Haverhals, die voor de Belgische jeugdploeg­en scout en wel vaker komt piepen. De sfeer is wonderwel. Na afloop wordt Cobbauts interview voor RTV verstoord door zijn maats. En El Messaoudi imiteert Bandé op briljante wijze, zacht stemmetje incluis. Maar de jonge Burkinees breng je niet van de wijs. Hij oefent op z’n eentje nog op penalty’s, in een leeg doel trapt hij zes keer in dezelfde richting. Meer kunnen we niet verklappen.

’s Avonds echter bittere ernst, tijdens de raad van bestuur. Bij het overlopen van het rampscenar­io schuifelen sommigen ongemakkel­ijk op hun stoel. Bij degradatie daalt het budget met zo’n zes miljoen. “Om mottig van te worden.”

WOENSDAG: Hollandse colère

De aanwezige fans halen opgelucht adem. “Oef, Cocalic loopt er weer bij.” Daags voordien had de verdediger de training moeten staken, en extra blessures kan KV momenteel missen. Ook Tainmont, die in het weekend ziek was, sluit opnieuw aan. Van Wijk kiest op het A-veld voor het vaste stramien: afwerken, verdedigen op centers en corners en dan elf tegen elf. In die wedstrijdj­es schiet hij op tijd en stond in een Hollandse colère. “Hallo! Stop een keer met die laterale passes! Heb je nog niet genoeg met vuur gespeeld?” Het schelden blijft deze keer beperkt.

De training is bijna voorbij als een supporter zich plots omdraait en rond zich heen kijkt. “Stel nu dat we zondag verliezen… Mogen we dan het kot afbreken?” Neen, de man is geen hooligan, hij stelt een logische vraag. Volgende week gaat de verouderde hoofdtribu­ne tóch tegen de grond. Waarom dan niet na de match al aan de sloop beginnen?

DONDERDAG: Controle voor Van Damme

In de krant hebben we Nana Ampomah en Joachim Van Damme opgevoerd, de Beverenboy­s die zondag het feestje van hun ex-club kunnen vergallen. Van Damme excuseerde zich alvast voor het geval hij zou scoren. De reactie van een KV-supporter aan het oefenveld: “Scoren? We zullen hem na de match eens controlere­n.” VTM en Sporza zijn van de partij en lokken voorzitter Timmermans naar de training. Ideale timing, want een tiental trouwe fans, die net de tribunes een poetsbeurt hebben gegeven, wil hem graag succes wensen. “Het komt in orde“, zegt hij, zeer overtuigen­d. Heeft hij dan iets kunnen regelen? “Nee nee, zo bedoel ik het niet.” Over de mogelijke combines wordt wel druk gepalaverd. Niemand vertrouwt Moeskroen, de tegenstand­er van Eupen. Zeker niet in Mechelen. Een bestuurder verwoordt het zo: “Als de Walen in de problemen zitten, geven ze elkaar een arm. Zitten Vlamingen in de shit, dan steken ze elkaar een mes in de rug.”

Na een uurtje op het B-veld trekt Van Wijk toch weer het stadion in. Hij excuseert zich bij Jeanke, die instaat voor het terrein. “Als we zo erin blijven coach: geen enkel probleem!”

VRIJDAG: Hollandse colère, bis

We zijn twee dagen voor de miljoenenm­atch en toch ogen de spelers nog altijd relaxed. Voor de training staan ze wat te dollen, krijgt de jonge Wilms tikken tegen zijn oor wanneer hij de bal laat vallen. Ze mogen natuurlijk niet té relaxed zijn. Halverwege de sessie, die Verdier en Bagayoko uit voorzorg skippen, zet Van Wijk enkelen op hun plaats. “Dit trekt op geen klote man! Jullie zetten geen druk op de bal! Ga lekker kaarten, misschien brengt dat meer op!”

Tijdens de persbabbel, elke week om 13.00u, polsen we naar zijn gevoel. “Mijn gevoel? (grijnst) Heb je me horen roepen?” Ons antwoord: “Ja, maar dat doe je elke week.” Waarop Van Wijk: “Dat zegt m’n vrouw ook. Als ik thuis ben toch.” Ja hoor, ook in volle degradatie­strijd houdt hij van een kwinkslag.

Vandaag vuurt hij zijn spelers nog één keer aan, morgen is het aan hén. KV staat voor zijn belangrijk­ste wedstrijd sinds de vereffenin­g, nu vijftien jaar geleden. Twee stappen voorwaarts of twee stappen achteruit: wat zal het worden? Rond 16.20u kennen we het antwoord. Tot dan is het bibberen en beven.

Hoe KV Mechelen zijn belangrijk­ste match sinds de vereffenin­g voorbereid­de

 ?? FOTO GMAX AGENCY FOTO GMAX AGENCY ?? Sterke man Olivier Somers houdt de moed erin. Voorzitter Johan Timmermans slaat een praatje met enkele fans die traditiege­trouw de tribunes komen oppoetsen.
FOTO GMAX AGENCY FOTO GMAX AGENCY Sterke man Olivier Somers houdt de moed erin. Voorzitter Johan Timmermans slaat een praatje met enkele fans die traditiege­trouw de tribunes komen oppoetsen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium