Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Angelique Van Ombergen

Wetenschap­ster Angelique Van Ombergen (28) schrijft kinderboek over onze hersenen

- ILSE DEWEVER

‘‘In het onderwijs mag de honger naar wetenschap­pen nog worden aangezweng­eld.’’

IN MIJN HOOFD | LANNOO | 144P | 17,99 EURO

P rofessoren in de dop komen in maart volop aan hun trekken tijdens de Jeugdboeke­nmaand en op de Kinderuniv­ersiteit. Want jong geleerd is oud gedaan. Vraag maar aan Angelique Van Ombergen (28), die een boek schreef over ons brein. Een prof een oude man met een grijze baard? Niet altijd. Kijk maar naar Angelique Van Ombergen. Deze 28-jarige jongedame uit Vrasene onderzocht voor haar doctoraat in de medische wetenschap­pen hoe de hersenen van astronaute­n zich aanpassen na een ruimtemiss­ie. Met In

mijn hoofd levert ze nu haar eerste boek voor kinderen af. Want het brein, wat is dat eigenlijk? En wat doen hersenen voor je? Angelique legt het uit tijdens workshops in het kader van de Jeugdboeke­nmaand en de Kinderuniv­ersiteit.

“Sinds enkele jaren heb ik een blog”, vertelt Angelique. “Daarop leg ik wetenschap­pelijke topics uit in mensentaal. Het geeft me voldoening om iets complex helder aan de man te brengen. Schrijven over wetenschap voor kinderen en jongeren geeft een extra kick. Zij houden van rake vergelijki­ngen en een grapje op zijn tijd.” Zo heeft Angelique het in haar boek over ons ‘krantenhoo­fd’. “Er zitten heel veel groefjes en windingen in onze hersenen, zo kunnen ze hun oppervlak vergroten. Een blad papier past ook alleen in je broekzak als je het verfrommel­t. Zo is het met onze hersenen ook. Zonder al die groefjes en windingen zouden die zo groot zijn als een krant.”

Ook voor meisjes

Grasduinen­d in dit boek ontdek je dat je brein per dag meer gegevens verwerkt dan álle telefoons op de wereld samen. Of dat kwallen geen echte hersenen hebben. “Wat je ook doet, onze hersenen zitten er steeds wel voor iets tussen. Dat boeit kinderen. Welke hersenkron­kel heeft dat klasgenoot­je met dyslexie? En waarom heeft oma alzheimer? Kinderen weten zelf ook een en ander over hun brein. Dat de hersenen kneedbaar zijn, en dat ze om iets goed te kunnen veel moeten oefenen.” Vanmiddag is Angelique Van Ombergen te gast tijdens een familiequi­z en workshop in de bib van Deurne. Ook tijdens de Kinderuniv­ersiteit van de UA quizt ze met kinderen en beantwoord­t ze vragen van Rick de Leeuw rond ruimtevaar­t. Was Angelique van jongsaf al gebeten door wetenschap? “Ja hoor, als kind stelde ik voortduren­d vragen. Ik wilde weten wat er achter de dingen zat. In het onderwijs mag de honger naar wetenschap­pen nog worden aangezweng­eld. Zeker meisjes moeten beseffen dat er ook voor hen een plek is in ons vakgebied.” En zo heeft die prof straks van langsom minder een baard.

Familiequi­z, 10/03 om 15u, bib Deurne, Arenaplein 62A.

Vraagstaar­t Kinderuniv­ersiteit, 18/03 om 14u, Stadscampu­s UA, AgoraGebou­w.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FOTO CARLO COPPEJANS, ILLUSTRATI­E LOUIZE PERDIEUS
FOTO CARLO COPPEJANS, ILLUSTRATI­E LOUIZE PERDIEUS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium