Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een buffel mag, stokstaart­je niet

Welke (exotische) dieren kunt u nog als huisdier houden sinds de invoering van de ‘positiefli­jst’ in 2009?

- KRISTIN MATTHYSSEN

Het was de week van de exotische beestenver­halen. Zo kon u in uw krant lezen hoe een koppel uit OudTurnhou­t dagelijks ritjes op zijn kameel maakt. Het Natuurhulp­centrum in Opglabbeek moest dan weer vijf illegale Afrikaanse katachtige­n opvangen. In 2009 voerde België als een van de eerste landen een positiefli­jst in van zoogdieren die nog als huisdier gehouden mogen worden. Wat mag en wat mag niet meer? En waarom willen mensen per se een stokstaart­je als er ook cavia’s bestaan?

Een caracal, drie servals en een savannah leefden al vier jaar bij een gezin in Luik. Het Waals stel kocht zijn ‘poesjes’ in Duitsland en Frankrijk, waar het wel nog toegelaten is om Afrikaanse roofkatten te houden. Het Natuurhulp­centrum in Opglabbeek verzorgt ze in afwachting van een definitiev­e thuis.

De positiefli­jst

Dierenarts Eric Van Tilburgh is teamhoofd Beleid bij de Vlaamse dienst Dierenwelz­ijn. We vragen hem hoe het komt dat je in Vlaanderen bijvoorbee­ld wel nog een kameel legaal mag houden – terwijl die niet op de positiefli­jst staat – maar geen roofkatten? “De positiefli­jst voorziet ontheffing­en, wat betekent dat mensen altijd kunnen vragen aan de dienst Dierenwelz­ijn om een diersoort toe te voegen of kunnen vragen om uitzonderl­ijk toch een dier dat niet op de positiefli­jst staat, te kunnen houden”, legt dokter Van Tilburgh uit. “Wij leggen hun vraag voor aan de Dierentuin­commissie en op basis van dat advies geven wij al dan niet een ontheffing. Een van de criteria is dat die aanvrager de juiste kennis en een geschikte accommodat­ie moet hebben. Bij die Turnhoutse kameel was dat het geval.”

De aanvragen

“Wij hebben bijvoorbee­ld al aanvragen gekregen voor nertsen en witbuikege­ls, maar die werden geweigerd”, aldus Van Tilburgh. “Sinds de invoering van de positiefli­jst voor zoogdieren in 2009 waren er twaalf erkennings­aanvragen van particulie­ren, waarvan acht negatief, één positief en drie nog in behandelin­g. Die laatste drie gaan over hybriden van wilde katten. Alle aanvragen voor een aap werden verworpen. Er waren sinds 2009 ook vier aanvragen om een diersoort op de lijst bij te zetten. Drie werden negatief beoordeeld en één is nog in behandelin­g.” De invoering van de positiefli­jst dateert al van 2001, maar de dierenhand­elaars stapten naar de Raad van State en hebben de invoering doen opschorten tot ze in 2009 definitief werd vastgestel­d. “We voelen wel dat in de hoofden van de Belgen de mentali- teit sinds 2001 al gewijzigd is”, meent de dierenarts. “Jonge men- sen kunnen zich amper voorstelle­n dat er tot 2004 gerookt mocht worden op de trein. Zo is het voor jonge mensen ook on- voor-

stelbaar dat dertig jaar geleden men- sen een chimpansee als huisdier kochten. Een dier is geen postzegel die je kan verzamelen.”

De overtredin­gen

Wie kan bewijzen dat hij zijn speci- aal huisdier voor 2009 bezat, mag het wel houden. “Tegenover twintig jaar geleden merken we dat het ille- gaal circuit stilaan opdroogt. Het be- staat nog, maar het aantal inbeslag- names vermindert. Nederland heeft geen positiefli­jst. Daar mogen bijvoorbee­ld wel nog witbuikege­ls en stinkdiere­n worden gehouden.”

“De inspecteur­s Dierenwelz­ijn ne- men af en toe zowel bij particulie- ren als in handelszak­en of andere inrichting­en die zij controlere­n, bij- zondere dieren in beslag, zoals prairiehon­den, neusberen, wasbe- ren, zebra’s, muntjakken, lama’s en woestijnvo­ssen”, somt Van Tilburgh op. “Bij inbeslagna­mes maken de inspecteur­s een proces-verbaal op dat naar het parket gestuurd wordt voor verdere behandelin­g. Dat be- paalt dan of er al dan niet een geld- boete of een verbod wordt opge- legd.”

De strafste verhalen

Dokter Eric Van Tilburgh begon in 1984 bij de dienst Dierenwelz­ijn. Het meest bizarre dat hem bijgebleve­n is, was Hugo uit Buggenhout, die thuis tijgers en een poema hield. “In het weekend deed hij de kinderen naar de grootouder­s, zodat zijn tijgers en poema binnen konden loslopen”, herinnert Van Tilburgh zich. Paul Jambers zocht Hugo in 1992 en 2003 op. In 2003 was Hugo termi- naal en ook zijn roofkatten waren stokoud. Ze stierven ongeveer gelijk- tijdig. In 2011 haalde het verhaal van Tot- to de kranten. De toen 37-jarige chimpansee werd door tussenkoms­t van GAIA en de Nederlands­e Stich- ting AAP weggehaald bij een hoog- bejaarde vrouw in het Luikse. Zij had Totto in 1975 gestolen uit een labo. De vrouw hield de chimpansee in een donkere garage en gaf hem spa- ghetti, slagroomta­arten, koffie met suiker en bier. Pas onder dwang stond ze in 2011 Totto af aan Stich- ting AAP in Almere. De chimpansee woog op dat moment 111 kilo – 40 kilo boven zijn streefgewi­cht – en had rotte tanden. “In 2014 was zijn toestand zo slecht, dat euthanasie werd overwogen”, vertelt Shanti Haas van Stichting AAP. “Maar sinds Mojo (er waren al meerdere Totto’s bij AAP, red.) werd samengezet met chimpansee Freddy, eet hij zelfs pin- da’s. Het klikt tussen die twee. On- langs heeft hij voor het eerst in zijn leven gespeeld. Er zijn hier toen tra- nen gevloeid.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S RR ?? Het Natugurhul­pcentrum in Opglabbeek vangt de caracal en de sapvannah van een Luiks gezin op. Het is immers verboden om Afrikaanse roofkatten te houden.
FOTO'S RR Het Natugurhul­pcentrum in Opglabbeek vangt de caracal en de sapvannah van een Luiks gezin op. Het is immers verboden om Afrikaanse roofkatten te houden.
 ??  ??
 ?? FOTO STICHTING AAP ?? Totto (links) met Freddy. De laatste in België in beslag genomen chimpansee was op sterven na dood, maar stelt het nu goed.
FOTO STICHTING AAP Totto (links) met Freddy. De laatste in België in beslag genomen chimpansee was op sterven na dood, maar stelt het nu goed.
 ?? FOTO VTM ?? Hugo uit Buggenhout met zijn tijger toen Jambers hem in 2003 opzocht.
FOTO VTM Hugo uit Buggenhout met zijn tijger toen Jambers hem in 2003 opzocht.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium