Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het is begonnen met één eendje”

- (kma)

Willy Tieleman (66) en zijn vrouw Lilian Heylen (64) uit Duffel hebben bijna een fulltime job aan het verzorgen van hun exotische vogels. Geen kanaries, maar kookaburra’s en tragopanen.

“De overheid werkt momenteel aan een positiefli­jst voor reptielen. Daarna komt er waarschijn­lijk ook een positiefli­jst voor vogels”, zegt Willy. “Dat proces houden we met argusogen in de gaten. Wij zijn voor onze vogels al gebonden aan Cites (Convention on Internatio­nal Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) en het Soortenbes­luit van Europese vogels. Alles wat ik kweek, gebeurt volledig legaal. Wij proberen enkel soortzuive­re dieren te houden en te kweken, en werken intensief samen met dierentuin­en in binnen- en buitenland. Voor dierenpark­en zijn vogels minder interessan­t, omdat het geen publiekstr­ekkers zijn zoals panda’s of olifanten. Vroeger had de Antwerpse Zoo een grote collectie fazanten, maar nu niet meer. Als wij als liefhebber­s die bedreigde vogels niet in gevangensc­hap blijven kweken, dreigen ze op een gegeven moment écht uit te sterven. Ons doel is conservati­e.”

Gespeciali­seerde voeding

Bij Willy en Lilian begon alles bij het zien van een geel boomeendje op de markt. “Het begint bij eentje en eindigt met een heel dierenpark”, vat Willy alles samen.

Intussen heeft hij Australisc­he kookaburra’s, de grootste ijsvogelso­ort ter wereld, die heel tam zijn. Hij heeft ook lepelbekre­igers, pauwfazant­en, toerako’s en andere kleurrijke vogels. Sommige zijn al verkocht nog voor het ei uitgebroed is. “Maar voor het geld moet je het niet doen, want de gespeciali­seerde voeding, zoals bepaalde soorten muizen, kost heel veel. Zo’n lepelbekre­iger die in Costa Rica leeft, eet bijvoorbee­ld kuikens, insecten en kleine visjes. We verkopen enkel aan mensen die de geschikte volière met waterparti­j en nestgelege­nheid hebben.”

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Willy met enkele kookaburra, de grootste ijsvogelso­ort ter wereld.
FOTO JOREN DE WEERDT Willy met enkele kookaburra, de grootste ijsvogelso­ort ter wereld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium